Faruk Saraç''tan 'Padişah Esvabları' Defilesi

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Osmangazi Anma ve Bursa'nın Fetih Şenlikleri kapsamında ünlü modacı Faruk Saraç'ın koleksiyonundan hazırlanan "Padişah Esvapları" defilesi, ünlü mankenler tarafından mehter marşları eşliğinde tanıtıldı

Faruk Saraç''tan 'Padişah Esvabları' Defilesi
Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Osmangazi Anma ve Bursa'nın Fetih Şenlikleri kapsamında ünlü modacı Faruk Saraç'ın koleksiyonundan hazırlanan "Padişah Esvapları" defilesi, ünlü mankenler tarafından mehter marşları eşliğinde tanıtıldı.
Tarihi Koza Han'da düzenlenen defileye Bursa Valisi Şahabbetin Harput, AK Parti Bursa milletvekilleri Ali Kul, Mehmet Emin Tutan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve çok sayıda seçkin davetli katıldı. Fetih Şenlikleri kapsamında Faruk Saraç'ın koleksiyonundan hazırlanan kıyafetlerin tanıtımında ünlü mankenler Atilla Saral, Burak Hakkı, Murat Mısırlı, Ebru Sam, Sinem Öztufan ve Merve Büyüksaraç'ın yanı sıra 32 manken görev aldı. Faruk Saraç ve
ekibinin yaklaşık 1.5 yıllık çalışması sonucunda ortaya çıkan, Osmanlı İmparatorluğu'na damgasını vurmuş 36 padişah, 6 valide sultan, 1 şehzadenin giysilerinden esinlenerek günümüz koşularında yeniden üretilen 700 parça, izleyenleri adeta tarih yolculuğuna çıkarttı.
13. ve 18. yüzyıllar arasındaki dönemi kapsayan birinci bölüm, Türk'lerin Anadolu'ya göç ederken beraberinde getirdiği, Anadolu da karşılaştıkları ve İstanbul'da yaşanan Hıristiyan Bizans kültüründen harmanlanan Osmanlı giyim tarzına ilişkin örnekleri içerdi. Defilenin ikinci bölümünde ise Sultan 3. Selim döneminde başlayan tekstildeki yeniliklerin 2. Sultan Mahmud döneminde uygulanması ile ortaya çıkan Frenk stilinin Osmanlı yaşam biçimi ile karışmasından meydana gelen son dönem Osmanlı giyim tarzı
defilede büyük beğeni topladı. 'Muhteşem Sultan' olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman'ın o günkü ihtişamı kıyafetlerine de yansıtılırken, Osmanlı İmparatorluğu'na damgasını vuran Hürrem Sultan kıyafetleri de defilede dikkat çeken kıyafetler arasındaydı.

HER KOSTÜM İÇİN 50 METRE KUMAŞ KULLANILDI
Her kostüm için yaklaşık 50 metrelik kumaşın kullanıldığını belirten ünlü modacı Faruk Saraç, "Defile için özellikle Osmanlı dönemine ait bütün kıyafet verilerini ve 624 yıllık Osmanlı ve Selçuklu dönemlerini inceledik. Padişah Portföyleri kitabında yer alan kostüm ve aksesuarların doğru tespit edilmesi, araştırılması ve defileye göre uygulanması kronolojik sırayla incelendi. İstanbul'da bulunan bütün müzeler, cami ve türbeler baştan sona gezildi. Topkapı ve Dolmabahçe saraylarında ve Askeri Müze'de
silahlar incelenip çalışma yapıldı. 700 yıllık imparatorluğun verilerine ulaşmak gerçekten çok zordu. Topkapı Müzesi'nde bulunan çeşitli kaftan, entari, şalvar, mintan, ceket ve pantolonların işleme ve süslemeleri orijinal kalıpları çıkartılıp kumaş bilgileri alındı" diye konuştu.
Defile sonrasında sahneye çıkan ünlü modacı Faruk Saraç, mankenlerle birlikte tek tek tokalaşarak izleyenleri alkışladı.
Uğurkan Erez imzalı defilede sonrasında sahneye davet edilen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise, defilenin uzun bir altyapısı olduğunu söyledi. Başkan Dündar, "Bu defile değil başka bir şey. Bizde istedik ki, 3 kıtaya hak, adalet götüren padişahlar torunlarını görsün. Bugün o padişahlar torunlarını gördü. Bugün Osmangazi bu tahta çıktı. Umarız Bursaspor'umuz da şampiyon olur" diye konuştu.
Osmanlı sultanları ve validelerin ünlü mankenler tarafından canlandırıldığı defileyi yaklaşık 2 bin kişi izledi.