Urak Başkanı Ali Koç :'doğru Teşvik İtici Bir Güçtür Ama Herşey Değildir'

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) Bakanı Ali Koç ekonomik teşviklerin rekabeti körelttiği yönünde inanışlar olduğunu ifade ederek "Doğru teşvik itici bir güçtür ama her şey değildir"dedi

Urak Başkanı Ali Koç :'doğru Teşvik İtici Bir Güçtür Ama Herşey Değildir'
Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) Bakanı Ali Koç ekonomik teşviklerin rekabeti körelttiği yönünde inanışlar olduğunu ifade ederek "Doğru teşvik itici bir güçtür ama her şey değildir"dedi. Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olmasına rağmen rekabetçilikte 61. sırada yer aldığını belirten Ali Koç, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini de ifade ederek hükümetin komşularla sıfır sorun politikasını önemsedikleri söyledi.
Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Uşak'ın rekabet gücü masaya yatırıldı. Toplantıda rekabetçilik endeksinde 81 il içerisinde 33. sırada yer alan Uşak'ın güçlü ve zayıf yönleri ele alındı. Toplantıya Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Binbaşı Osman Topbaş, İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin, URAK Başkanı Ali Koç, AK Parti İl Başkanı Hilmi Alper, Uşaklı sanayici ve işadamları katıldı. Toplantı Boğazın Sesi Topluluğu'nun Müzik dinletisi ile başladı.
Müzik dinletisinin ardından bir açılış konuşması yapan Vali Özdemir Çakacak, Uşak'ın devlet yatırımlarından çok az faydalandığını aslında bu durumun bugün itibariyle girişimcilik ruhunun gelişmesinde avantaj sağladığını ifade ederek kentin rekabet gücünde girişimci ruhunun büyük önem taşıdığını dile getirdi. Girişici ruhun bireysel olarak kullanılmasının sanayinin gelişmesi açısından dezavantaj oluşturacağını da kaydeden Vali Özdemir Çakacak şunları söyledi; "İşletmelerin aile işletmesi olarak örgütlenmesi büyümenin önünde bir engel olarak düşünülebilir. Babadan kalma geleneksel usullerle pazarlama yapılması bazı sektörlerde ve özellikle dericilikte kan kaybına neden olmuştur. İller sıralamasında 64. olan ilimiz devlet planlama teşkilatı tarafından 2003 yılında yapılan araştırmaca 3. derece gelişmiş iller arasında yer alıyor. İstihdam göstergeleri incelendiğinde aktif nüfusun büyük çoğunluğunun tarımda çalıştığını görüyoruz. Ege'nin önde gelen sanayi şehirlerinden biri olan Uşak geri dönüşüm alanında da ileri bir ildir. Uşak, küresel krizden en az etkilenen iller arasındadır. OSB'nin üretim giderleri rakamlarına bakıldığında 2007 yılı rakamlarını yakalandığı bazı kalemlerde geçtiği görülüyor. Uşak'ın gelecekte nerede olacağı tüm aktörlerin katılımı ile ortaya konulmasının gerekliliğine inanıyorum"

İLLER ARASINDAKİ FARKLILIKLAR AZALTILMALI
URAK olarak Türkiye'nin sanayi envanterini oluşturduklarını ifade eden Ali Koç ise iller arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmişliklerin azaltılması gerektiğine inandıklarını söyledi. Türkiye'de İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Adana gibi şehirlerin sürekli göç aldığını bu durumun düzeltilmemesi halinde ilerleyen yıllarda ciddi sosyal sorunlara yol açabileceğini belirten Ali Koç, Türkiye'nin İstanbul gibi en az 3 yada 4 tane daha metropol kente ihtiyacı olduğunu kaydetti. İller arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel farklılıkların azaltılması için ekonomide kümelenme modelini önerdiklerini de söyleyen Ali Koç şunları söyledi; "Göç sorununun önüne geçmek için şehirler arasındaki ekonomik ve refah farklılıklarının azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Her ilin katma değer oluşturabileceği ürünler vardır. Biz kümelenme modelini teklif ediyoruz. Dünyada da kümelenmeye büyük önem veriliyor. Dünyada global bir yarış var. Bu yarış pek çok algıyı hayatımızda değiştirdi. Olumlu ve olumsuz yorumlayanlar var ama yarış devam ediyor. Türkiye bu alanda ciddi bir oyuncu ve bölgesinde lider olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için gerekli birikimin olduğunu düşünüyorum. Dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olmamıza rağmen rekabetçilikte 61. sıradayız. Bu yeterli bir durum değildir bunu aşmak zorundayız. Bunu aşarken de top yekun ele almamız lazım. Her il istenilen seviyede gelişmeyebilir ama azda olsa gelişir. Biz URAK olarak rekabeti iller bazına indirdik. Her yıl illerin rekabetçilik endeksini yapıyoruz.. Ülkemizin kalkınmasında bu çalışmamızın ışık tutmasını umuyoruz"

TEŞVİK İTİCİ BİR GÜÇTÜR AMA HERŞEY DEĞİLDİR
URAK olarak hükümetin komşularla sıfır politika anlayışını önemsediklerini de söyleyen Ali Koç konuşmasını şöyle tamamladı; "Hükümetin komşularla sıfır sorun politikası önümüzdeki dönemlerde meyvelerini verecek. Bu bizim için de sevindirici bir gelişme oldu. Küresel kriz ortamında bu çok önemli bir adımdı. Bu politikaların devam etmesini ümit ediyoruz. Türkiye'de rekabet denilince ilk akla gelen konu, teşviktir. Teşvik alan illerin rekabette öne çıkacağı, almayanların ise geride kalacağı gibi bir algı söz konusudur. Böyle olsaydı İstanbul'un Türkiye'nin en rekabetçi ili olmaması gerekirdi. Uşak son dönemde 5084 sayılı teşvik yasası ile gelen imkanlardan faydalandı. Ama bu teşvikler kalıcı değil. Acaba teşvikler sona erince Uşak'ın durumu ne olacak; acaba Uşak'ın rekabetçiliği artacak mı gerileyecek mi? Doğru teşvik elbette bir itici güçtür ama her şey değildir. Hatta bazı uzmanlar, kamu teşviklerinin girişimciliği ve rekabeti körelttiğini iddia etmektedirler. Rekabetçiliğin dinamosunun teşvik beklentisi olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Her ilin taşıdığı bir potansiyel; güçlü ve zayıf yönleri vardır. Yapılması gereken hem il hem ülke bazında öncelikle görüntünün ne olduğunu anlamak ve temel stratejileri bu görüntü üzerinden saptamaktır. Her il aynı düzeyde gelişmişliğe sahip olması mümkün değildir ama her ilin kendisine ait bir gelişim ve yol haritasının olması şarttır"
Toplantının ardından Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Ali Koç'a bir plaket takdim ederken Uşaklı sanayicilerde Koç'a Fenerbahçe battaniyesi hediye etti.