Erdoğan: 'Can Yakıcı Bir Kısım Sorunlar Devam Ediyor' İstanbul

-ERDOĞAN: 'CAN YAKICI BİR KISIM SORUNLAR DEVAM EDİYOR' İSTANBUL (A.A) - 17.04.2010 - BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN, SON DÖNEMDE DEVLET YÖNETİMİNDE -E

 

-ERDOĞAN : ' CAN YAKICI BİR KISIM SORUNLAR DEVAM EDİYOR '

İSTANBUL ( A . A ) - 17 . 04 . 2010 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , son dönemde devlet yönetiminde ciddi bir paradigma değişikliği yaşandığını , anlayışların , politikaların , uygulamaların bir bir değiştiğine şahit olunduğunu ifade ederek , ' Ama can yakıcı bir kısım sorunlarımız hala devam ediyor . Bunlarla ancak el birliği yaparak , güç birliği yaparak baş edebiliriz . İnsanımızın canını yakan , enerjisini ve imkanlarını heba eden bu meseleler Türkiye ' nin kaderi değildir ' dedi .

' Demokratik açılım ' çalışmaları kapsamında Dolmabahçe ' deki Çalışma Ofisinde yazarlarla bir araya gelen Erdoğan , sözlerine ' Böyle bir kahvaltılı , muhabbet sofrası demek istiyorum davetimize icabet etmeniz sebebiyle sizlere çok teşekkür ediyorum ' diyerek başladı .

Hükümetin ' Demokratik açılım ' kapsamında başlattığı milli birlik ve kardeşlik projesi hakkında bir çerçeve çizmek , bu konuda bilgi vermek ve toplumun önde gelen isimlerinin fikirlerini almak için bir dizi istişare toplantısı düzenlemeyi kararlaştırdıklarını anımsatan Erdoğan , bugün bu toplantıların üçüncüsünün gerçekleştirilmekte olduğunu söyledi .

Önceki aylarda ses sanatçıları , ardından da sahne ve gösteri dünyasının tanınmış simalarıyla bir araya geldiklerini ve son derece verimli görüşmeler yaptıklarını anlatan Erdoğan , sözlerini şöyle sürdürdü :

' Bugün de sözün ustalarıyla , edebiyat dünyamızın tanınmış kalemleriyle , toplumumuza mal olmuş düşünürlerimizle bir araya geliyoruz . Şu hususu bir kez de burada hatırlatmakta fayda görüyorum ; bizim bu toplantılarımızın amacı , asla ve asla popülizm amaçlı bir halkla ilişkiler çalışması yapmak değildir . Tam tersine ülkemizin can alıcı , can yakıcı , yürek burkucu meselelerini gündeme taşımayı , yıllardır konuşulan ama çözülemeyen , artık kronik bir hal alan sorunlarını masaya yatırmayı , en geniş mutabakatla bu sorunları artık hal yoluna koymayı samimiyetle arzuluyoruz . Onlarca yılın önümüze koyduğu meseleler , bugün ülkemizin ve milletimizin gelişiminin önünde engel oluşturuyor , enerjimizi ve kaynaklarımızı heba ediyor . '

Son dönemde ' sessiz devrim ' olarak adlandırılan önemli reformları hayata geçirdiklerini , geçirmeye devam ettiklerini vurgulayan Erdoğan , Türkiye ' nin her alanda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını kaydetti .

Erdoğan , sözlerine şöyle devam etti :

' Ancak geçmişten devraldığımız bir kısım sorun kümeleri , ülkemizin gelişme azmini olumsuz etkilediği gibi , insanımızın huzur ve selametini de olumsuz yönde etkiliyor . Ne insani açıdan , ne demokratik açıdan , ne de medeniyet değerlerimiz açısından yaşanan olumsuzlukları artık sineye çekmemiz , görmezden gelmemiz mümkün değildir . Statükoyu sürdürmek , mümkün de değildir Türkiye ' nin menfaatine de değildir . Biz , idare-i maslahat yapmayı , durumu idare etmeyi , suya sabuna dokunmadan iktidarda kalmayı bir politika olarak görmüyoruz , böyle bir anlayışa sahip değiliz . Son dönemde devlet yönetiminde ciddi bir paradigma değişikliği yaşıyoruz . Anlayışların , politikaların , uygulamaların bir bir değiştiğine şahit oluyoruz . Ama can yakıcı bir kısım sorunlarımız hala devam ediyor . Bunlarla ancak el birliği yaparak , güç birliği yaparak baş edebiliriz . İnsanımızın canını yakan , enerjisini ve imkanlarını heba eden bu meseleler Türkiye ' nin kaderi değildir . '

-DEĞİŞİMİ ESAS ALAN YÖNETİM ANLAYIŞI-

' Demokratik açılım ' kapsamında etnik grupların , inanç ve mezhep gruplarının , azınlıkların , her türlü farklılığın meselesine el attıklarını , temel sorun alanlarını rahatlatmayı amaçladıklarını belirten Erdoğan , terörden bölgesel geri kalmışlığa , temel hak ve özgürlüklerden kimlik meselelerine kadar her konuyu ortak akılla ele almaya çalıştıklarını bildirdi .

Başbakan Erdoğan , bu meselelerin her biri hakkında onlarca yıldır yüzlerce rapor , kitap , makale yayımlandığını , AB ilerleme raporlarının son dönemde birçok soruna parmak bastığını dile getirerek , ' Neredeyse bilinmedik hiçbir mesele yok ama bugün , dün olmayan bir şey var . O da çözüm iradesidir , cesarettir , kararlılıktır , statükoyu değil değişimi esas alan bir yönetim anlayışıdır ' dedi .

Hükümet olarak samimi bir adım attıklarını , toplumun her kesimini dinleyerek , ülkenin kronik meselelerini artık hal yoluna koymayı istediklerini dile getiren Erdoğan , şunları kaydetti :

' Bu çerçevede sizlerin düşüncelerine de büyük önem veriyoruz . Bizler , aslında birbirimizin uzağında değiliz , ayrı ayrı adalarda yaşamıyoruz . Hepimizin aynı gökkubbe altında müstesna bir yeri var . Aynı atmosferi soluyor , aynı zeminde yol alıyor , ortak bir kaderi paylaştığımız gibi , ortak bir geleceğe yürüyoruz . Türkiye ' nin meselelerine her birimiz farklı bir zaviyeden bakıyor olabiliriz . Her birimizin çözümlemesi , tespitleri , çözüm önerileri farklı olabilir ama her birimiz , en nihayetinde ülkemizin ve milletimizin huzur ve refah içinde olmasını arzuluyor , daha özgür , daha demokratik , çok daha kalkınmış bir Türkiye hayaliyle yanıp tutuşuyoruz . '

17 . 04 . 2010 11 : 37 : 18