Tobb Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Vergi Ödül Törenine Katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yeni bir anayasa yazmadan, bugününü, Türkiye'nin geleceğini kucaklayan yeni bir anayasa yapmadan yarış edebilmemiz mümkün değil" dedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yeni bir anayasa yazmadan, bugününü, Türkiye'nin geleceğini kucaklayan yeni bir anayasa yapmadan yarış edebilmemiz mümkün değil" dedi.
"Muğla Odaları 2007-2008 Vergi Ödül Töreni" Bodrum'da Paloma Yasmin Resort Otel'de gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon açılış konuşmasını yaptı. Kocadon "Kültür balıkçılığında, mavi yolculukta, bal üretiminde ahşap yat üretiminde, tarımsal ürün çeşitliliğinde Türkiye birincisiyiz. Görüldüğü gibi Muğla ilimiz ve ilçelerimiz magazin basınında yansıtılan imajdan farklı olarak çok çeşitli
ekonomik ve kültürel zenginlikleri barındıran, ülkemize ciddi ekonomik katkıları olan bir ilimizdir" dedi.
Açılışta Muğla Vergi Dairesi Başkanı Ali Cüneyd Aruntaş ise vergi bilincinin yaygınlaştırılmasının, temel hedef ve görevleri olduğunu söyledi.
AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır da yaptığı konuşmada "Sektörlerin kurumlarla olan ilişkilerine önem veriyoruz. Müteşebbis yatırımcı arkadaşlarımızın sıkıntılarını gidermeye gayret ediyoruz. Bunu yaparken bölgesel ya da sektörel veya siyasal ayrımcılık yapmıyoruz" şeklinde konuştu.

"BİRLİKTE RAHMET VE BEREKET, AYRILIKTA AZAP VARDIR"
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Bizim kültürümüzde çok güzel bir söz vardır: 'Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır.' Türkiye'nin ileriye gitmiş şehirlerine bakın. Bunlar niye ileriye gitti diye baktığınız zaman arkasında tek bir gerçek görürsünüz. İkinci bir gerçek yok. Valisi, oda ve borsa başkanları, kanaat önderleri biraraya gelip farklı farklı düşünseler de hepsinin kalbi o şehir için çarpıyorsa o şehir ileriye
gitmiş demektir. Biraraya gelince rahmeti, bereketi görüyorlar. Bundan 20 sene önce Gaziantep 1 milyar doların üzerinde ihracat yapacak desem 'Bu başkan amma hayalperest' derdiniz. 'Rüyasında görür' derdiniz. Bugün Gaziantep'in ihracatı 3 milyar doların üzerinde. Önce bir ve beraber hareket edebilme kültürünü geliştirdiler" dedi.

"KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLERİN SAYISI ARTMALI"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşma yaptığı salonlarda özellikle son dönemde kadın ve genç girişimcileri aradığını belirterek, salondaki genç bir erkek girişimci ile bir kadın girişimcinin ön tarafa oturtulmasını sağladı. Başkan Hisarcıklıoğlu, bunu neden yaptığını sormak isteyenlerin olabileceğini düşündüğünü ifade ederek şunları söyledi: "Niye aldım biliyor musunuz? Kendi geleceğim için aldım. Ben zengin olmak istiyorum, onun için onları öne aldım. Eğer zengin olmak istiyorsanız, tek bir
gerçekten geçiyor. Girişimci sayısını artırmaktan geçiyor. Türkiye'nin nüfusunun yarısı kadın. Ama Türkiye'de kadınlarda iş gücüne katılım oranı yüzde 25. Dünya ortalaması yüzde 46, AB ortalaması yüzde 55. Girişimcilik noktasında ise Türkiye'de bütün girişimciler içerisinde kadın girişimcilerin oranı yüzde 7. Bu çok düşük."
Bugün Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu savunan TOBB Başkanı Rifat Kisarcıklıoğlu "Bu gün Türkiye'de 5 milyon 600 bin kişi işsiz. Türkiye her yıl 700 bin genci istihdam nüfusuna katıyor. Türkiye bunlara iş bulmak durumunda. Tek bir çözüm var. Girişimci sayısını artırmaktan geçiyor. Onun için kadın girişimcilerimiz özellikle rol model olarak genç kızlarımıza örnek teşkil etsinler. Kadınlarımıza ve genç kızlarımıza yardımcı olmalıyız. Babalar, anneler özellikle miraslarında 'Nasılsa
damat gelecek' deyip kızları gözardı ettikleri için Türkiye'de 100 yıllık bir tane müessese yok. Türkiye'de 4. nesil devam eden müessese sayısı 2 elin parmakları kadar. Çocuklarınız arasında ayrımcılık yapmayın" şeklinde konuştu.

