Eğitim-iş Genel Başkanı Adıbelli Antalya'da

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Eğitim-İş Antalya Şubesi, Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle "Geçmişten Günümüze Köy Enstitüleri" adlı etkinlik düzenledi

Eğitim-iş Genel Başkanı Adıbelli Antalya'da
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Eğitim-İş Antalya Şubesi, Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle "Geçmişten Günümüze Köy Enstitüleri" adlı etkinlik düzenledi. Etkinliğe Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli ve Prof. Dr. Cevat Geray da katıldı.
Köy Enstitüleri ile ilgili yaptığı araştırmalarla bilinen Prof. Dr. Cevat Geray, etkinlik kapsamında düzenlenen konferansta, "Köylerin gelişimini ve değişimini istemeyenler Köy Enstitüleri'nin kapanmasını istedi. Buralarda insanlara vatan sevgisi aşılanıyordu. Bir bilim adamı olarak içim acıyor" dedi.
Etkinlik kapsamında AKM Fuaye Alanı'nda düzenlenen 'Karanlıktan Aydınlığa Bir Yol Türküsü-Köy Enstitüleri' konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sergide 17 Nisan 1940 yılında ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere açılan Köy Enstitüleri'nin o yıllardaki durumu fotoğraflarla sergilendi.
Etkinlikler kapsamında Yönetmen Cihan Akerson'un "Yarım Kalan Bir Düş: Köy Enstitüsü" adlı belgesel gösterimi de gerçekleştirildi. Etkinliğin son bölümünde ise 'Kırsal Kalkınma Odağında Köy Enstitüsü' konulu bir konferans düzenlendi. Prof. Dr. Cevat Geray ve Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli'nin konuşmacı olarak katıldığı konferansta Köy Enstitüleri'nin kapatılması ve günümüze yansımaları dinleyicilere aktarıldı.
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli konferansta yaptığı konuşmada kurtuluş savaşı sonrasında Köy Enstitüleri'nin ülke gelişimdeki önemine değindi. Adıbelli, "Köy Enstitüleri'nin gelişimi, kurtuluş savaşı sonrasında köylerde yaşanan kalkınmanın ve aydınlanmanın öncüsü olmuştur. Bu bilinçlenme Türkiye'yi 1990 lı yıllara taşımıştır" dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitime verdiği önemi hatırlatan Prof. Dr. Cevat Geray ise açılan Köy Enstitüleri'nin Atatürk'ün eğitime verdiği değerin bir uzantısı olduğunu vurguladı.