Bozok Üniversitesi Geleneksel El Sanatlarını Gelecek Nesillere Taşıyor

Bozok Üniversitesi Yozgat Meslek Yüksek Okulu, açtığı el sanatları bölümü ile unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını tekrar canlandırmaya çalışıyor.

Bozok Üniversitesi Geleneksel El Sanatlarını Gelecek Nesillere Taşıyor
Bozok Üniversitesi Yozgat Meslek Yüksek Okulu, el sanatları bölümünde öğrenciler, çini, hat, tezhip, ebru, minyatür, takı tasarımı ile halı ve kilim dokumayı öğrenerek mezun oluyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Bozok Üniversitesi olarak yüksek okullarına büyük önem verdiklerini belirterek, "Amacımız büyük ilçelerden başlamak üzere her ilçeye bir yüksek okul açmaktır. Yüksek okullarımız sanayi sektörüne ara eleman yetiştirmek açısından çok önemlidir. Okullarımızdan mezun olan gençlerimiz rahatlıkla iş bulabilmektedir. Bu nedenle yüksek okullarımızda yöreye ve ülke ihtiyacına cevap verecek yeni bölümler açmaktayız" dedi.
Yozgat Meslek Yüksek Okulu hakkında bilgi veren, Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Soner Taslak, okullarında yaklaşık 3 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, "Yozgat Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 15 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerin bir kısmı teknik bölümler, bir kısmı ise idari ve iktisadi bölümler olarak ikiye ayırabiliriz. Teknik bölümlerimizin içerisinde yer alan el sanatları dalında, geleneksel Türk el sanatlarını yaşatmak ve gelecek nesillerle aktırılması yönünden büyük bir gayret sarf etmekteyiz. Yine dokunan halı kilimlerde Türk Motiflerini, dokuyoruz, yeni tasarımlar yapıyoruz" dedi.
Halı ve Kilim Dokuma Bölümü Öğretim Görevlisi Ülkem Yaz, atölyede, öğrencilerin, halı, kilim, cicim, sumak gibi dokuma tekniklerini öğrenerek dokuma konusunda profesyonel eğitimci olarak mezun olduklarını belirterek, "Aynı zamanda öğrencilerimiz eğitim verebilecek usta öğretici, kendi atölyelerini kurup üretim yapabilecek, sanatkar yönlerini geliştirerek mezun oluyorlar. Buradan mezun olan öğrencilerimiz dokuma fabrikalarında olduğu gibi ayrıca açılan kurslarda da usta öğretici olarak rahatlıkla iş bulmaktadırlar" diye konuştu.
Çini işleme eğitimi veren öğretim görevlisi Hüseyin Karamanoğlu, çini sanatının Yozgat'ta değerlendirilip, İç Anadolu'ya, tüm Türkiye'ye ve dünyaya yayılması için çaba sarf ettiklerini belirterek, "Burada yetiştirdiğimiz öğrenciler, yurt içi ve yurt dışında sanatçı mahiyetinde çini ustası olarak yetiştiriyoruz. İznik çinisi Yozgat'ta yapılıyor diyebiliriz. Çünkü burada eğitim verip öğrenci yetiştiriyoruz. İnşallah bu öğrencilerimiz ileride hocalarını geçerek ve daha iyi ürünler üretecek" şeklinde konuştu.
Öğrencilere geleneksel el sanatları dalında, hat, minyatür, tezhip çalışması konusunda öğrencilere eğitim veren Öğretim Görevlisi Hamide Soysal, "bu bölümümüzde 15-16 yüzyılda yapılan tezhip ve minyatür çalışmaları günümüze taşınarak burada Yozgat'ı tanıtan ve Yozgat Figürleriyle tekrar yeni çalışmalar yapmaktayız. Bu satanları geliştirmeye ve Yozgat'ın tanıtımını yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Geleneksel el sanatları bölümünde eğitim gören öğrenciler, bölümlerinin çok zevkli bir bölüm olduğunu belirterek, burada eğitim almaktan memnun olduklarını ifade ettiler.