Kosovalı Diplomatın Atatürk Sevgisi

Dünyanın en genç ülkesinin en genç diplomatı Vlora Çitaku büyük bir Atatürk hayranı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgisinden ötürü Türkçe öğrenmek isteyen Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Vlora Çitaku'nun odasında sadece Atatürk'ün resmi bulunuyor.

Diplomaside Atatürk ilkelerini savunan Çitaku, Atatürk'ün barış vizyonunu uygulamak için de gayret gösteriyor. Ankara ziyareti sırasında dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından hediye edilen Atatürk resmini Kosova bayrağı ile Kosova'nın bağımsızlık beyannamesi arasında bulunduran Çitaku, "Ofisimde başka herhangi bir liderin resmi yok. Bir tek Atatürk'ün resmi vardır" dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak Atatürk'ün, Türkiye boyutlarını aşan dünya çapında etkisi olan bir lider olduğunu belirten Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Vlora Çitaku, Atatürk'ün, cesaret, zeka ve ileri görüşlülüğün aynı bir kişide buluştuğu nadir bir lider olduğunun altını çizdi. Çitaku, "Bizler hep tarihte ya cesur, ya akıllı ya da vizyonu olan şahıslar biliriz. İyi ama Atatürk'te bu vasıfların her üçü bir arada idi. Bu 3 özelliğin tek bir şahısta buluşması, Atatürk'ü, diğer dünya liderlerinden farklı kılan unsurdur" diyerek, bu nedenle Kosova'nın 1997-1999 yıllarında verdiği özgürlük savaşında Atatürk'ün örnek alındığını belirtti. Atatürk'ün sadece Türkiye'ye değil, dünya tarihine de önemli miraslar bıraktığını hatırlatan Kosova diplomasi şefi yardımcısı Vlora Çitaku, özellikle yaşanan çatışmalar sonrasında, ülkeler arasında güvensizlik travmasından kurtulamayan ilişkilerin hangi şekilde düzenlenmesinin en yararlı olabileceği örneklerini dünyaya mal ettiğini kaydetti.

Atatürk'ün "Yurtta sulh dünyada sulh" özdeyişinin kısa vadeli olan bir vizyonu aştığını ileri süren Çitaku, "Atatürk her zaman barış, barışmak ve uzlaşmaktan yanaydı. Barışı her zaman savundu. Ancak annelerine verdiği mesajı hatırlayalım. Bugün bu kadar geniş kalpli, hoşgörülü bir lidere rastlamak oldukça zor.100 yıl önce böyle bir vizyona sahip olan bir liderin yaşamış olması insanda hayranlık uyandırmaktadır" ifadesini kullandı. Türkiye'nin Avrupa'ya yansıyan Balkanlardaki istikrarın tesis edilmesi ve korunmasında oynadığı rolünün son derece önemli olduğuna vurgu yapan Kosova diplomasisinin iki numaralı ismi Vlora Çitaku, "Günümüzde Türkiye'nin Balkanlardaki etkisinin her geçen gün arttığına şahidiz. Türkiye'nin artan yapıcı rolünü desteklemekteyiz. Kosova ve genel olarak Arnavutlar Türkiye'nin müttefiğidir. Türkiye diplomasisinin Balkanlardaki ağırlığını her geçen gün  hissettirmesi, bölgede istikrar ve barışın güvencesidir" diye konuştu. Kosova'nın bağımsızlığının, Balkanlara barış ve istikrar getirdiğini savunan Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Vlora Çitaku, "Barış ve istikrar, Avrupa ile bütünleşme süreçlerine katılım konusunda ön şartlardan biridir. Kosova ve Türkiye'nin en yakın bir tarihte Brüksel'de yuvarlak masada yan yana oturacaklarına içtenlikle inanıyorum" şeklinde konuştu.