Türkiye'nin Kadın İstihdamındaki Tablosu Açıklandı

Kadın emeği konusu İzmir Büyükşehir Belediyesi, E

Türkiye'nin Kadın İstihdamındaki Tablosu Açıklandı
Kadın emeği konusu İzmir Büyükşehir Belediyesi, E.Ü Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği işbirliği ile düzenlenen "1'nci Kadın Festivali" kapsamında düzenlenen panelle tartışıldı.
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Türkan Miçooğulları'nın yönettiği panele konuşmacı olarak Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Çalışma Grubu Üyesi Ayşen Karakulak, Biga Kadın Kültür Çevre İşletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ayşe Temiztaş, Kozadan İpeğe Kadın Kooperatifi'nden Filiz Esenyel ve E.Ü Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doç. Dr. Aslıhan Aykaç katıldı. Evde ürettikleri ürünleri aracı olmadan satabilmek için kooperatif kuran kadınlar, zorlu mücadelelerden sonra elde ettikleri başarıları panel izleyicileri ile paylaştı. Kooperatif biçiminde örgütlenmede büyük zorluklarla karşılaştıkları, ödedikleri verginin çok yüksek olduğunu belirten konuşmacılar, kadınların birlik olup üretmesinin ve haklarını aramasının gerekliğinin altını çizdiler. Kadın emeğinin siyasi boyutuna değinen Doç. Dr. Aslıhan Aykaç ise 1980-2010 yılları arasında kadınların iş gücüne katılımının gerilediğini, dünyada kadın istihdamında artış yaşanırken Türkiye'de azalma olduğunu söyledi. Türkiye'de çalışan ve iş arayan kadınların oranının yüzde 24'te kaldığını belirten Aykaç, Ortadoğu'da bile bu oranın yüzde 22 olduğuna dikkat çekti. Aykaç, Türkiye'de çalışan ve iş arayan erkeklerin oranının yüzde 70 olduğunu, 10 kadından sadece 3 tanesinin çalıştığını ya da iş aradığını söyledi. Doç. Dr. Aslıhan Aykaç, Türkiye'de kadın istihdamının artması için devletin sosyal güvenlik ve istihdam politikaları oluşturması gerektiğinin de altını çizdi.
Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ve EKAM Müdürü Prof. Dr. Belgin Hoşsu, panelistlere teşekkür plaketi sundu.