Garanti Bankası nakit parayı ortadan kaldıracak

Bonus Card'ın mucidi Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Nakit paranın Türkiye'den kalkacağı ve Kredi kartları ile ilgili soruları cevapladı.

Garanti Bankası nakit parayı ortadan kaldıracak
  Neden bankacı oldunuz peki?

Parası iyiydi .

Bankada ç ; alışanlar ç ; ok mu para kazanır?

O zamanlar ö ; yleydi . Danışman olarak o zamanın parasıyla 80 lira alıyordum , sonra 225 liraya ç ; ıktı . Evlenecektim , paraya ihtiyacım vardı . Ü ; ç ; ay sonra iki misli maaş verdiler . Biz de hemen evlendik .

Babanız ve anneniz de bankacı değil mi?

Evet amcamla yengem de bankacı .

Ç ; ocuklar da bankacı olacak mı?

Hayır olmayacaklar . İki oğlum da mü ; zik , film , sinema , prodü ; ksiyon gibi işlerle uğraşacak gibi gö ; zü ; kü ; yor .

Garanti Bankası macerası ne zaman başladı?

1 Haziran 1999 ' da Garanti Bankası ' nda işe başladım . Bu sene 11 . yılımı dolduracağım .
Akın Bey kredi kartlarıyla ilgili bir şirket kurmak ü ; zere gö ; rü ; şmeler yapıyordu . Ben de o zaman Master Card ' da ç ; alışıyordum . Akın Bey ismimi duymuş . İşe girdikten iki&ndash ; ü ; ç ; ay sonra Garanti Ö ; deme Sistemleri ' ni kurdum . Hâ ; lâ ; da o işin başındayım .

Garanti Bankası ' nın başarısının sırrı nedir?

Doğru profesyonelle ç ; alışmak ç ; ok ö ; nemli . Rahmetli Ayhan Bey ' in başlattığı profesyonellere gü ; venme ve yetki verme uygulaması Ferit Bey ' le devam etti . Doğru hissedarlık yapısının da başarıda payı bü ; yü ; k .

Bonus nedir?

Bonus kelime olarak ö ; dü ; l demek .

Bonus ' un yaratıcısı siz misiniz?

Ö ; yle sayılırım . Ama unutmamak lazım ki bu bir takım işi . Bonus , Yeni Karamü ; rsel mağazalarıyla Garanti Bankası ' nın beraber yapacağı bir işti . Ben işe girerken anlaşma
yapmak ü ; zereydiler . Projenin ö ; zü ; nde ö ; dü ; l ve sadakat programını uygulama dü ; şü ; ncesi
vardı , kod adı da Bonus ' tu . Yeni Karamü ; rsel ' den Nurşen Hanım ' Bu işin ismini neden
Bonus koymuyoruz ' demişti . Bizim de aklımıza yattı .

Bonus kartın bu kadar başarılı olacağını tahmin etmiş miydiniz?

Birinci sebep , istikrar . Programın başarılı olması iç ; in sü ; rekli ç ; alışan bir ekip var . Bonus markasının , teknolojisinin , ü ; rü ; n ç ; eşitlemesinin gelişmesi iç ; in yatırım yaptık . Ayrıca Bonus kartın ismini yaşatacak birç ; ok etkinlik de dü ; zenledik . Serdar Erener ç ; ok iyi reklamlar yaptı yanı sıra biz de farklı illerde panayırlar dü ; zenledik , halkla kucaklaştık , onlara peruk taktık , fotoğraf ç ; ektik , konserler dü ; zenledik , yaptığımız kampanyalarla birç ; ok insana ö ; dü ; l
dağıttık . Uzun yıllar boyunca bilinç ; li bir şekilde ç ; alıştık . Hani Tü ; rk gibi başla , Alman gibi devam et , İngiliz gibi bitir sö ; zü ; var ya , biz Bonusla başlayıp , Bonus ' la devam ettik .

Tü ; rkiye ' de kaç ; Bonus Card kullanıcısı var?

10 milyon civarında . Garanti Bankası , Deniz Bank , TEB , Şeker Bank ve ING ' nin de Bonus Card uygulaması var . Yakında Tekfen Bank da aralarına katılacak . Tü ; rkiye Finans Katılım Bankası da Happy Card adıyla bir kart ç ; ıkarıyor . Onun da altyapısı Bonus Card gibi olacak .

Bonus ö ; nce Garanti ' nindi . Sonra neden başka bankalara verdiniz?

Tü ; rkiye ' de kü ; ç ; ü ; k olsun benim olsun anlayışı yaygındır . Oysa bir işi bü ; yü ; tmenin yolu onu paylaşmaktan geç ; er .

Bugü ; n Bonus ' un 10 . yılı . İstanbul ' daki kö ; prü ; ler Bonus Card ' ı olan herkese bedava mı?

Hayır . Bonus ' u olmayana da bedava . Sadece Bonus ' u olanları ayrıcalıklı kılmaya ç ; alışsaydık ç ; ok fena bir trafik olurdu . Devletin Kurban ve Şeker Bayramı ' nda yaptığı gibi Bonus ' un kuruluş gü ; nü ; olan 17 Nisan ' ı bayram yapmak istedik . Bugü ; n İstanbul ' daki her iki
kö ; prü ; de 24 saat boyunca bedava .

Bu kimin fikriydi?

Bonus Card ' da ç ; alışan bir arkadaşın fikriydi .

