Halka Arz Seferberliği Konya'da Anlatıldı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, şirketlerin gelecekte de ayakta kalabilmesi ve kurumsallaşabilmesi için halka açılmalarının gerekli olduğunu söyledi.

Halka Arz Seferberliği Konya'da Anlatıldı
Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Sanayi Odası (KSO) ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği, Halka Arz Seferberliği Konya Toplantısı gerçekleşti. MÜSİAD Konya Şube binasında gerçekleşen toplantıya İMBK Başkanı Hüseyin Erkan, Sermaye Piyasası Denetleme Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Arslan Korkmaz ile iş adamları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, Konya'nın ekonomik olarak geliştiğini ancak hala hakkı olan yerde bulunmadığını belirterek, "Konya gelişmişlik endeksinde 26. sırada yer alıyor. Konya'nın sorunu ekonomik refah getiren şirketlerin merkezde toplanması. Konya'da 30'a yakın sanayi sitesi var. Kümeleşme sanayileşmede en önemli sorunu teşkil ederken Konya bu konuda büyük mesafe almış bir kent. Biz Altın Borsası olarak hazinenin elindeki ikinci büyük borsayız. En iyi zamanında yılda 8.5 milyar dolar işlem hacmi olan bir borsayız. Yaklaşık 200 ton altın hacmimiz var. Şu an borsamızın 80 üyesi var ancak henüz Konya merkezli bir ortağımız yok. Yakın zamanda borsamız küçük firmalara yönelik bir çalışma içine girecek. Konya'nın kıymetli madenlere büyük yatırım yaptığını biliyoruz. Bu nedenle bu çalışmaya başladığımızda sizlerinde desteğini bekliyoruz" dedi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise Türkiye'deki şirketlerin büyük çoğunluğunu aile şirketlerinin oluşturduğunu ifade ederek, "Bu şirketlerde artık yeni nesil, yönetime yenilikler getiriyor. Yeni nesil, dünyayı, ekonomiyi iyi takip eden bir nesil. Şirketlerin ayakta kalabilmesi ve sürdürülebilir bir raya oturabilmesi için halka açılmak artık bir gereksinim haline gelmişti. Halka açılma şirketi sürdürülebilir ve kurumsallaşmış bir hale getirir. Bu sayede şirketler geleceklerini garantiye almış oluyor. Amerika'da ve Avrupa'da şirketlerin büyük çoğunluğu bizde olduğu gibi aile şirketleri. Bir şirketi aileler başlatır ve büyütür. Ancak halka açılmayan şirketlerin büyük çoğunluğu birinci ve ikinci nesli göremeden kapanıyor. 2. nesilden sonrasını gören şirketleri ise halka açılmış şirketler. Bu nedenle halka açılma şirketlerin devam edebilmesi için büyük önem arz ediyor" dedi.

İMKB TÜRKİYE'NİN BORSASIDIR

İMKB olarak Anadolu'da il il gezerek halka açılmayı anlattıklarını ifade eden Hüseyin Erkan, "Anadolu'daki şirketlere gittiğimizde İMKB, Kaf dağının arkasında bir kurum olarak görüyorlar. İMKB, Türkiye'nin borsasıdır. Şu an bizde işlem gören bin şirketin sadece yüzde 20'si büyük sermayeye sahip şirketler. Gerisi Anadolu'nun her yerinde faaliyet gösteren şirketler. Sizler ülkemizin milli servetisiniz. Bu nedenle sizlerin ayakta kalması şart. İMKB olarak yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Buna hemşeri yada şehir fonu adını veriyoruz. Örneğin Konya'da bu fondan bir hisse alan vatandaş, Konya'da faaliyet gösteren bütün şirketlere ortak olabilecek. Şu anda 9 şehir endeksimiz var. Bunlardan Tekirdağ'ın performansı bizim borsamızdan çok daha iyi. Halka arz seferberliği ile ilgili 6-7 Mayıs'ta İstanbul'da bir toplantı yapacağız. Bu toplantının ardından Anadolu'nun dört yanında bu toplantıları tekrarlayacağız" şeklinde konuştu.

Son olarak kürsüye gelen SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, SPK'nın insanlar tarafından polis gibi görüldüğünü ifade ederek, "Bizim görevimiz önce piyasayı oluşturmak, daha sonra o piyasada kurallara uyulup uyulmadığını kontrol ederiz. Ülkemiz ekonomisinin piyasalara ihtiyacı var. Bununda mutlaka kuralları olması lazım. Piyasalar iş yapmak isteyenlerin kaynak bulduğu yerlerdir. Banka kredisi ile büyüme bir yere kadar olur. Böyle büyüyen şirketlerin bir süre sonra battığına defalarca şahit olduk. Dünyadaki zengin şirketlere baktığınızda hepsinin halka açılmış şirketler olduğunu görürsünüz. Bu zihniyet ülkemizde de gelişmeye başladı. En büyük ilk 100 şirket arasından 35 halka açılmış şirket var. Borsa öyle kötü bir şey değil. Bazıları borsada hisseleri düşüş gösterdiğinde hemen paniğe kapılıyor. Bence bu durum iyi değerlendirilebilir. Örneğin hisseleriniz düştüğünde alıp yükseldiğinde satabilirsiniz, bu caizdir. Herhangi bir kanuni engeli yok. Bu nedenle eğer büyümek ve gelecekte de ayakta kalmak istiyorsanız halka açılın" şeklinde ifade etti.