Mert Uluhanlı: Tek kişilik tutanağın hukuki anlamı

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner"in Adalet Eski Bakanı ve halen Başbakan Yardımcısı olan Cemil Çiçek"in kendisini telefonla aramasını tutanak altına alması ile ilgili haberlere medyada sıklıkla yer verilmişti.

  TUTUNAK NEDİR?
Tutanak ; bir olayın , bir durumun tespiti amacıyla hazırlanan ve ilgilileri tarafından imzalanan bir bilgi olup ; usulü ; ne uygun olarak dü ; zenlenmesi halinde hukuki değer ifade eder . Tek kişinin dü ; zenlediği bir şey ise hatıra , mektup , dilekç ; e gibi adlarla isimlendirilir ve yazan kişiyi ilgilendirip hukuken onu bağlar .
Oysa , o dö ; nemde medyada bu hususlara hiç ; dikkat edilmeden , Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ' in , Cemil Ç ; iç ; ek ' le ilgili tutanak tuttuğu haberlerine yer verilmişti .
Cemil Ç ; iç ; ek de tek başına bir tutanak hazırlayıp ; İlhan Cihaner ' in hukuk dışı uygulamalar yapacağını , hukuk dışı işlere bulaşmış askeri yetkililerle gö ; rü ; ştü ; ğü ; nü ; ( ilginç ; tir ki Erzurum Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede , Başsavcının hukuk dışı işlere bulaşmış bir kısım askerlerle gö ; rü ; ştü ; ğü ; iddia edilmekte ) belirtse , sö ; zde bu tutanağa itibar edilebilir mi?
Elbette , hukuku az ç ; ok bilen bir kişinin bu soruya vereceği cevap kocaman bir &ldquo ; hayır&rdquo ; dır .
Aylarca , ıslak imzalı belge de dahil onlarca belge , kayıt ve tanık ifadeleri gibi hukuki delillere rağmen aç ; ılan soruşturmaları hafife alıp yü ; rü ; tü ; len soruşturma ve kovuşturmaları komplo teorisi olarak değerlendirenlerin , Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ' in tek taraflı tuttuğu , hukuken tutanak bile sayılmayan bir belgeye hukuki değer atfetederek buradan bir sonuç ; ç ; ıkarmaya ç ; alışmaları aç ; ık bir ç ; elişkidir .