Özel Sektör Kopenhag Sonrası İklim Gündemini Tartıştı

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ve Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye girişimiyle kurulan İklim Platformu, iklim değişikliği ile mücadele ve Türkiye'de düşük karbon ekonomisine geçiş yolunda iş dünyasını bir araya getirmeye devam ediyor

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ve Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye girişimiyle kurulan İklim Platformu, iklim değişikliği ile mücadele ve Türkiye'de düşük karbon ekonomisine geçiş yolunda iş dünyasını bir araya getirmeye devam ediyor.

BUGÜN düzenlenen "Düşük Karbonlu Geleceğin Kurgulanması" konferansında iş dünyası, Kopenhag İklim Zirvesi sonrası iklim gündemini tartıştı. Konferansın açılış konuşmasını Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya ve REC Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp yaptı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya yaptığı konuşmada 07 - 18 Aralık 2009'da Kopenhag'da gerçekleştirilen iklim zirvesinin sonuçlarına vurgu yaparak, Türkiye'nin düşük karbon ekonomisine geçiş sürecine yönelik çalışmaları başlatacağını belirtti. Düşük karbon ekonomisine geçişte ulusal veya sektörel kalkınma stratejileri ile birlikte iklim değişikliği politikalarının, kurumsal yapılanma ve mevzuatların entegrasyonun gerekliliğini ifade eden Sarıkaya, bu yönetim sistemi ile oluşabilecek yeni istihdam alanlarını sıraladı ve çevre mühendislerinden çevre avukatlarına kadar farklı sahaları "yeşil yakalılar" olarak tanımladı.

REC İcra Direktörü Marta Szigeti Bonifert de konferansta yaptığı "İklim Politikalarının Şekillenmesinde Farklı Paydaşların Rolü" konulu konuşmasında REC'in iklim değişikliği konusunda yürütmüş olduğu çalışmalara işaret etti. İklim değişikliği ile mücadelede gecikecek zamanın kalmadığını belirten Bonifert, özel sektör dahil olmak üzere farklı paydaşların mücadeleye katılımının sürecin başarısı ve şeffaflığı için önemli olduğunu belirtti.
Özel sektörün iklim değişikliği ile mücadeledeki lider rolü ve bu sürece etkin katılımı ve bütün paydaşların katılımıyla şekillenecek etkin bir uluslararası iklim politikası için iş dünyası perspektifini ortaya koyan Galler Prensi'nin Avrupa Birliği İklim Değişikliği Kurumsal Liderler Grubu (EU CLG) Direktörü Sandrine Dixson-Declevé, Grup tarafından hazırlanan "Kopenhag Bildirisi-Copenhagen Communiqué" hakkında kapsamlı bilgi verdi.
GHG Management Institute Profesyonel Programlar Direktörü Stelios Pesmajoglou, iş dünyasının düşük karbon ekonomisine geçişi ile beraber yeni iş alanlarının da ortaya çıkacağını belirtti. İşletmelere ait sera gazı envanterlerinin çıkarılması ile beraber şirketlerin iklim değişikliğinden kaynaklı riskleri değerlendirerek, karbon salımlarını azaltmak ve performanslarını ölçmek için fırsat yaratabileceklerini belirtti. Pesmajoglou, ayrıca güncel gelişmeler ışığında küresel karbon piyasalarındaki eğilimi de değerlendirdi.

Konferansın tartışma oturumunun katılımcıları arasında ise GE Türkiye CEO'su Kürşat Özkan, Zorlu Enerji Grubu CEO'su Murat Sungur, TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Nusret Cömert yer aldı. Tartışma oturumunda "Özel Sektör Harekete Geçmeye Hazırlıklı mı? Hazırlıklar, Engeller ve Çözümler" değerlendirildi.