Bursa'da Cem Sultan Paneli

Hazin talihi, Roma'da esaret altındayken ölmesi ve yazdığı şiirlerle asırlardır unutulmayan Cem Sultan Bursa'da yad edildi.

Bursa'da Cem Sultan Paneli
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen panelde Cem Sultan'ın hayatı, esareti, edebi kişiliği ele alındı. Büyük ilgi gören panelde, araştırmacı Emel Özkan, Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Sezai Sevim ve Doğan Yavaş Cem Sultan'ın bilinmeyen yönlerini anlattı. Yard. Doç. Dr. Sezai Sevim, Cem Sultan'ın yetişmesinden ve şehzadeliğinden söz ederek, "Cem Sultan çok yönlü bir eğitim aldı ve iyi yetiştirildi. Fatih'in üçüncü oğluydu. Tahta geçerek babasının yolunda ilerlemek istiyordu. Bazı devlet adamlarının II. Beyazıt'ı desteklemeleri yüzünden tahta oturamadı. Bursa'da bir dönem adına para bastırıp hutbe okutmasına rağmen daha sonra kardeşine yenilerek Mısır'a ve oradan Avrupa'ya gitti. Burada çileli bir hayat yaşayarak vefat etti. Şüphesiz talihsiz kimliğiyle Osmanlı tarihlerinde yerini almıştır" dedi.
Dr. Doğan Yavaş ise, Şehzade Cem'in esir olarak tutulduğu odanın ve yapıların fotoğraflarını göstererek salondakilere duygulu anlar yaşattı. Özellikle Cem Sultan'ın çalışma odasından bahseden Yavaş, "Şehzadenin burada ruhi sıkıntılar yaşadığını zannetmekteyiz. Fakat o Avrupa'da kaldığı yıllar boyunca vatanına dil uzattıracak hiçbir iş yapmamıştır. Papanın ve Avrupalı kralların arzu ve taleplerine boyun eğmemiştir" diye konuştu.
Cem Sultan'ın edebi şahsiyeti hakkında bilgiler veren araştırmacı Emel Özkan ise, şehzadenin Avrupa'da yaşadığı gurbet hayatı ve yürek acısıyla yazdığı şiirlerin muhteşem bir edebiyat eseri olduğundan söz etti.