Körfezde Temizlik Zamanı

Körfeze akan 4 derenin denize döküldüğü noktalarda biriken çamuru temizlemek için DLH ile protokol yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını 1 yıl boyunca sürdürecek.

Körfezde Temizlik Zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, su sirkülasyonunu sağlayarak körfezin daha hızlı bir şekilde kendisini yenilemesi için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Derelerde gerçekleştirdiği ıslah ve temizlik çalışmalarıyla yağışların kent içinde sıkıntısız bir şekilde atlatılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek kış için de hem derelerde hem de dere çıkışlarında önlemlerini alıyor. 2008-2009 kış sezonunda yoğun yağışlar nedeniyle özellikle Körfez'in kuzeyine akan derelerin önlerinde birikerek set oluşturan çamurun kaldırılması için de harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) ile protokol yaparak Bostanlı Deresi'nin denize açıldığı noktada çalışmalara başladı. Deniz taramalarında kullanılan büyük kepçe ile derelerin karadan ulaşılamayan ağız bölümünde birikmiş olan katı maddelerin alınması amaçlanıyor. Dere ağzı temizlikleri Atatürk Organize Sanayi Kanalı Deresi, Çamaltı Tuzlası yakınındaki Eski Gediz nehir yatağı ile Harmandalı Deresi olarak adlandırılan eski Gediz nehir yatağın denize bağlantı noktalarında sürdürülüyor.
2001 ve 2002 yıllarında sel baskınlarına önlem olarak benzer çalışmanın yapıldığını hatırlatan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2008-2009 sezonunda mevsim normallerinin üzerinde yağan yağış üzerine gelecek kış sezonu için gerekli hazırlıkları yapmak üzere tarama çalışmalarının erken başlatıldığını bildirdiler. Dere ağzı temizliklerinin 12 ile 15 aylık süreçte tamamlanacağını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri; "Karşıyaka ve Çiğli'deki 4 dere ve bu derelere bağlı 9 yan dere; Menemen Ovası'nın bir bölümü, Menemen ve Çiğli ilçe merkezleri, Asarlık, Koyundere, Ulukent, Harmandalı, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ve Yamanlar Dağı'nın zirvesine kadar uzanan havza alanını kapsıyor. Havza alanları üzerine düşen yağışların oluşturduğu taşkın suları, 238 kilometre karelik su taşıma alınan sahip bu dere aracığıyla Körfez'e ulaşıyor. Yamaçlardan ve ovadaki tarımsal alanlardan taşkın suları ile denize kadar taşınan malzemeler dere ağızlarında birikerek set oluşturuyor. Bu durum derelerin akışını da yavaşlatıyor. Başlattığımız çalışma, yoğun yağışta büyük maddi kayıplara yol açan sel baskınlarının önlenmesi için gerekli. Bu birikimlerin karadan ulaşılarak temizlenmesi olanağı olmadığı için denizden dere ağızlarına yaklaşılarak temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca Körfez'in kuzey aksında su sirkülasyonunu önleyen, dere ağızlarında rüsubat birikmesini artıran Ragıp Paşa Dalyanı dip kalıntıları da bu çalışma kapsamında kaldırılacak" diye konuştu.