Cep Telefonundan İngilizce Öğretimi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Türkiye'de ilk kez oluşturulan elektronik kütüphane ile cep telefonundan İngilizce hazırlık okuyan öğrencilere eğitim veriliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Türkiye'de ilk kez oluşturulan elektronik kütüphane ile cep telefonundan İngilizce hazırlık okuyan öğrencilere eğitim veriliyor.
Konuyla ilgili bilgi veren KTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu'nda görevli İngilizce okutmanı Muhammet Kul, Yabancı Diller Yüksekokulu olarak elektronik bir kütüphane oluşturduklarını ve bu kütüphaneye "www.ktu.edu.tr" adresi "haberler" bölümünden "cep telefonu ile ingilizce" bölümüne tıklayarak ulaşılabildiğini söyledi. Dosyaların cep telefonu formatında hazırlandığını ve buradaki herhangi bir dosyayı seçen öğrencilerin cep telefonlarına bu dosyayı indirmesi gerektiğine dikkat çeken Kul "Daha sonra cep telefonundan günün ölü saatlerinde özellikle otobüste, kuyrukta gezerken bu dosyayı açıp İngilizce kelime öğrenebilecek. Ayrıca bunlar "quick time" programı olan bilgisayarlarda da çalıştırılabilecek" dedi.
Cep telefonuna indirilecek dosyaların özellikle kelime ağırlıklı dosyalar olduğunu ifade eden Kul "Özellikle ÜDS (Üniversite Dil Sınavı) veya YDS'de (Yabancı Dil Sınavı) en çok çıkan kelimeleri seçtik. Dosyaları slayt olarak hazırladık. Arka planına da sevilen bir müzik ekledik. Siz buradan müziği dinlerken kelimeleri işitiyorsunuz ve belli bir zaman sonra kelimeleri otomatikmen ezberleme şansına sahip oluyorsunuz. Hem müzik dinliyorsunuz hem kelime öğrenmiş oluyorsunuz" diye konuştu.
Üniversite gençliğinin özellikle çok müzik dinlediğini belirten Kul "Buradan yola çıkarak müziklerin sözleri arka planda verildi. Bir öğrenci hem müzik dinleyerek hem de sözü takip ederek kelime bilgisini arttırabilecek. Bir başka dosyada kelimelerin hikayesi var. Bu kelimelerin hikayeleri çok yavaş bir İngilizce ile anlatılmaktadır. İngilizce kelimelerin telaffuzunu öğrenmek için de çok faydalı. Bu daha kalıcı oluyor" şeklinde konuştu.
"Elektronik kütüphanedeki bir başka dosyada sokak dili ile ilgili en çok kullanılan kelimeleri öğrenebilirsiniz" diyen Kul "Örneğin en çok bilinen kelime 'go' gitmek manasında ama konuşma dilinde telefonda konuşurken 'I must go' derseniz. Bu 'telefonu kapatmalıyım' anlamındadır. Bu tür kelimeleri ancak film senaryolarından öğrenebiliriz. Normal İngilizce kitaplarından öğrenemeyiz. Bizde buradan yola çıkarak en çok İngilizce hazırlık gören ve hazırlığı biten öğrenciler için cep telefonundan İngilizce öğretme yolunu seçtik. Bu uygulama ilk defa Türkiye'de KTÜ tarafından hazırlanmıştır. Lise ve üniversitedeki hazırlık gören tüm öğrenciler için bu bulunmaz bir kaynaktır" şeklinde konuştu.
Öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda yöresel şarkılarla da bu dosyaları hazırladıklarını kaydeden Kul "İsteyen yabancı müzik eşliğinde isteyense Karadeniz ezgileri eşliğinde İngilizce kelime öğrenebilecek. 6 ay sonra her öğrencinin ciddi bir yol aldığını göreceğiz. Çünkü bu bir destek eğitimi ve öğrendiklerini pekiştiriyor" ifadelerini kullandı.
Kul, bu sistemin anaokulları ve ilköğretim düzeyindeki çocuklar içinde aynı mantıkla hazırlanabileceğini belirterek "İngilizce'de kelime öğrenme zor bir olay. Çünkü öğreniyorsun ve tekrar etmezsen unutuyorsun. Ama sevdiğin şarkılarla kelimeleri öğrendiğinde daha iyi akılda kalıyor ve İngilizce'yi de sevdiriyor" dedi.