34. Turizm Haftası Başladı
34. Turizm Haftası Nevşehir'in Göreme beldesinde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi'nde düzenlenen bir törenle başladı.
Çok sayıda yerli ve yabancı turist gruplarının da izlediği tören öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 'ın yayınladığı mesaj okundu. Günay mesajında,geçen yıl global küresel ekonomik kriz nedeniyle dünya turizminde ziyaretçi sayısının yüzde 4.1 oranında azalmasına karşın,Türkiye'nin 2.1 oranında artış sağladığını dile getirdi. Günay mesajında özetle şunları vurguladı:
"Dünyanın en hızlı gelişen sektörlerin biri olan turizm,ülke ekonomisine yaptığı katkının yanı sıra kültürlerin birbirlerini tanımasında,kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında önemli bir araçtır.Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Türkiye'yi dünya çapında bir turizm markası yapmak amacıyla doğaya tarihe ve bütün bir çevreye duyarlı bir anlayış içerisinde sürdürülebilir rekabetçi bir turizm politikası uygulanmaktadır.Dünya Turizm Örgütü raporlarına göre küresel ekonomik kriz 2009 yılında turist sayısında dünya genelinde yüzde 4.1 oranında azalmasına karşın,.Türkiye yabancı turist sayısında 2.81 oranında bir artış göstererek 27 milyon turist sayısını aşmıştır.Türkiye'nin turizmden daha fazla gelir elde etmesini umut ediyoruz."
'TURİZMDEKİ PAYI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ'
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil' de konuşmasında turizmde daha fazla pay alabilmenin mücadelesi içerisinde olunması gerektiğini belirtti.
İnsanların tanışma ve kaynaşmasının yanında başka toplumların kültürel ve toplumsal yapılarının özellikle öğrenilmelerine olanak sağlayan turizmin hoşgörü ve anlayış ortamı oluşturarak barışın yeşermesine katkıda bulunduğunu vurgulayan Cingil " Türkiye kültür, doğa, gençlik, kongre, inanç ve termal değerleri ile dünyada önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Dünya turizminin gelirlerinin sayısal büyüklüğü, turizmin ekonomi alanında yaşamsal önemi ortaya koymaktadır. Bu kapsamda ülkeler bu noktada daha fazla pay alabilme mücadelesi içerisindedir. Bu potansiyel çok iyi bir şekilde değerlendirerek turizmde kaliteyi artırıp turizmdeki paydan daha fazla oranda payı almaya zorunlu hale getirmektedir. Eşiz kültür ve doğal zenginlikleri ile tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Toplumda turizme yönelik ilgiyi artırmak öncelikli olarak görevlerimizden biri olmalıdır."dedi.
Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdürü Velettin Birsöz'de turizmin 38 hizmet sektörüne önemli istihdam desteği sağladığını ifade ederek "Turizm sektörü sağladığı önemli döviz girdisi ile 38 hizmet sektörüne verdiği istihdam imkanı ile Türkiye'nin ekonomisinde önemli bir konumdadır. Geçen yıl içerisinde gerçekleştirilen alt yapı çalışmaları, yurt içi ve yurt dışı fuarlarda etkin tanıtım,çevre projeleri ile sektör temsilcileri ile artırılan işbirliği ile önemli bir güce ulaşmış ve toplamda Türkiye 27 milyon turist ve 21 milyar Dolar döviz girdisi sağlamıştır.Bölgemizde 1.8 olan geceleme sayısının da 3 güne çıkartılması önceliğimiz olmaktadır."şeklinde konuştu.
'YÜKSEK GELİR DÜZEYİNE HİTAP ETMELİ'
Kapadokya Turistik İşletmeler Derneği(KAPTİD)Başkanı Ahmet Tok 'da turizmin amiral gemisi konumundaki konaklama tesislerinin etkin birliklerinden biri olan KAPTİD gibi sivil toplum örgütlerinin yasal bir dayanağa kavuşturulması gerektiğini söyledi. Tok, ulaşım hizmetlerinin genellikle hava yolu ile yapılmasına karşın, ülkenin her yerine kolay ulaşımın sağlanması için oto yol ağı ve tren yol ağının da hızla devreye sokulması gerektiğine inandıklarını belirterek "Turizmciler olarak daha yüksek gelir düzeyine hitap etmeli, inanç turizmini geliştirmeli, yatırımın Anadolu'ya yayılmasına katkı sağlamalı, çevreci olmalı ve kurumsallaşmalıyız. "dedi.
