Kriz için Yunanistan'a Harvard'lı hoca geldi

Yunanistan Başbakanı Papandreu, Harvard Üniversitesinden hocasını çağırarak kriz için ders almaya başladı.

Kriz için Yunanistan'a Harvard'lı hoca geldi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve bakanları ‘kriz halinde ne yapmalı?’ dersi almaya başladı. Papandreu’nun Harvard Üniversitesi’nde hocası olan Ronald Heifetz, Yunan başbakanı, bakanlar ve üst düzey yöneticilere ‘ekonomik ya da sosyal kriz halinde yapılması gerekenler’ dersi verdi. Yaklaşık iki saat süren dersten sonra bakanlar Prof. Heifetz’e sorular yöneltti.

Atina’da hayal kırıklığı
Öte yandan Yunanistan’ın yedi yıl süreli 5 milyar avro değerindeki tahvil satışına hem talebin az hem de faizin yüksek olması Atina’da düş kırıklığı yarattı. Hükümetin peşpeşe aldığı kemer sıkma tedbirleri ve ‘bir daha bu kadar barbar ve tefeci faizle borçlanmayacağız’ açıklamalarının yanısıra ‘büyük zafer’ naralarıyla yorumlanan AB’nin ‘yardım mekanizması’nın hemen ardından piyasaya çıkan Yunanistan’ın tahvillerine talep (7 milyar avro) daha önceki satışlarının (mart başındaki ihraçta 16 milyar avro) yarısından bile az oldu.
Son olarak mart başlarında yüzde 6.3 ile borçlanan Yunanistan’ın bu kez yüzde 5.9 (toplam faiz yüzde 6) ile borçlanması ise ‘onca tedbir onca karar yüzde 0.4-0.5 düşük faiz için miydi?’ tartışmalarına yol açtı. Uzmanlar, para piyalarının bu tepkisinin ‘AB’nin yardım mekanizması işlevsel olmadığına, uygulanması halinde bile uzun zaman gerektireceğine inanmalarından kaynaklandığını söylediler.

Tahvilleri AB ülkeleri aldı
IMF’nin mekanizmadaki rolü ile ilgili belirsizlikte Yunan tahvillerine olan düşük talep ve yüksek faizi etkiledi. 5 milyar avroluk Yunan tahvillerinin yüzde 70’ini AB üye ülkelerinden, yüzde 5’ini Asya ülkelerinden yüzde 25’ini de Yunanistan’dan yatırımcılar aldı. Yedi yıllık tahviller için Almanya ve Fransa’nın yüzde 3.75, İspanya’nın yüzde 3.80, İtalya’nın yüzde 4, Portekiz’in de yüzde 4.35 faizle alıcı buldukları bir sırada, Yunanistan’ın yüzde 6 civarında borçlanmaya devam etmesi bir sonraki tahvil satışı için fazla umut bırakmadı. Yunanistan’ın 2010 sonuna kadar 30 milyar avro daha borçlanması gerekiyor. 10-12 milyar avroluk borçlanma nisan-mayıs ayları içinde gerçekleştirilecek.
Atina’daki düş kırıklığı, Papandreu hükümetinin ‘hatalı borçlanma politikası’ izlediği eleştirilerini de beraberinde getirdi. Ocak ayında beş yıllık 8 milyar avro değerinde tahvil satışı gerçekletirildiğinde faiz yüzde 6.2 oldu talep 25 milyar avro’ya ulaştı. Bu satışta talebin tümünün tabul edilip 25 milyar avro borçlanmaya gidildiği takdirde bugün durumun çok daha kolay olacağı iddia edildi.

Komşu 20 yıl borçlanacak
Bu arada dün Yunanistan uluslararası piyasalara 1 milyar avro tutarında yıllık yüzde 5.9 faizle 20 yıl vadeli tahvil ihraç edeceğini söyledi.