Gümüşhane'de Proje Patlaması

Gümüşhane'de 'Bu Benim Eserim' adlı proje yarışması için il genelinden 2007 yılında 4 olan müracaat sayısı 2009 yılında 276'ya çıktı.

Konuyla ilgili İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran İl Milli Eğitim Müdürü Ferda Yıldırım, ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin Matematik ve Fen Bilimleri alanında katıldığı proje yarışmaları için 2009 yılında 276 başvurunun olduğunu söyledi. Köy okullarından, belde, ilçe ve şehir merkezindeki okullara kadar çok sayıda projenin İl Müdürlüğünde oluşturulan komisyon tarafından elemeden geçirildiğini ve 96 adet projenin Erzurum'da yapılan bölge elemelerine gönderildiğini söyleyen Yıldırım, burada Gümüşhane'nin de içinde olduğu 10 il arasından seçim yapıldığını, yapılan seçmelerin ardından da Gümüşhane'den gönderilen 36 adet projenin bu elemeleri de geçerek Bilim Kurulu'na gönderildiğini söyledi.
Mart ayı sonuna kadar çalışacak olan Bilim Kurulunun yaptığı seçimin ardından, Ankara'dan TÜBİTAK ekibinin de Erzurum'a gelerek projeler arasında yeniden bir seçim yapacağını ve seçilecek projelerin Ankara'da da sergileneceğini belirten Yıldırım, bölge elemelerinde Gümüşhane'nin 13 adet eser ile diğer iller arasında en fazla Matematik projesi, Fen Bilimleri dalında ise 23 adet eser ile ikinci en fazla proje geçiren il olduğunu ifade etti.
'Göreve geldiğim yıl 4 başvurunun olduğunu görünce bunun Gümüşhane için çok büyük bir eksiklik olduğunu düşündüm' diye konuşan Milli Eğitim Müdürü Ferda Yıldırım, "Fen ve Teknoloji öğretmenleri ve matematik öğretmenleri ile toplantı yaparak bu projenin bir öğrenci projesi olduğunu önce öğrencilerin akademik olarak ne kadar bilgi sahibi olursa olsun, proje bazında da kendini çok güçlendirmesi gerektiğini düşündük. Bunun için öğrencilere proje yapmanın ne demek olduğunu, projenin ne olduğu anlatıldı. Daha sonra 2008-2009 öğretim yılında 114 tane projeye çıktık 4 projeden. Bu yılda öğretmenlerimizin rehberliğinde ve öğrencilerimizin gayretleri ile bu proje sayımız ilde 276'ya çıktı" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz yıl en fazla ve en etkili proje yapan okulların öğretmenlerini Gümüşhane'ye çağırarak ödüllendirdiklerini belirten Yıldırım, "Bir nevi teşvik sistemi uyguladık" diye konuştu.
Projelerin ilçelere göre dağılımlarına bakıldığında en fazla projenin 109 adet ile Merkez ilçede olduğunu belirten Yıldırım, il elemelerinden geçerek Erzurum'daki bölge elemelerine gönderilen 36 projenin ilçelere göre dağılımının ise şu şekilde olduğunu söyledi:
"18 adet proje merkez ilçe, 10 adet proje Kelkit, 4 adet proje Kürtün ve 2 adet proje Torul ilçesi"
Merkez ilçeden gönderilen 18 adet proje arasından 7 tanesinin Gazipaşa ilköğretim okulundan olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi:
"Bilimsel gelişmenin en önemli ayaklarından birisi projedir. Şimdi proje yapmaya alışan bu çocuklarımız yarın kendi alanlarında gerçekten kendilerine ve ülkelerimize yararlı çok büyük buluşlar mutlaka yapacaklardır. Bunun temeli de okullardaki bu proje çalışmalarından geçmektedir. Bunun biz bunu önemsedik. Akademik başarının yanında bu tür başarılarında mutlaka olması gerektiğini düşündük. Gerçekten bu yıl bu konuda ilimizde bir patlama oldu."
Erzurum'a gönderilen projelerden bir tanesini açıklayan Yıldırım, Torul ilçesine bağlı Aktaş köyü ilköğretim okulu öğrencileri tarafından hazırlanan "İşitme Engelliler İçin Titreşimli Kapı Zili" projesinden bahseden Yıldırım, "Proje ile çocuklarımız işitme engelli vatandaşlarımızın kapı zilini koluna ve bileğine takılan manyetik bir cihazla hissediyor. Kapı çaldığında bileğindeki ve kolundaki cihaz titriyor. Böylece işitme engelli vatandaşımız kapının zilinin çaldığını anlıyor" diye özetledi.