'TURİZM ANLAYIŞI HIZLA DEĞİŞİYOR'
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, geçmişten gelen turizm anlayışının ciddi bir farklılaşma içerisinde olduğunu dile getirerek " Artık turizm denildiğinde akla sadece gezelim, görelim, eğlenelim mantığının yanı sıra,turizm faktörünün bir çok işlevsellikle bir araya geldiğini tüm dünya ile birlikte bizde fark ettik. Oysa turizm konusunda konferanslarda, tüm söylemlerimizde ve derslerimizde bahsettiğimiz her şey, turizmde gezilsin,görülsün,anlatılsın,bilinsin,yeni yerler keşif edilsin noktasında idi.Ancak artık insanlar yürümek için,dağ bisikleti için, güzel ata binebilmek için ,inançları için turizm hareketi yapıyor.Bunları yaparken de eğleniyor.Türkiye'de bu potansiyel fazlasıyla var.Turizmdeki bu potansiyellerimizi insanlara sunabilmenin yanı sıra anlatabilmekte gerekiyor.Nevşehir Belediyesi olarak bu yönde önemli tanıtım çalışmaları yaptık.İçerisinde bölgemizdeki turistik işletmelerin bilgilerinin yer aldığı yayınları dünyanın dört bir yanına gönderiyoruz."dedi.
Türkiye'nin en zengin müzelerinden birisinin Nevşehir'de olduğunu kaydeden Ünver,bu müzenin gerektiği gibi ziyaret alanı haline getirilemediğini ifade etti. Ünver "Nevşehir Müzesi Türkiye'nin en zengin müzelerinden birisi.24 bin civarında tarihi eseri barındırıyor, ancak bunun bin civarındakini sergileyebiliyoruz.Nevşehir Belediyesi olarak Nevşehir'de bir müze kazandırabilmek için dünyadaki örnekleri de çok iyi tahlil edilerek bir müzeyi,bölgemizin de özelliklerini yansıtan 350 bin metrekarelik kültür parkımız içerisinde hizmete kazandırmayı planlıyoruz. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası 'da aynı vadi üzerinde 2500 kişilik çok amaçlı kongre merkezinin temeli de önümüzdeki günlerde atılacak.
Aynı vadi içerisinde 1000 yatak kapasiteli otelin proje çalışmaları sürüyor."dedi.
Turizmin 12 aya mutlak surette yayılması gerektiğine inandıklarını ve bunun için de kongre turizminin önemli bir yer tuttuğunu belirten Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,Nevşehir'i dünyanın sayılı kongre turizmi merkezlerinden biri haline getirici projeler üzerinde çaba harcadıklarını söyledi
'YAŞAMA DAİR DEĞERLERİ GELİŞTİRECEĞİZ'
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar' da Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 80 ülkede etkin bir tanıtım aktivitesi gerçekleştirdiklerini belirtti. Yazar "Ülkemizde turizm hareketi çoktan başladı.Bu sevindirici bir durum.Bakanlık olarak geçen yıl içerisinde İsviçre'den seyahat acentesini bölgeye getirdik,bu yıl da 1 hafta süre ile 100 e yakın basın mensubunu davet ettik.80 in üzerindeki ülkede profesyonel tanıtım çalışmalarını devam ettiriyoruz.Türkiye'de kültür turizmi açısından Kapadokya bölgesinin vazgeçilmez bir merkez olduğunu biliyoruz.Tüm bu çalışmaları yaparken sektör temsilcileri ve merkezi idarecilerin büyük katkılarını alıyoruz.15 Mayıs 'da da sektörün tüm temsilcilerini bir araya getirip bundan sonraki yol haritasını belirleyeceğiz.Biz bu güne kadar yapısal planlamalarda çok önemli hususlara dikkat ediyoruz.Sürdürülebilir turizm anlayışı çok önemli,Yaşama daire insanı içine alan her türlü etkinliği geliştirmek zorundayız.Hizmet standardını geriye düşürmeden yaşama dair değerleri geliştirici çalışmalar içerisinde olmamız gerektiğine yürekten inanıyorum.
'SEKTÖR İLE İŞBİRLİĞİ HALİNDE HEDEFLENEN BAŞARI SAĞLANACAK'
34. Turizm Haftasının açılışında konuşan Nevşehir Valisi Osman Aydın' da ,turizm sektörünün büyük bir gelişim içerisinde olduğunu belirtti. Aydın,sektör ile işbirliği içerisinde turizmin geliştirilmesine yönelik ciddi çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirerek,1980 li yıllarla oransal anlamda açıklamalarda bulundu.
