Kırıkkaleli Çiftçilere Ceviz Ve Badem Desteği

Kırıkkale'de ceviz ve badem yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla 52 çiftçiye törenle fidan dağıtıldı.

Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Kırıkkale'nin tarıma müsait olduğunu belirterek, Türkiye'nin ciddi anlamda kuruyemiş olarak tabir edilen badem ve ceviz türü ürünlere ihtiyacı olduğunu söyledi. Son yıllarda özellikle ceviz ve badem gibi birçok ürünün yurt dışından ithal edilmeye başlandığına dikkat çeken Güner, "Türkiye tarım ülkesi. Bir zamanlar nüfusunun yüzde 75'nin köylerde yaşadığı tarımla uğraşan bir ülke. Şimdi şehirlerde nüfusun yüzde 75'i yaşıyor, aynı zamanda da bu kuruyemiş dediğimiz
ürünleri de tüketiyor. Düğünlerde, toplantılarda, kısacası günlük yaşamda tüketiyor. Dolayısı ile ülkemizin ciddi anlamda kuruyemiş diye tabir ettiğimiz badem ve ceviz türü ürünlere ihtiyacı var. Amerika'dan, Meksika'dan geliyor. Çok ayıp oluyor. Biz geçmişte tarımla uğraşmış bir ülkeyiz. Toprakları çok bereketli bir memleketiz" şeklinde konuştu.
Kırıkkale'nin gerek toprak, gerekse iklim şartları bakımından badem ve ceviz yetiştiriciliğine son derece uygun olduğun vurgulayan Vali Güner, üreticilerin bu tür desteklere gösterdikleri ilginin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

VALİ GÜNER'DEN ANIZ YAKMA UYARISI
Anız yakmanın doğaya zarar verdiğini de ifade eden Vali Güner, anızların yakılmamasını, anız makineleri ile değerlendirilmesini istedi. Güner, "Toprak köstebekten geçilmiyor, insanlar anızı yaktıkları zaman yılandan geçilmiyor, tarla faresinden geçilmiyor, çekirgeler ölüyor. Bu durumda yılanlar fareyi, köstebeği yemediği için köstebek ve fareler çoğalıyor. Çoğalınca da tarlaya zarar veriyor. Doğaya, tabiata zarar veriyor. Lütfen yakmayalım, karartmayalım, yeşertelim, yeşillendirelim. Ben burada
Kırıkkaleli çiftçilerimize, hatta Türkiye'deki çiftçilerimize sesleniyorum. Ricam, anız makinesi kullanalım. Hayvancılıkla uğraşanlar gidiyorlar Kırşehir'den, Çorum'dan saman satın alıyorlar. Anız makinesi kullanan çiftçilerimiz hayvancılıkla da uğraşıyorsa, hayvanlarını yemlemede de kullanabilir" dedi.
Projenin maliyetinin 72 bin lira olduğunu açıklayan İl Tarım Müdürü Süleyman Yıldız ise, "Genel bütçe ve üretici desteği ile 7 bin 850 adet aşılı badem ve 5 bin 200 adet aşılı ceviz fidanı temin ederek il genelinde 52 çiftçiye 10'ar dekar olmak üzere toplam 520 dekar badem ve yine 40 çiftçimize 5'er dekar olmak üzere 200 dekar örnek badem bahçesi tesis edilecek. Bu projenin tutarının yüzde 75'i kamu, yüzde 25'i çiftçi desteği ile gerçekleşmektedir" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri, üreticilere badem ve ceviz fidanlarını dağıttı.