Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama

Dışişleri Bakanlığı, İzlanda'da meydana gelen volkanik patlama sonucu durma noktasına gelen hava trafiği nedeniyle Avrupa'da mağdur durumdaki vatandaşlar için bir kriz masasının kurulduğunu ve ilgili ülkelerin yetkili makamlarıyla iletişime geçildiğini duyurdu

Dışişleri Bakanlığı, İzlanda'da meydana gelen volkanik patlama sonucu durma noktasına gelen hava trafiği nedeniyle Avrupa'da mağdur durumdaki vatandaşlar için bir kriz masasının kurulduğunu ve ilgili ülkelerin yetkili makamlarıyla iletişime geçildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa ülkelerinde bulunan vatandaşların, Türkiye'ye deniz ve kara yoluyla dönmelerinin en güvenli yöntem olduğu ve vatandaşların bu konuda yönlendirildiği bildirildi. Açıklamada, gelişen olağanüstü durum nedeniyle Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan kriz masasında dış temsilciliklerin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü ve ilgili diğer kuruluşların koordineli olarak çalıştığı kaydedilerek, "THY, bazı Güney Avrupa ülkelerinde yaptığı seferleri arttırmıştır. Bu sayede söz konusu uçuş noktalarına ulaşabilen vatandaşlarımızın dönüşlerindeki yığılmaların önüne geçilmeye çalışılmaktadır" denildi.

Volkanik aktivite ve meteorolojik koşulların sürekli değişmesi nedeniyle yaşanan belirsizliğin sürmesinin muhtemel olduğu ancak vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için büyük çaba sarf edildiğinin ifade edildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bazı vatandaşlarımızın vizelerinin geçerlilik sürelerinin dolması veya Türkiye'ye karayoluyla dönüşlerinde güzergah ülkelerinin transit vizelerine ihtiyaç duymaları nedeniyle sıkıntıya düşmüşlerdir. Söz konusu vatandaşlarımızdan vizelerinin uzatılmasını teminen ilgili ülkelerin yetkili makamları ve AB Komisyonu nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Benzer biçimde Türkiye'ye karayoluyla dönmekte olan vatandaşlarımızın güzergahları üzerindeki ülkelerden transit geçiş vizelerinin temini için bu ülkelerin ilgili makamları ve temsilcilikleri nezdinde gerekli girişimler yapılmıştır."