Aydın " Ülkemizde, 2009 yılı içerisinde 27 milyon turist ve 21 milyar dolarlık bir döviz girdisi sağlandı. Türkiye'de turizm hareketliliğinin başladığı 1980 li yıllarda tüm yıl ihracat rakamı 3.5 milyar dolar düzeyinde idi.Turizm sektörü ile bu oranı 7 kat oranında artırıldı.Geçen yıl ihracat rakamımız da 130 milyar doları aştı.Turizmde geldiğimiz seviyeyi elbette yeterli görmüyoruz.Devlet,.özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin el birliği ve iş birliği ile turistlere verilecek hizmeti daha nitelikli hale getirip,çeşitlendirilmiş turizm ile turizm sektörünün ülke ekonomisi içerisindeki payının 60 milyar dolarlar seviyesine çıkartılmasının hayal olmadığına inanıyorum.Yeter ki sektör ile birlikle turizmi 12 aya yayalım,diniz,kum turizminin yanı sıra tarih,doğa,inanç turizmi gibi turizmin çeşitlendirilmesine öncelik verelim.Kapadokya bu potansiyeller açısından oldukça zengin bir merkez.Kayadan oyma kiliseleri,doğal vadileri,Hacıbektaş-ı Veli gibi değerlere sahip bir turizm bölgesi.Nevşehir öyle inanıyorum ki turizm pastasından daha fazla pay alır hale gelecektir." şeklinde konuştu.
'GÖSTERİ EKİPLERİ BÜYÜK ALKIŞ ALDI'
Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde gerçekleştirilen 34. Turizm Haftası kutlamalarında Nevşehir Belediyesi Mehteran Takımı,seslendirdiği marşlarla törene katılanların yanı sıra,töreni yakından izleyen yerli ve yabancı turistlerden bol alkış aldı.
Etkinlikte ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi topluluğu ve Ürgüp Karakuş Restaurant Sema topluluğu da töreni izleyenlere sema gösterisi yaptı.
Göreme 'de At turu yaptıran bir firma da ,turist gezdirilen atlarla Göreme Açık Hava Müzesinde geçiş yaptı. At turu da özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekti.
Ayrıca etkinlikler çerçevesinde Anatolian Balloons' ilgilileri de Turizm haftası nedeniyle Göreme Açık Hava Müzesi üzerinde bir gösteri uçuşu yaptı.
"Dünyanın en hızlı gelişen sektörlerin biri olan turizm,ülke ekonomisine yaptığı katkının yanı sıra kültürlerin birbirlerini tanımasında,kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında önemli bir araçtır.Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Türkiye'yi dünya çapında bir turizm markası yapmak amacıyla doğaya tarihe ve bütün bir çevreye duyarlı bir anlayış içerisinde sürdürülebilir rekabetçi bir turizm politikası uygulanmaktadır.Dünya Turizm Örgütü raporlarına göre küresel ekonomik kriz 2009 yılında turist sayısında dünya genelinde yüzde 4.1 oranında azalmasına karşın,.Türkiye yabancı turist sayısında 2.81 oranında bir artış göstererek 27 milyon turist sayısını aşmıştır.Türkiye'nin turizmden daha fazla gelir elde etmesini umut ediyoruz."
'TURİZMDEKİ PAYI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ'
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil' de konuşmasında turizmde daha fazla pay alabilmenin mücadelesi içerisinde olunması gerektiğini belirtti.
İnsanların tanışma ve kaynaşmasının yanında başka toplumların kültürel ve toplumsal yapılarının özellikle öğrenilmelerine olanak sağlayan turizmin hoşgörü ve anlayış ortamı oluşturarak barışın yeşermesine katkıda bulunduğunu vurgulayan Cingil " Türkiye kültür, doğa, gençlik, kongre, inanç ve termal değerleri ile dünyada önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Dünya turizminin gelirlerinin sayısal büyüklüğü, turizmin ekonomi alanında yaşamsal önemi ortaya koymaktadır. Bu kapsamda ülkeler bu noktada daha fazla pay alabilme mücadelesi içerisindedir. Bu potansiyel çok iyi bir şekilde değerlendirerek turizmde kaliteyi artırıp turizmdeki paydan daha fazla oranda payı almaya zorunlu hale getirmektedir. Eşiz kültür ve doğal zenginlikleri ile tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Toplumda turizme yönelik ilgiyi artırmak öncelikli olarak görevlerimizden biri olmalıdır."dedi.
Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdürü Velettin Birsöz'de turizmin 38 hizmet sektörüne önemli istihdam desteği sağladığını ifade ederek "Turizm sektörü sağladığı önemli döviz girdisi ile 38 hizmet sektörüne verdiği istihdam imkanı ile Türkiye'nin ekonomisinde önemli bir konumdadır. Geçen yıl içerisinde gerçekleştirilen alt yapı çalışmaları, yurt içi ve yurt dışı fuarlarda etkin tanıtım,çevre projeleri ile sektör temsilcileri ile artırılan işbirliği ile önemli bir güce ulaşmış ve toplamda Türkiye 27 milyon turist ve 21 milyar Dolar döviz girdisi sağlamıştır.Bölgemizde 1.8 olan geceleme sayısının da 3 güne çıkartılması önceliğimiz olmaktadır."şeklinde konuştu.
'YÜKSEK GELİR DÜZEYİNE HİTAP ETMELİ'
Kapadokya Turistik İşletmeler Derneği(KAPTİD)Başkanı Ahmet Tok 'da turizmin amiral gemisi konumundaki konaklama tesislerinin etkin birliklerinden biri olan KAPTİD gibi sivil toplum örgütlerinin yasal bir dayanağa kavuşturulması gerektiğini söyledi. Tok, ulaşım hizmetlerinin genellikle hava yolu ile yapılmasına karşın, ülkenin her yerine kolay ulaşımın sağlanması için oto yol ağı ve tren yol ağının da hızla devreye sokulması gerektiğine inandıklarını belirterek "Turizmciler olarak daha yüksek gelir düzeyine hitap etmeli, inanç turizmini geliştirmeli, yatırımın Anadolu'ya yayılmasına katkı sağlamalı, çevreci olmalı ve kurumsallaşmalıyız. "dedi.
'TURİZM ANLAYIŞI HIZLA DEĞİŞİYOR'
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, geçmişten gelen turizm anlayışının ciddi bir farklılaşma içerisinde olduğunu dile getirerek " Artık turizm denildiğinde akla sadece gezelim, görelim, eğlenelim mantığının yanı sıra,turizm faktörünün bir çok işlevsellikle bir araya geldiğini tüm dünya ile birlikte bizde fark ettik. Oysa turizm konusunda konferanslarda, tüm söylemlerimizde ve derslerimizde bahsettiğimiz her şey, turizmde gezilsin,görülsün,anlatılsın,bilinsin,yeni yerler keşif edilsin noktasında idi.Ancak artık insanlar yürümek için,dağ bisikleti için, güzel ata binebilmek için ,inançları için turizm hareketi yapıyor.Bunları yaparken de eğleniyor.Türkiye'de bu potansiyel fazlasıyla var.Turizmdeki bu potansiyellerimizi insanlara sunabilmenin yanı sıra anlatabilmekte gerekiyor.Nevşehir Belediyesi olarak bu yönde önemli tanıtım çalışmaları yaptık.İçerisinde bölgemizdeki turistik işletmelerin bilgilerinin yer aldığı yayınları dünyanın dört bir yanına gönderiyoruz."dedi.
Türkiye'nin en zengin müzelerinden birisinin Nevşehir'de olduğunu kaydeden Ünver,bu müzenin gerektiği gibi ziyaret alanı haline getirilemediğini ifade etti. Ünver "Nevşehir Müzesi Türkiye'nin en zengin müzelerinden birisi.24 bin civarında tarihi eseri barındırıyor, ancak bunun bin civarındakini sergileyebiliyoruz.Nevşehir Belediyesi olarak Nevşehir'de bir müze kazandırabilmek için dünyadaki örnekleri de çok iyi tahlil edilerek bir müzeyi,bölgemizin de özelliklerini yansıtan 350 bin metrekarelik kültür parkımız içerisinde hizmete kazandırmayı planlıyoruz. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası 'da aynı vadi üzerinde 2500 kişilik çok amaçlı kongre merkezinin temeli de önümüzdeki günlerde atılacak.
Aynı vadi içerisinde 1000 yatak kapasiteli otelin proje çalışmaları sürüyor."dedi.
