Isparta'nın 23 Projesi Sergiye Çıkıyor

İlköğretim kurumları arasında düzenlenen 'Bu Benim Eserim' adlı proje yarışmasında Isparta'nın 23 projesi sergilenmeye layık görüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim öğrencilerine yönelik Fen ve Matematik dallarında düzenlendiği 'Bu Benim Eserim Proje Yarışması'nıda Isparta'da eğitim kurumlarından 259 proje başvurdu. Antalya'da oluşturulan Bölge Bilim Kurulu, Isparta'dan katılan 23 projenin bölge finalinde sergilenmesine karar verdi. 1-22 Mart tarihleri arasında yapılan değerlendirmeyle Isparta'nın 23, Denizli'nin 18, Konya'nın 16, Burdur'un ise 2 projesi sergilenmeye layık görüldü.
EN İYİ 8 PROJE TÜRKİYE FİNALİ SERGİSİNDE YER ALACAK
Milli Eğitim İl Müdürü Tacettin Yılmaz, 23 projeyle Antalya'da 13-14 Nisan 2010 tarihlerinde bölge sergisinde başarı göstereceklerine inandıklarını söyledi. Sergi sırasında TÜBİTAK tarafından görevlendirilen Bölge Bilim Kurulu üyelerinin, projeleri hazırlayan öğrencilerle görüşmeler yaparak projeleri inceleyeceklerini belirten Yılmaz, en iyi 8 projenin burada belirlenerek Ankara'da Türkiye final sergisinde yer alacağını kaydetti. Bölge finalinde ilk 100 esere ödül verildiğini aktaran Yılmaz, "Bölgelerden seçilerek Ankara'ya gönderilen öğrenci projeleri için 11-12 Mayıs 2010 tarihlerinde final sergisi düzenlenecek. Sergiye katılması uygun bulunan projeleri hazırlayan öğrenci ve danışman öğretmenleri Ankara'ya davet edilecek. Ankara'da, TÜBİTAK'ın oluşturacağı Merkez Bilim Kurulu tarafından projelerin değerlendirmesi yapılacak. Final sergisi sonunda 13 Mayıs 2010 tarihinde ödül töreni düzenlenecek. Düzenlenecek törende, öğrenci ve danışman öğretmenlerine ödülleri ve başarı belgesi, okullarına plaket verilecek. Isparta olarak 23 eserle bölge finaline katılmaktan mutluyuz. Türkiye'de ilk 100 eser arasında projemiz olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
ISPARTA'NIN PROJELERİ
Bölge finalinde sergiye hak kazanan eserler ve okullarının isimleri şöyle:
Tam Tam Kare (Ülkü İ.Ö.O), Muhteşem Sayma Sayıları (Ülkü İ.Ö.O), 3 Basamaklı Sayıların Kısa Yoldan Karesini Bulma (Turan İ.Ö.O), Geometrik Sehpa (Bilim Sanat Merkezi), Şekillerin Döndürülmesi (Ülkü İ.Ö.O), Altın gibi cetvel (Ülkü İ.Ö.O), Çevreci Ev (Şevket Demirel İ.Ö.O), Düşük Kalorili Kömürden Organik Gübre Elde Edilmesi (Ülkü İ.Ö.O), Ağırlık Pompası ve Yağmur Suyu (Fatih İ.Ö.O), Pomza Filtre ile Daha Az Deterjan (Bilim Sanat Merkezi), Kiraz, Vişne, Zeytin Çekirdeği ve Pomza Katkılı Betonların Dayanıklılık ve Yalıtım Durumu, Çokgenlerle Adım Adım (Fatih İ.Ö.O), Kristal, Kuasikristal ve Simetri (Bilim Sanat Merkezi), Doğadan Radyasyon Bariyeri (IYAŞ Selçuklu İ.Ö.O), Döner Zeminli Güneş Kurutucu (IYAŞ Selçuklu İ.Ö.O), Çam Kozalağı ile Yoğurt Mayalama (Halıkent İ.Ö.O), Işık ile Harekete Geçen ve Yönlendirilebilen Araç (Halıkent İ.Ö.O), Okulumuza Kül ile Gelen Temizlik, (Gazipaşa İ.Ö.O), Çevreci ve Maliyetsiz Isı Makinesi (Mustafa Şener İ.Ö.O), Ayrum Parfüm, (Hediye Un İ.Ö.O), Fraktal Düzeneği ile Bahçe Sulama (Çakır Hasan İ.Ö.O), Herkesin Kullanabileceği Lavabo (Öğrenciler İ.Ö.O), Sıcaklık Kaydedici (Nazmiye Demirel İ.Ö.O).