Mhp'li Taner'den Yüksek Öğretim Kanunu Açıklaması

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aydın Milletvekili Recep Taner, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak vakıf üniversitelerinin kurulmasını destekliyor ve teşvik ediyoruz" dedi.

Mhp'li Taner'den Yüksek Öğretim Kanunu Açıklaması
MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, görüşülmekte olan 487 sıra sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın ek maddeleri üzerine MHP grubu adına söz aldı.
Kanun tasarısının ek 118'inci maddesi ile yeni kurulacak olan vakıf üniversitelerinin kuruluşunun düzenlendiğini ve bu maddeyle İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Üniversitesinin kurulacağını belirten Recep Taner, "Milliyetçi Hareket Partisi olarak vakıf üniversitelerinin kurulmasını destekliyor ve teşvik ediyoruz. Ancak, Anayasamız kurulacak olan üniversitelerin ülke sathına dengeli bir şekilde yayılmasını emretmektedir ama görüyoruz ki bugün burada kurulmasına izin verdiğimiz üniversitelerin biri hariç diğerleri yine İstanbul'da kurulan üniversitelerdir. Yeni kurulmakta olan üniversitelerde açılacak bölümlerin tespiti konusunda da ülkenin ihtiyaçlarının iyi tespit edilip istihdam ve program açığı bulunan bölümlerin açılması, diğer bölümlere ise izin verilmemesi gerekir. Ülkemizde mühendislik eğitimi veren programlarda öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı Avrupa ortalamasının iki katından fazla iken bu üniversitede de mühendislik fakültesi kurulması, gerekli planlamanın ve iş istihdamının araştırılmadan, tam olarak yapılmadan bölüm açıldığının göstergesidir" dedi.
Görüşmekte olan üniversitede kurulan bir diğer fakültenin de eğitim fakültesi olduğuna işaret eden Taner, "Şu anda eğitim fakültelerinin değişik bölümlerinden mezun olmuş 250 binin üzerindeki öğretmen atama beklerken yeni eğitim fakülteleri açmanın gerekçesini de anlayamamaktayız. Diğer taraftan 'her ile üniversite' kampanyasıyla ilçe kapasitesindeki illere üniversiteler kurulurken Türkiye'nin birçok ilinin nüfusundan büyük ve her türlü imkânlara sahip olan, 2009 yılında da üniversite kurulması için kanun teklifi verdiğimiz Aydın'ın Nazilli ilçesinde, Mersin'in Tarsus ilçesinde sadece ilçe oldukları için üniversite kuruluş izninin verilmemesini de anlayamamaktayız; tıpkı Aydın'da bir milletvekili çıkarmak için alınması gereken oy ile bazı illerin 2-3 milletvekili çıkarması gibi" diye konuştu.
Ülkenin en önemli sorunlarının başında yükseköğrenim tahsili yapmış genç nüfusun istihdamı bulunduğunu, eğitimli nüfusun yüzde 25'inin işsiz olduğu belirten Taner, alt yapısı iyi hazırlanmadan kurulacak olan yeni üniversitelerden mezun olacak öğrencilerin beyaz yakalı işsizleri daha da artırmasına sebep olmasından endişe duyduklarını belirtti. Çeşitli imkansızlıkların devlet üniversitelerini vakıf üniversiteleri karşısında zor durumda bıraktığını iddia eden Taner, şunları söyledi: "Vakıf üniversiteleri yeterince denetime tabi tutulmaz, kütüphanesi, sosyal tesisleri, hatta eğitim binaları bile eksik olan üniversiteler nasıl bilimsel yayınlarda ön plana çıktıkları araştırılmazsa veya yüksek ücretlerle devlet üniversitelerinden transfer edilen başarılı bilim adamlarının her geçen gün artması karşısında Hükümet devlet üniversitelerinde görev yapan elemanların özlük haklarında iyileştirme yapmazsa, yarınlarda üniversitelerimizin durumu çok daha kötüye gidecektir"