Turizmin 12 aya mutlak surette yayılması gerektiğine inandıklarını ve bunun için de kongre turizminin önemli bir yer tuttuğunu belirten Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,Nevşehir'i dünyanın sayılı kongre turizmi merkezlerinden biri haline getirici projeler üzerinde çaba harcadıklarını söyledi
'YAŞAMA DAİR DEĞERLERİ GELİŞTİRECEĞİZ'
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar' da Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 80 ülkede etkin bir tanıtım aktivitesi gerçekleştirdiklerini belirtti. Yazar "Ülkemizde turizm hareketi çoktan başladı.Bu sevindirici bir durum.Bakanlık olarak geçen yıl içerisinde İsviçre'den seyahat acentesini bölgeye getirdik,bu yıl da 1 hafta süre ile 100 e yakın basın mensubunu davet ettik.80 in üzerindeki ülkede profesyonel tanıtım çalışmalarını devam ettiriyoruz.Türkiye'de kültür turizmi açısından Kapadokya bölgesinin vazgeçilmez bir merkez olduğunu biliyoruz.Tüm bu çalışmaları yaparken sektör temsilcileri ve merkezi idarecilerin büyük katkılarını alıyoruz.15 Mayıs 'da da sektörün tüm temsilcilerini bir araya getirip bundan sonraki yol haritasını belirleyeceğiz.Biz bu güne kadar yapısal planlamalarda çok önemli hususlara dikkat ediyoruz.Sürdürülebilir turizm anlayışı çok önemli,Yaşama daire insanı içine alan her türlü etkinliği geliştirmek zorundayız.Hizmet standardını geriye düşürmeden yaşama dair değerleri geliştirici çalışmalar içerisinde olmamız gerektiğine yürekten inanıyorum.
'SEKTÖR İLE İŞBİRLİĞİ HALİNDE HEDEFLENEN BAŞARI SAĞLANACAK'
34. Turizm Haftasının açılışında konuşan Nevşehir Valisi Osman Aydın' da ,turizm sektörünün büyük bir gelişim içerisinde olduğunu belirtti. Aydın,sektör ile işbirliği içerisinde turizmin geliştirilmesine yönelik ciddi çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirerek,1980 li yıllarla oransal anlamda açıklamalarda bulundu.
Aydın " Ülkemizde, 2009 yılı içerisinde 27 milyon turist ve 21 milyar dolarlık bir döviz girdisi sağlandı. Türkiye'de turizm hareketliliğinin başladığı 1980 li yıllarda tüm yıl ihracat rakamı 3.5 milyar dolar düzeyinde idi.Turizm sektörü ile bu oranı 7 kat oranında artırıldı.Geçen yıl ihracat rakamımız da 130 milyar doları aştı.Turizmde geldiğimiz seviyeyi elbette yeterli görmüyoruz.Devlet,.özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin el birliği ve iş birliği ile turistlere verilecek hizmeti daha nitelikli hale getirip,çeşitlendirilmiş turizm ile turizm sektörünün ülke ekonomisi içerisindeki payının 60 milyar dolarlar seviyesine çıkartılmasının hayal olmadığına inanıyorum.Yeter ki sektör ile birlikle turizmi 12 aya yayalım,diniz,kum turizminin yanı sıra tarih,doğa,inanç turizmi gibi turizmin çeşitlendirilmesine öncelik verelim.Kapadokya bu potansiyeller açısından oldukça zengin bir merkez.Kayadan oyma kiliseleri,doğal vadileri,Hacıbektaş-ı Veli gibi değerlere sahip bir turizm bölgesi.Nevşehir öyle inanıyorum ki turizm pastasından daha fazla pay alır hale gelecektir." şeklinde konuştu.
'GÖSTERİ EKİPLERİ BÜYÜK ALKIŞ ALDI'
Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde gerçekleştirilen 34. Turizm Haftası kutlamalarında Nevşehir Belediyesi Mehteran Takımı,seslendirdiği marşlarla törene katılanların yanı sıra,töreni yakından izleyen yerli ve yabancı turistlerden bol alkış aldı.
Etkinlikte ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi topluluğu ve Ürgüp Karakuş Restaurant Sema topluluğu da töreni izleyenlere sema gösterisi yaptı.
Göreme 'de At turu yaptıran bir firma da ,turist gezdirilen atlarla Göreme Açık Hava Müzesinde geçiş yaptı. At turu da özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekti.
Ayrıca etkinlikler çerçevesinde Anatolian Balloons' ilgilileri de Turizm haftası nedeniyle Göreme Açık Hava Müzesi üzerinde bir gösteri uçuşu yaptı.