Şimşek: Kayıt Dışılık Artık Yük Haline Geldi Ankara

-ŞİMŞEK: KAYIT DIŞILIK ARTIK YÜK HALİNE GELDİ ANKARA (A.A) - 20.04.2010 - MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK, KAYIT DIŞILIĞIN TÜRKİYE AÇISINDAN ARTIK YARI

 

-ŞİMŞEK : KAYIT DIŞILIK ARTIK YÜK HALİNE GELDİ

ANKARA ( A . A ) - 20 . 04 . 2010 - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , kayıt dışılığın Türkiye açısından artık yarınlara taşınması imkansız bir yük haline geldiğini söyledi .

Dünya Bankası ' nın Türkiye ' ye ilişkin ' Kayıt dışılık : Nedenler , Sonuçlar , Politikalar ' başlıklı raporunun tanıtım toplantısının açılışında konuşan Şimşek , kayıt dışı ekonomisinin Türkiye ' nin kalkınmasının en büyük engellerden biri olduğunu belirtti .

Kayıt dışılığın kanıksanarak , Türkiye ekonomisinin parçası haline gelen bir olgu gibi kabul edilmeye başladığına dikkat çeken Şimşek , verimliliği de olumsuz etkileyen kayıt dışı ile mücadelenin hiç de kolay olmadığının altını çizdi .

Maliye Bakanı , şöyle konuştu :

' Kayıt dışılık kurumsallaşma , fikri mülkiyet , toplumsal ahlak , büyüme gibi pek çok alanı da etkilemektedir . Haksız rekabete neden olmakta ve gelir adaletini bozmaktadır . Kayıt dışılığın yaygınlaşması toplum tarafından meşru bir olgu gibi algılanmasına yol açmaktadır . Kayıt dışılığın yarattığı kayıplar da geçmişte yaşanmıştır . Vergi oranlarında artışa neden olmaktadır .

Türkiye ' de vergiler çok yüksek , vergi yükü çok fazla . ( İşletmelerin kayıt dışında seçeneği yok ) argümanı doğmuştur , bu da doğru değildir . Türkiye yüzde 24 , 5 ' luk vergi yüküyle 30 OECD ülkesi arasında 29 ' uncu sıradadır . En düşük vergi yüküne sahip bir ülkedir . Kurumlar ve gelir vergisinde de OECD ' nin en düşük ülkelerinden birisiyiz . '

-İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİLER-

İstihdam üzerindeki vergi yükü bakımından Türkiye ' nin 2002 ' de OECD ' de 2 ' inci sırada yer aldığını kaydeden Mehmet Şimşek , ' Biz hükümet olarak bazı iyileştirmeler yaptık . Şimdi 9 ' uncu sıradayız . Yükün daha da aşağı çekilmesi gerekiyor . Ama bu mali imkanlarla sınırlı ' dedi .

Bakan Şimşek , vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışının azaltılmasıyla sağlanacak gelir artışının ileride bu alanlarda kullanılmasının mümkün olacağını dile getirdi .

-İSTİHDAMIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL-

Konuşmasında Türkiye ' de iş gücü piyasasının katılığından da yakınan Şimşek , iş gücü piyasasının bir bölümünde hiçbir kural olmadan kayıt dışı istihdam sağlandığını , bir tarafında da dünyanın en katı rejimine sahip olduğunu vurguladı . Bakan Şimşek , şöyle devam etti :

' Bu ülkede hem İşsizlik Fonu var , oraya kesinti yapılıyor . Ama aynı zamandı kıdem tazminatı var . Bu esnekliği ciddi şekilde azaltıyor . Türkiye ' de istihdam artışının önündeki en büyük engellerden birisi kıdem tazminatının bu kadar yüksek ve ağır olmasıdır . Hem İşsizlik Fonu olacak , hem kıdem tazminatı olacak .

Türkiye ' de olmazsa olmazlardan biri iş gücü piyasasının esnekliğidir . İş gücü piyasası esnek olmadan istihdam artışı olmaz . Bu esnekliğin yokluğu bu işi zorlaştırıyor . '

Kayıt dışılıkla mücadelenin sadece Maliye Bakanlığınca gerçekleştirilemeyeceğini de vurgulayan Şimşek , bu mücadele için toplumsal mutabakat ve herkesin desteğine ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi .

20 . 04 . 2010 11 : 55 : 43