Gtb'de Mart Ayında Fiyatlar Düştü

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ömer Çelik, işlem gören ürünlerden sert buğday, yumuşak buğday, fıstık ve mercimek ürünlerinde Mart ayında fiyatlarda düşüş yaşandığını bildirdi.

Çelik, yaptığı açıklamada, düşüşün nedeninin mevsim sonu olması ve yeni ürünlerin piyasaya sürülme tarihinin yaklaşması olduğunu belirtti. Çelik, "Sert buğday, yumuşak buğday, fıstık ve mercimek ürünlerinde sanayicilerimizin taleplerinin düşerek stoklarına yöneldikleri görülüyor. İçinde bulunduğumuz Nisan ve gelecek ayda bu ürünlerin fiyatlarının düşük seyredeceğini tahmin ediyoruz. Zaten 2009 yılı fiyatları incelendiğinde Mart, Nisan ve Mayıs aylarının bu ürün gruplarında en düşük seviyelerde olduğu
görülmektedir" dedi.
Borsada pamuk fiyatlarının yükselişinin devam ettiğini ifade ederek, "Küresel krizin etkisiyle çiftçi tercihlerinin tüm dünyada alternatif ürün grupları olan mısır, ayçiçeği ve kanola gibi bitkiler üzerinde yoğunlaşması nedeniyle tüm dünyada pamuk ekim alanları üçte bir oranında azaldı. Krizden çıkılmaya başlanmasının ardından artan talebin pamuk üreticileri tarafından karşılanamaması nedeniyle fiyatlarda artışlar görülüyor. Bu artışların bir süre devam edeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.