Anayasa Değişikliği Teklifindeki İmza Tartışması

TBMM'de Anayasa değişikliği teklifindeki imza tartışması devam ediyor.

TBMM'de Anayasa değişikliği teklifindeki imza tartışması devam ediyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''Meclis Başkanlığı'nın Anayasa değişikliği konusunda TBMM Anayasa Komisyonu'na havale ettiği liste gerçek ve hukuki süreçlerini tamamlayan liste, onun dışındaki listelere itibar edilmemesi gerekiyor'' dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, ''Çakma liste. Milletvekillerinin daha önce attıkları imzaları, bu Anayasa değişikliğinin altına koymuşlar ve Meclis Başkanlığı'na
vermişler'' diye konuştu.
TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gazetecilerin ''Anayasa değişikliği teklifinde AK Parti'li milletvekillerine ait, birinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzasının da yer aldığı iki ayrı liste olduğuna ilişkin'' soruları üzerine, doğru listenin TBMM Başkanlığı'nın Anayasa Komisyonu'na havale ettiği liste olduğunu, CHP ve MHP'nin gösterdiği ve dağıttığı listelerin ise o partilere sorulması gerektiğini söyledi. Elitaş, Meclis Başkanlığı'nın komisyona
havale ettiği listenin gerçek ve hukuki süreçlerini tamamlayan liste olduğunu, onun dışındaki listelere itibar edilmemesi gerektiğini kaydetti. Bir gazetecinin ''Araya yanlışlıkla eski liste girmiş olabilir mi?'' sorusu üzerine Elitaş, ''Onu birileri yanlışlıkla almış olabilir. Onu alanlara, dağıtanlara sormak gerekir. Milletvekili arkadaşlarımızın hiçbirisinin o konuyla ilgili 'İmzaları o gün attı, şu gün attı, geçmişte attı' gibi zihinleri bulandırmanın gereği ve anlamı yok'' yanıtını verdi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın teklifin sadece 3 maddesine karşı olduğunu söylediğini anımsatan Elitaş, ''Büyük bir iştahla, parti kapatmanın zorunlu ve gerekli olduğunu, 'Türkiye'de parti kapatmayı yasaklıyorlar' diye büyük üzüntü içerisinde olduğunu ifade etti. Sayın Baykal, Türkiye'de siyasi partilerin özgürce düşüncelerini ifade etmelerinden rahatsız oluyor. Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi ile ilgili kısım, Sayın Baykal'ı aşırı derecede rahatsız ediyormuş. Anayasa değişikliği ile
ilgili bizim teklifimiz, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in TBMM'ye gönderdiği taslak metnin hemen hemen aynısı. Sayın Baykal'ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı ile ilgili de müthiş bir rahatsızlığı var. 'Yargı bağımsızlığı gider' diye ifade ediyor. Halbuki bizim getirdiğimiz teklifte, yargının tamamen bağımsız hale gelmesi, yargının unsurlarını temsil eden kürsü hakimlerinin oy haklarının kutsal hale getirilmesi ile ilgili bir düzenleme var. Partilerdeki delege sistemini
eleştiren medya, siyasi partiler ve iş alemi, açıkçası yargıya mensup 11 bin kişinin oy kullanarak HSYK'yı seçme noktasındaki iradelerine verilen imkanı, nasıl yargı bağımsızlığının engellenmesi diye değerlendirirler. Bunu acıyla, üzüntüyle, demokrasiye inanmış birisi olarak takip ediyorum'' diye konuştu.
''Neden yeni imza toplayıp da teklifi yeniden vermeyi düşünmüyorsunuz?'' sorusuna Elitaş, ''Eğer muhalefet partisinin zihinlerindeki bulanıklığı o giderecekse, o da konuşulur, milletvekili arkadaşlarımızla görüşülüp değerlendirilebilir. Ama oradaki imzalar net. Ben yurtdışındaydım, benim imzam yok. Muhalefet, Anayasa değişikliğini yokuşa sürmek için, bizim getirdiğimiz maddelerde itiraz edecekleri hiçbir şey bulamadıkları için suyu tersine akıtmak gayreti içerisindeler. Ana muhalefet partisine bu
yakışmıyor'' yanıtını verdi.
CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladığının anımsatılması üzerine Elitaş, ''CHP, önce 110 imzayı tamamlasın. CHP şu anda müthiş bir telaş içinde. 110 imzayı bulamamanın telaşı içerisinde'' dedi.

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ VURAL: "ÇAKMA LİSTE"
Aynı konuya ilişkin soruları yanıtlayan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, ''Çakma liste. Milletvekillerinin daha önce attıkları imzaları, bu Anayasa değişikliğinin altına koymuşlar ve Meclis Başkanlığı'na vermişler'' diye konuştu.
Bu Anayasa değişikliğini hazırlayanların Başbakanlık'taki bir grup olduğunun ortaya çıktığını iddia eden Vural, ''Bizim yanımıza Sayın Cemil Çiçek geldi, Sayın Hayati Yazıcı, Egemen Bağış dolaşıyor. Bunlar Anayasa değişikliğini anlatıyorlar ama altlarında imzaları yok. Böyle bir çarptırmanın, aldatmanın geleceği sonuç budur. Allah da ellerini, kollarını birbirine dolaştırıyor'' dedi.
Vural, ''Devlet nasıl yönetiliyor, millet iradesi nasıl kullanılıyor, bütün milletimiz bunu görsün. Oynanan oyun ve tuzak büyüktür. Milletin iradesini alanlar, milletin hakkını, hukukunu ve vekilini yok saymaktadır'' ifadelerini kullandı. Vural, teklifin görüşüleceği komisyon toplantılarına katılacaklarını ifade etti.
AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgül de, soru soran gazetecinin olayı skandal olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. Olayın skandal olmadığını belirten Hasgül, "O listenin nereden çıktığını bilmiyoruz. Elinde liste olanların açıklaması gerekir" dedi. Başka bir gazetecinin muhalefetin bu nedenle komisyonu kilitleyeceği yönündeki spekülasyonları hatırlatması üzerine Hasgül, "Gelsinler de kilitlesinler. Hodri meydan" diye konuştu.
BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, imza ile ilgili yaşananların önemsiz olduğunu, önemli olanın paketin içeriği olduğunu söyledi.
(EDA-CC-Y)