Topbaş'tan, Gaziosmanpaşa'da İett Otobüsüne Yönelik Saldırıya Kınama

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gaziosmanpaşa'da bir İETT otobüsüne yönelik düzenlenen molotofkokteylli saldırıyı kınayarak, "Bu tür saldırı, insanı insanlıktan çıkaran hareketler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gaziosmanpaşa'da bir İETT otobüsüne yönelik düzenlenen molotofkokteylli saldırıyı kınayarak, "Bu tür saldırı, insanı insanlıktan çıkaran hareketler. Maalesef fikirleri ve zihinleri karışık olan insanlar, toplum yaşamı içinde bazı problemler çıkartmakta ve sıkıntılar yaşatmakta" dedi. Topbaş, bu tür saldırılara karşı otobüs şoförlerine eğitim verildiğini de söyledi.
Emirgan'da katıldığı programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kadir Topbaş, Gaziosmanpaşa'da bir İETT otobüsüne yönelik düzenlenen molotofkokteylli saldırıya tepki gösterdi. Toplu taşıma araçlarının, kamuya ait alanda herkesin ortak malı olduğunu belirten Topbaş, "Bunlara verilen zararların bedelini halk ve hepimiz ödüyoruz. Yapılanı kınıyor ve doğru olmadığını söylüyoruz. Tabii ki emniyet teşkilatımız gerekli çalışmaları yapıyor. Maalesef geçmişte sembol haline gelmişti, bir
evladımızı toplu taşıma aracında kaybettik. Yanarak feci şekilde hastaneye kaldırılmıştı ama dayanamamıştı. Bunun tekrarlanmamasını istiyoruz. Bu tür saldırı, insanı insanlıktan çıkaran hareketler. Bu yüzyıla yakışmıyor. İnsanın, insan gibi davranması lazım. İnsanın değerlerine saygılı olması gerekir. Maalesef fikirleri ve zihinleri karışık olan insanlar, toplum yaşamı içinde bazı problemler çıkartmakta ve sıkıntılar yaşatmakta" dedi.
Kadir Topbaş, olayı kınadığının altını çizerek, "İnsanın bir fikri varsa, onu her türlü ortamda rahatça söyleyebilmeli ama asla eyleme, bir başkalarını rahatsız edecek olaylara dönüşmemeli. Özellikle kamu alanları, kamusal yerler, araçlar ve hepimizin ortak malı olan değerler üzerine yapılan bu tip saldırılar, bizim vatandaşa olan hizmetimize engel oluşturmakta. Kınıyoruz. Bu konuda aldığımız önlemler var tabi. Şoförlere eğitim veriyoruz. Emniyet teşkilatımızla ortaklaşa çalışıyoruz. Otobüsün içinde ve
dışında gizli kayıtları alacak sistemler var. Sivil polisler var. Bu tür önlemler hep alınıyor" diye konuştu.
Olayların halk tarafından da tasvip edilmediğini belirten Kadir Topbaş, "Kolay buldukları bir iş olarak bu saldırıları yapıyorlar. Biz her tarafa, her yere hizmet vermek zorundayız. Bu araçlar da her yere gidiyor. Bu hepimizin malı, bunun bedelini yine hepimiz ödeyeceğiz. Bu tür eylemler, vatandaş tarafından da hiçbir zaman tasvip edilmez. Bu tür olaylarla, insanların kalplerinde nefret oluşuyor. Bu tür saldırılar, belediyede de maddi kayıplar oluşturuyor. Bu araçların şoförleri, bu vatanın evlatları.
Zaten araç sayısı yetersiz ve bu tür saldırılar da araç sıkıntısını artırıyor" açıklamasında bulundu.
Topbaş, belediyenin yeni hizmetlerinin sorulması üzerine, "Biz, bir projeyi hayata geçirmeden açıklama yapmayız. Sonra bize 'söz vermiştin' diye sorarlar. Hep sözümüzün arkasındayız ve kendimizi bunları yapmaya adadık. Son yıllarda İstanbul'da yapılanları herkes gördü. Özellikle ulaşımdan altyapıya kadar çok sayıda projemiz var. Ulaşımla ilgili de yeni projelerimiz var. İstanbul her geçen gün güzellikleri yansıtan bir şehir olacak" dedi.
Ödenek olmadığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise Topbaş, şunları söyledi:
"Muhalefetin bir özelliği, hep bardağın boş tarafını anlatmak. Bize katkı sağlayacak hiçbir söylemleri yok. Bütün söylemleri başarısız olmamız için. Başarısız olalım ki, bir dahaki sefere onlar gelsin. Bunu temenni ediyorlar, böyle bir mantık olmaz. Bu mantık dünyada iflas etti. Katkı sağlarsanız, yanlışları söylediğiniz zaman bir değeri olur. Ana muhalefet maalesef her zaman böyle davranıyor. Bizim bütçemizi ve yatırımlarımızı, dünyanın diğer kentleriyle mukayese ettiğinizde, İstanbul Büyükşehir
Belediyesi'nin bütçesi ve yatırımları çok daha doğru ve düzgün durumdadır. Borcunu da kendi bütçesiyle karşılaştırdığınızda çok yüksek olmadığını görürsünüz. 2028'e varan borçlarımız var. Şu an hala yatırımlar devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yaptığımız, 3.5 katrilyon yatırımımız var. Onların istedikleri hiçbir zaman olmayacak."
Son olarak, basın mensuplarının yaklaşan 1 Mayıs'a ilişkin sorularını yanıtlayan Topbaş, "Restorasyon yapılmakta olan Taksim'deki Atatürk Anıtı'nı 1 Mayıs'a kadar yetiştirmeye çalışıyoruz. 23 Nisan'a da yetişebilir. Temenni ederim ki, 1 Mayıs bayram coşkusu içinde kutlanır. Dünyaya buradan bir barış haykıralım. Herkesin gerçek anlamda kol kola girdiği bir kutlama olsun. Gövde gösterisi olmasın, birileri bunu kullanmaya kalkmasın. Biz hizmetlerimizi yapacağız" ifadelerini kullandı.