Bir de Tü ; rk Hava Yolları ' yla yaptığınız bir proje var . ShopMiles var . Onun da
onuncu yılını 29 Ekim ' de kutlayacağız .

O gü ; n iç ; in ne gibi projeleriniz var?


Herkesten fikir geliyor . O gü ; n de inşallah sü ; rprizlerle ç ; ıkacağız mü ; şterilerimizin karşısına .

ARTIK BANKALAR DA LİMİT YÖ ; NETİMİNİ Ö ; ĞRENDİ

Adamın geliri bir milyar ama kredi kartının limiti iki milyar . Bu nasıl oluyor?


2000 ' li yıllarda , kredi kartı rekabetinin ç ; ok olduğu dö ; nemlerde yaşanıyordu bö ; yle şeyler . Sonra BDDK bir yasa ç ; ıkardı , Bankalar o kavgayı bitirdi . Kişinin gelirinin biraz ü ; stü ; nde limit verilmesi normal aslında . Tabii maaşı bin lira olan birine on bin liralık limit vermek de
yanlış . Artık bankalar da limit yö ; netimini ö ; ğrendi .

Artık kredi kartı olmayan yok gibi . . . Var aslında . Dikkat edersen bizim ismimizde kredi kartı yok ; Garanti Ö ; deme Sistemleri diye geç ; iyor . Ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde bu konuda
farklı aç ; ılımlara gideceğiz . Amacımız 2023 yılında nakitin neredeyse yasak olduğu bir Tü ; rkiye yaratmak .

Gelecekte cebimize para koymayacak mıyız yani?


Nakit kullanımda vergi kaç ; akç ; ılığı da olur , rü ; şvet de . Bırak o kö ; tü ; işleri , sen kartınla iş gö ; r .
Tü ; rkiye ' de 40 milyon kredi kartı var . Yani 73 milyon nü ; fuslu ü ; lkemizde 20 milyonun
ü ; zerinde kişi kredi kartı kullanıyor . Bu da demektir ki , daha gidilecek ç ; ok yol var .
Rakibimiz nakit . Bankalar da rekabet iç ; erisinde ama esas yapmamız gereken
nakiti ortadan kaldıracak ü ; rü ; nler ü ; retmek .

Tü ; rk bankaları krizden sağlam ç ; ıkmayı nasıl başardı?

Kanada , Avustralya ve Tü ; rk bankaları ç ; ok sağlam ç ; ıktı . Ç ; ü ; nkü ; Amerika ya da bazı diğer ü ; lkelerde olduğu gibi bilanç ; o dışı hareket etmiyoruz . Yani sen bana &ldquo ; 10 bin lira gelirim var&rdquo ; dediğinde , sadece senin sö ; ylediğine inanarak hareket etmiyorum . Bunlar yabancı ü ; lkelerde risk oluşturdu ve yasa dü ; zenleyicilerin gö ; zü ; nden kaç ; tı . Bir de Amerika ' daki konut
fiyatlarındaki hareketlenmeler krizde bü ; yü ; k rol oynadı . Bizde mortgage kredileri
daha yeni yeni veriliyor . Ayrıca 2001 krizinden sonra TMSF ve BDDK ' nın kurulması , Merkez Bankası ' na ç ; ok yetki verilmesi ve o krizde alınan dersler bizim ç ; ok işimize yaradı .

Ferit Bey ' in desteğini her zaman hissederiz

Ferit Şahenk nasıl bir patron?

Yö ; neticilere gü ; venen , doğru adamı işe alıp ona yetki veren ve her zaman da arkasında duran bir işadamıdır . Desteğinin her zaman bizimle olduğunu biliriz .

Ona danışır mısınız?

Bankacılık kuralları ç ; erç ; evesinde sorular sorarız . Bunun dışında Ferit Bey ' in bankaya detaylı bir mü ; dahalesi yoktur .

Kö ; prü ; projesini yaparken Ferit Bey ' in haberi oldu mu?

Hayır . Profesyonel olarak onun kararını biz alırız .

Ayhan Şahenk ' le tanıştınız mı , o nasıl bir patrondu?

Akın Bey anlaşmaya varacağımızı hissedince beni Ayhan Bey ' le tanıştırdı . Rahmetli Ayhan Bey , bana iş konusunda hiç ; bir şey sormadı . &ldquo ; Sen kimlerdensin , anlat bakalım&rdquo ; dedi . Ben de ailemden , o gü ; ne kadar yaptıklarımdan bahsettim . Bana &ldquo ; Bizim iç ; in işi dü ; zgü ; n yapmak ahlaklı bir birey olarak ç ; alışmak ç ; ok ö ; nemlidir . Senden en bü ; yü ; k beklentim bö ; yle
ç ; alışmandır . Aramıza hoş geldin&rdquo ; dedi . İşe girdim . Garanti ö ; deme sistemlerini kurduk . Dö ; rt-beş ay sonra Ayhan Bey ' e Bonus Card ' ı anlatan bir sunum yapmak istedik . Sunum iç ; in Ayhan Bey ' in Emirgan ' daki kö ; şkü ; ne gittik . O zaman Tü ; rkiye ' de mobil pos yoktu . Ayhan Bey , &ldquo ; Bu kartların sayısı ç ; ok fazla bu kadar markayla uğraşamazsın , bunları azalt&rdquo ; dedi .
Bugü ; n Garanti ' nin geldiği noktada sekiz milyon kartı var ama sadece iki marka altında toplanıyor hepsi .