Ahlatlı Kızlar Kilim Dokumayı Öğreniyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinde açılan kilim kursu ile unutulmaya yüz tutan motiflerin yeniden gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Ahlatlı Kızlar Kilim Dokumayı Öğreniyor
  İş-Kur ile Ahlat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ' nün ( HEM ) ortaklaşa açtıkları kurs ile ilçenin asırlık geleneği olan kilimcilik yeniden canlandırılmaya çalışılıyor . Ahlat HEM Müdürü Necat Aydoğan , bölgede asırlık el sanatlarımızdan kilimciliğin yeniden canlandırılması , gençlere bu yönde iş kurma imkanı sağmak amacıyla böyle bir kurs açtıklarını ifade etti . Gençlerin kilimin yanı sıra hediyelik küçük kilimde ürettiklerini anlatan Aydoğan , motif , desen ve renklerin başarıyla uygulandığı kilimciliğin canlanacağı inancını da taşıdıklarını söyledi . Kilim dokuma kursunu Türkiye İş Kurumu ile birlikte açtıklarını belirten Aydoğan , " Bu kursta amacımız unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızdan kilimi yeniden gündeme getirmektir . Gençlerimizin kilim sanatı ile alakalı bilgi düzeyi oldukça eskiye dayanır . Ama günümüzde icra edilmeyen bir sanat dalıdır . Amacımız gençlere bu sanatı öğretirken kendi işlerini yapmalarını , iş yeri açarak el sanatları alanında kilim dokumacılığını geliştirmektir . Yörede unutulan desenleri gün yüzüne çıkarmak istiyoruz . Nihai amacımız ise gençlerimizin kendi işlerini kurmaya katkı sağlamaktır " dedi
Aydoğan , kilim kursuna 20 öğrencinin katıldığını , 600 saat kurs alacaklarını , bunun yanında öğrenci başına 315 lira ödendiğini de sözlerine ekledi .
Öğrenciler ise , hem kilimciliği öğrendiklerini hem de harçlıksız kalmadıklarını ifade ederek , kurs bitiminde ise bu işi meslek olarak kendi açacakları iş yerlerinde yürütmeyi hedeflediklerini söyledi .