Yakutiye Belediyesi'nce Her Gün 300 Ton Çöp Toplanıyor

Yakutiye Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, şehirden günlük ortalama olarak 220 ile 300 ton arası çöp topluyor

Yakutiye Belediyesi'nce Her Gün 300 Ton Çöp Toplanıyor
Yakutiye Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, şehirden günlük ortalama olarak 220 ile 300 ton arası çöp topluyor. 4 belediyenin birleşmesiyle kurulan Yakutiye İlçe Belediyesi, her gün bin 600 sokakta, 3 bin 500 çöp konteynırından çöpleri alıyor. Temizlik İşleri ekipleri cadde ve sokaklarda çamur ve kumların temizlenmesi içinde tazyikli suyla yolları temizliyor.
Birleşmelerden sonra fiziki ve coğrafi sınırları genişleyen, olanakları aynı ölçüde artmayan Yakutiye Belediyesi bazı alanlarda oldukça zorlanıyor. Temizliğin oldukça güç bir iş olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Ali Korkut, halkın da çok duyarlı davranmaması nedeniyle çeşitli zorluklar yaşadıklarını söyledi. Yakutiye Belediyesi, 2 bulvar, 3 meydan, 160 cadde, 1600 sokak, 86 mahalle, bağlı bulunan köy-mahalleleri, Şıh köyü, Dadaş köy, çevre yolları, Dumlu, havaalanı ve yolunda temizlik ve çöp toplama işlemi gerçekleştiriyor.
Çöplerin atılması için şehrin muhtelif bölgelerine 3500 konteynırı konulmuş. Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü, sürekli olarak 17 çöp alma aracı ile 2 vardiya çalışarak çöp konteynırlarında biriken çöpleri alıyor. Çalışmalar sabah 07.30 ve 17.00 arası ilk vardiya, 18.00 ile 02.00 arası ise ikinci vardiyadan oluşan çalışma sürecine sahip. Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri her araçta şoför ile birlikte 3 personel bulunduğunu, 60 civarı süpürge, caddeleri yıkamak için 2 tanker, sokaklarda biriken çamur, kum, inşaat artığı veya curuf almak için 2 iş makinası eder, 2 damperli kamyon, 40 şoför, 50 araç personeli ile temizlik işlemlerini yürütüyor.
PARK VE CAMİ ÖNLERİ DE TEMİZLENİYOR
Belediye, cadde ve sokaklarda yapılan temizlik işlerinin yanı sıra park ve bahçeler ile ilçe sınırları içerisindeki cami önlerinin de temizlenerek çöplerini alıyor. Yakutiye belediyesi kış aylarında değişken oranlarda 70 ile 150 ton, yaz aylarında ise 220 ile 300 ton dolayında çöpü toplayarak belirlenmiş alanlara bırakıyor. Bir çöp alma aracı, bir seferlik ilgili alana çöp bırakmak için gidiş ve dönüş olarak ortalama 40 km. yol kat ediliyor.
ÇEVREYİ TEMİZ TUTALIM
Belediye Başkanı Ali Korkut, çöplerin alınması ve şehrin temizliğinin görevleri arasında olduğunu, ancak vatandaşların da asgari düzeyde çevre temizliğine özen göstermesi gerektiğini söyledi. Korkut, "Belediye olarak şehrin muhtelif yerlerine çöp konteynırları koyuyoruz. Vatandaşlarımız maalesef birçok yerde konteynıra çöpleri poşet ile bırakmak yerine, basket atar gibi fırlatıyor. Poşet doğal olarak yere düşüyor ve dağılıyor. İnsanlarımız biraz daha duyarlı olmalı" dedi.