Milas'ta İyi Tarım Uygulamaları

Muğla'nın Milas ilçesinde ilk kez uygulanan "İyi Tarım Uygulaması Projesi" Ağaçlıhöyük köyü sınırlarında bulunan Orhan Menteşe Çiftliği'nde gerçekleştirildi.

Milas'ta İyi Tarım Uygulamaları
  Çiftlik sahibi Remziye Menteşe , yıllardır tarımla uğraştıklarını belirterek amaçlarının ürünlerdeki verimi arttırmak olduğunu söyledi . Denetimci firma tarafından da çiftliğin ve ürünlerin denetimi yapıldı .
Milas ' a bağlı Ağaçlıhöyük köyü sınırları içerisinde kalan Orhan Menteşe Çiftliği ' nde " İyi Tarım Uygulama Projesi " hayata geçirildi .
Çiftlikte projeyle ilgili denetimler yapıldı . Denetime ; Ekolojik Tarım Kontrol Organizasyon Ltd . Şti . ( ETKO ) Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Engin Özercan , Kayra Tarımsal Danışmanlık Mühendislik Hizmetleri Genel Müdürü Hacer Yağdereli , Orhan Menteşe Çiftliği ' nin Tarımsal Danışmanı Bilgi Akgün ve çiftlik sahibi Remziye Menteşe katıldı .
Çiftlikteki projenin 3 ay önce başlatıldığı , bir aylık değerlendirme sürecinin olduğu , İyi Tarım Uygulaması tam anlamıyla yapılabilmesi için 236 kriter gerçekleştirilmesi gerektiği ve bu kriterler yerine getirildikten sonra sertifikanın verildiği belirtildi .
İyi Tarım Uygulama Projesi ' ni denetlemek için gelen Ekolojik Tarım Kontrol Organizasyon Ltd . Şti . ( ETKO ) Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Engin Özercan , proje hakkında şunları söyledi : " Ekolojik Tarım Kontrol Organizasyonu Limited Şirketi adına bugün Remziye Menteşe Çiftliği ' nde İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği doğrultusunda kontrol gerçekleştiriyoruz . Yaklaşık 3 ay önce şirketimize başvuruda bulunan bu müteşebbislerin başvuru süreçleri değerlendirilmiş ve masa başı değerlendirmesinden sonra kendileri ile karşılıklı sözleşme imzalanmıştır . Sözleşmenin imzalanması için sertifikasyon sürecinde muhakkak başvurunun değerlendirilmesi gerekiyor . Buda bu çiftliğin iyi tarım yapmaya ne kadar hazır olduğunu ya da neler yaptığını masa başında bizlerin değerlendirmesi anlamına geliyor . Bugün de sahada denetim gerçekleştiriyoruz . "
" AMAÇ TOPRAĞA , SUYA VE YİYECEKLERİ TÜKETENELERE ZARAR VERMEMEK "
Orhan Menteşe Çiftliği ' nin Tarımsal Danışmanı Bilgi Akgün , konu hakkında : " Yatırımcı tarafından 6 ay kadar önce iyi tarım uygulamaları ile üretimimize devam etme karar verildi . ETKO firması ile 3 ay önce irtibata geçtik . ' Sertifikalı üretim yapıyoruz . Bizi sertifikalandırınız ' dedik . Kısaca açacak olursak iyi tarım kontrollü tarımdır . Hastalık ve zararlımız bizim ürünümüzün verim ve miktarına zarar verdiği noktaya kadar ekonomik eşik değerine kadar ilaç kullanmamakla sorumluyuz . Sertifika ile tüketici ürünümüzün hangi çiftlikte yetiştiği , hangi ilaçların hangi dönemde kullanıldığı bilgilerine ulaşabilecektir . Erken uyarı sistemi kullanarak entegre mücadele sistemi uyguluyoruz . Ağaçlar arasında ara ara sarı tuzaklar astık . Buradan hastalık ve zararlıları izliyoruz . İlaç kullanma zorunluluğunu duyduğumuz anda ruhsatlı ilaçla mücadelemizi yapıyoruz . Bu uygulamanın amacı toprağa , suya ve yiyecekleri tüketen insanlara zarar vermemektir . " dedi .
Sonrasında çiftlikte yetiştirilen portakallardan gerekli incelemelerin yapılması amacıyla farklı noktalardan numuneler alındı . Ürünlerden numunelerin alınmasının ardından çiftlikteki denetimler sürdürüldü .
ÇEŞİTLİ TARIM ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİLİYOR
Projeyle ilgili olarak Orhan Menteşe Çiftliği ' nin sahibi Remziye Menteşe : " Tarımla uğraşıyoruz . Bu sene pamuk , zeytin , narenciyenin her türlüsünü yetiştiriyoruz . Aromatik bitkiler defne , ekinezya , kekik , nane ve kokulu aromatik bitkileri yeni yetiştirmeye başlıyoruz . Hepsi iyi tarım uygulaması kapsamında olacak . Arka tarafta daha çok tarla tarımı yapıyoruz . Mısır ve pamuk olarak . Uzun seneler mısırı yapamadık . Verimi ile ilgili sıkıntılar oluştu . Şimdi her tarafı pamuk olarak işlemeyi düşünüyorum . Zeytin üretimi de yapıyoruz ve ileriki zaman da zeytini de iyi tarım uygulamalarına almayı düşünüyoruz . Bu şartlar da tarımla ne kadar uğraşabilirsek o kadar uğraşacağız . " diye konuştu .
HEDEF ÜRÜNÜN KALİTESİNİ ARTTIRMAK
İyi tarım uygulamasının amacının ne olduğu sorulan Remziye Menteşe şu cevabı verdi : " Ürünün kaliteli olması , ürünün üstünde atık ilaç kalıntısı bulunmaması , hijyen bir şekilde toptancıdan üreticiye ulaşması . Bunun için özellikle portakalın üzerinde çok duruyoruz . Bire bir çünkü portakal tarımı . İyi ürünün üzerinde duruyoruz . Başarı sağlarsak eğer çok verimli bir şey olur . Bölgemiz de ilk defa böyle bir şeye çaba gösteren çiftçiyiz , inşallah devam ettirebiliriz . "
Bu sertifika programı ile icraatınız kolaylaşacak mı? sorusu üzerine Menteşe : " Tabi ki kolaylaşacak . Avrupa Birliği normları zaten bunlar . İyi tarım uygulamasının yapılabilmesi için 236 tane maddeye uymak gerekiyor . Hepsi Avrupa Birliği normları . Ama bütün bunları yapabilmek için önce hükümetin tarıma el vermesi lazım . Biz ferdi olarak yaptığımız bu uğraşının arkasında bir siyasi gücün olması lazım ki başladığımız proje başarıya ulaşsın . " dedi .