"MUĞLA'NIN RAKİBİ İSPANYA"
Konuşmasında Muğla yöresinde yaşayanların şanslı olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla ilinin kıyı şeridi uzunluğuna bakıldığında "Muğla'nın rakibinin İspanya olması lazım" diyerek "Kendinizi Türkiye ile mukayese etmeyin. Sizin rakibiniz İspanya. Hayalinizi büyük tutun. Hayal olmadan hedef olmaz. Hedefsiz bir yere gidilmez. Hedefinizi büyük tutun ki Türkiye büyük düşünsün" ifadelerini kullandı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu slayt eşliğinde devam ettiği konuşmasında protestolu senetler bakımından Muğla'da geçen dönem yüzde 33 olan oranın yüzde 39'a çıkmış olduğunu söyledi.
Dünyadaki ilk 20 ekonomide en kuralsız ekonominin Türk ekonomisi olduğunu ileri süren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Adam istediği şekilde, isteği her şeyi açabiliyor. Londra'da bakkal dükkanı açmak isteseniz açamazsınız. Adam planlama yapmış. Şu kadar nüfusa bu kadar bakkal planlanmış. Bizde selamün aleyküm diyen, parayı veren tutuyor. Ondan sonra 3 ay sonra yok. Bu yüzde 39'un esas sebebi bu. İşin kuralı olmalı. Dünyada ahilik teşkilatını kuran biz olarak, şu anda ticaretteki en büyük ahlak
erozyonunu biz yaşıyoruz. Niye? Kuralsızlıktan dolayı. Bizim iyi örneklerimizi gelişmiş ülkeler almış, biz onların hepsini yok ettik" dedi.

"SİYASET BİRİNCİ ÖNCELİK OLDU"
2007 yılından sonra ekonomide aşağı doğru bir gidiş başladığını söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisinden söz ederken "Aslında dünya ekonomisi yukarı doğru gidiyordu. Peki 2007 sonrasında neden aşağı iniş başladı. Siyaset birinci öncelik oldu da onun için. Ekonomiyi unuttuk. Neye başladık? Kardeş kardeş arasında kavgaya başladık. Birbirimizi öteki diye görmeye başladık. Rahmet, bereket kayboldu. Kendi içimizde kavgaya başlayınca dünya ekonomisi büyürken bizim ekonomimiz aşağı doğru
gidiyordu. Ortak düşünceyi kaybettik. Kavgayı körüklemeyin. Birlik ve beraberlik olmayınca rahmetin ve bereketin kaybolduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin zengin olması, önündeki zenginleri yakalaması için ABD'den 4 misli, Avrupa'dan ise 3 misli daha hızlı büyüyor olması gerektiğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bir ticaret kanununa ihtiyacımız var. Borçlar Kanunu 80 yıllık. Hukuk Muhakemeleri Kanunu ki aynı ildeki 2 mahkeme aynı davada farklı farklı sonuç verebiliyor. Perakende sektörü kanunu ön plana çıksın diyoruz. 8 yıldır söylüyoruz. Ticaretin bir kuralının olması lazım. Dünyanın en liberal işi nerde derseniz, bizim burada.
Adam bakkal dükkanı açamıyor, bizde yanyana alışveriş merkezleri" dedi.

"GÜÇLÜ EKONOMİ, KALİTELİ DEMOKRASİ"
Yüksek ve istikrarlı büyüme için 2 sloganı birbirinden ayırt edemeyeceklerini, bunun da "Güçlü ekonomi, kaliteli demokrasi" olduğunu kaydeden Başkan Hisarcıklıoğlu "Bu ikisi birbirinden ayrılmaz bir bütün. Güçlü ekonomin olmasını istiyorsan, demokrasin kaliteli olacak. Demokrasinin kaliteli olmasını istiyorsan, ekonomin güçlü olacak. Bunun da başlangıcı kayıtlı ekonomiden geçiyor. Kayıtlı ekonomi olmadan kaliteli demokrasiden, güçlü ekonomiden bahsedebilmek mümkün değil" şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonlarında ekonomik büyümeden söz ederken sistem yapılandırılması gerektiği söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu konuda da şu sözlere yer verdi: "Sistemi yeniden yapılandırmamız lazım. 2023'de dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında olacağız diyoruz. Hedef koymuşuz. Nerden başlamak lazım? Yeni bir anayasadan başlamak lazım. Bugünlerde anayasa tartışması güncel. Ama 2000'den bu tarafa söylüyoruz. Yasalar anayasaya uygun olmak durumunda. Türkiye'nin yeniden yapılanması için yeni
bir anayasadan başlamak lazım. Yeni bir anayasa yazmadan, bugününü,Türkiye'nin geleceğini kucaklayan bir yeni anayasa yapmadan bizim yarış edebilmemiz mümkün değil."
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasının ardından Muğla ili genelindeki ticaret odaları başkanları ila hatıra fotoğrafı çektirirken, kendisine Bodrum yapımı halı hediye edildi. Daha sonra Hisarcıklıoğlu ve törene katılan AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Milliyetçi Hareket Partisi Muğla Milletvekili Metin Ergun, Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt tarafından dereceye giren mükelleflere ödülleri verildi.
(OU-EA-Y)