Bursa Dünyanın Tarihi Kentleri Arasında

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasını korumaya yönelik çalışmalarının meyvelerini alıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasını korumaya yönelik çalışmalarının meyvelerini alıyor. Restorasyon projeleriyle Bursa'daki birçok tarihi yapıya yeniden hayat vererek turizme kazandırılmalarını sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Tarihi Kentler Birliği'ne üyelik başvurusu kabul edildi.
Bursa surları, tarihi hanlar, hamamlar ve sivil mimari örneği yapıların restorasyonu, tarihi mezar taşları ve anıt eserler gibi çeşitli envanter çalışmaları ile Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'nın tarihi zenginliklerini gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, kentin çehresini değiştirecek projelerle dünyanın önde gelen turizm kentleri arasında yerini almayı hedefliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Tarihi Kentler Birliği'ne 1 Ekim 2009 tarihinde yaptığı üyelik başvurusu netlik kazanırken, tarih
ve turizm alanındaki başarı da tescillendi.

BURSA YAŞAYAN MÜZE
Şehrin her köşesinde tarihi eserlerin canlandırılarak, Bursa'nın turizm pastasından hak ettiği payı alması gerektiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu durumun kentteki ekonomiye ve sosyal hayata da ciddi katkı sağlayacağını belirtti. Üyeliğe kabulünün Bursa için çok önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Dünya Tarihi Kentler Birliği, dünyanın tarih ve kültürel miras anlamında öne çıkan seçkin şehirlerini bir çatıda toplayan önemli bir birliktir. Bizler de
Bursa'da köklü kültürel zenginliğimizin ön plana tutulmasına çalışıyoruz. Bursa'da tarihi mirası gün ışığına çıkaracak 245 projeyi başlattık. Bu noktada üyeliğimizin tescillenmesi bizi tarihi miras çalışmalarımız konusunda daha da tetikledi. Bursa, yaptığımız ve yapmayı planladığımız çalışmalarımızla 'yaşayan bir müze kent' olacak" diye konuştu.
Osmanlı'nın ilk eserlerinin Bursa'da bulunduğunu hatırlatan Başkan Altepe, anıtsal değeri olan tüm eserlere sahip çıkılacağını belirterek, Bursa'nın kültür ve turizm kimliğinin gelecek yıllarda daha çok ön plana çıkacağını söyledi.

TÜRKİYE'DEN 4 BELEDİYE
Kurulduğu 1994 yılından bu yana tarihi mirasın dünya turizmine kazandırılması noktasında önemli çalışmalar yapan ve bu alanda uluslararası tecrübeye sahip belediyelerin üye olabildiği Dünya Tarihi Kentler Birliği'nin 85 üyesi bulunuyor. Viyana, Paris, Prag, Lizbon, Budapeşte, Barcelona, Madrid, İsfahan, Sarayevo, Amsterdam gibi dünyanın en önemli tarih ve turizm kentlerinin yer aldığı birlikte, Türkiye'den İstanbul, Bursa ve Konya Büyükşehir belediyeleri ile Osmangazi Belediyesi üye olarak yer alıyor.

JAPONYA'DA DÜNYA KONFERANSI
Başkanlığını Kyoto Belediyesi'nin yürüttüğü Dünya Tarihi Kentler Birliği, üye kent belediyeleri arasında kültürel alışverişi ve turizme dayalı işbirliklerini artırmak üzere faaliyetlerini sürdürüyor. Birlik, bu yıl 12.'si, 12 - 15 Ekim tarihlerinde Japonya'nın Nara şehrinde düzenlenecek olan Dünya Tarihi Kentler Birliği Dünya Konferansı'nda bir araya gelecek.