Balıkesir Üniversitesi'nden Hayata Artı Kattılar

Balıkesir'de kurulan Misya Çevre Derneği'nin, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın desteğiyle başarı ile yürüttüğü, "Bir Damla Bin Verim Her Yerde" projesi 2009 Hayata Artı Ödülünü aldı

Balıkesir Üniversitesi'nden Hayata Artı Kattılar
Balıkesir'de kurulan Misya Çevre Derneği'nin, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın desteğiyle başarı ile yürüttüğü, "Bir Damla Bin Verim Her Yerde" projesi 2009 Hayata Artı Ödülünü aldı. Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan makamında kabul ettiği dernek başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker ve ekibini kutladı.
Konuyla alakalı bilgi veren Misya Çevre Derneği Başkanı BAÜ Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır, gençlerin çevre sorunlarının çözümüne yönelik projelerine finansman sağlayan Coca-Cola Hayata Artı Vakfı tarafından 2009 yılının en iyi uygulama örneği seçilen, "Bir Damla Bin Verim Her Yerde" projesinin Coca-Cola Hayata Artı Vakfı tarafından tanıtımı yapılan üç proje arasına girmeyi başardığını, sonrasında yapılan oylamalar ile projelerinin, "en iyi proje" seçildiğini anlattı. Dilek Türker, "Daha 2 yaşını doldurmamış olan Misya Çevre Derneği olarak yaptığımız ilk proje ile büyük başarı yakalayarak ilk ödülümüzü aldık. Derneğimiz 2010 yılında gerçekleştirmeyi planladığı projelerle de adından sıkça söz ettirecek. 2009 yılında Hayata Artı Gençlik Programı tarafından desteklenen 4. dönem projeleri tüm Türkiye'deki Coca-Cola çalışanlarına 1 ay süreli olarak web siteleri üzerinden oylamaya sunuldu. Derneğimizin yürüttüğü 'Bir Damla Bin Verim Her yerde' ve 'Manyas Temiz Suyunu Geri İstiyor' projeleri hayata artı ödülü yarışmasına katılmış ve yapılan oylamalar sonucunda ilk projemiz birinci olmuştur. Bursa, Balıkesir, Bandırma, İzmir, Kırşehir ve Mardin illerinde başarıyla yürütülen 6 projenin katıldığı oylamada bizim projemiz yüzde 26'lık oyla birinci seçildi" dedi.
Antalya'da düzenlenen ödül töreninde sahneye çıkan Misya Çevre Derneği Başkanı Dilek Türker Çakır ile ekip üyelerinden Şennur Şanlı ve Serpil Kök ödüllerini alırken büyük mutluluk yaşadılar. Dernek başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır, proje ekibiyle birlikte Antalya dönüşünde BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Duymaz'ı ziyaret ettiler. Rektör Şerif Saylan, Balıkesir Üniversitesi'nin de ortağı olarak bulunduğu projenin böylesine güzel bir başarı elde etmesinden dolayı ekip üyelerini ve Dilek Türker Çakır'ı tebrik etti. Rektör Saylan, bundan sonra yapacakları projelere de üniversite olarak destek vereceğini belirtti.

"BİR DAMLA BİN VERİM HER YERDE" PROJESİ
Coca-cola Hayata Artı Vakfı tarafından desteklenen, "Bir Damla Bin Verim Her Yerde" projesinin Paşaköy'de 3 bin m2'lik bir pilot alana sahip olduğu bildirildi. İki eşit parçaya bölünmüş olan tarlanın her iki tarafına da domates, biber ve mısır ekilmiş. Bu pilot alanda yüzde 50'sine damla sulama, yüzde 50'sine de salma sulama uygulandığını anlatan Dilek Türker Çakır, damla sulama sistemi ile verimden yüzde 50, enerjiden yüzde 50 ve sudan yüzde 80 tasarruf sağlandığının tespit edildiğini açıkladı. Sadece Balıkesir'de damla sulama yapan çiftçi sayısını 200 kat artırdıklarını belirten Dilek Türker Çakır, "Çiftçilerle birlikte proje ekibi de arazide çalışarak uygulamanın amacını daha iyi anlattılar. Bunun neticesinde Balıkesir'de damla sulama yapan çiftçi sayısı 200 kat arttı. Proje ilk başladığında damla sulama sistemi kullanan çiftçi sayısı 5 iken bugün yaklaşık 2 bin çiftçi bu sistemi kullanıyor. Projemize Ziraat Bankası, Tarım İl Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi, Paşaköy Tarım Kredi Kooperatifi, Pamukçu Aslıhan Tepecik Ovaları Sulama Birliği de destek verdiler, hepsine teşekkür ediyoruz" dedi.
Balıkesir'de faaliyet gösteren Misya Çevre Derneği'nin Paşaköy'de hayata geçirdiği, "Bir Damla Bin Verim Her Yerde" projesiyle televizyonların reklam kuşağında boy gösteriyor. Projenin Coca-Cola Hayata Artı Vakfı tarafından en iyi projeler arasında gösterilmesinin en büyük sebebinin ise projenin başarılı sonuçlar vermesi olarak belirtiliyor. Böyle olunca projenin tanıtım filmiyle Balıkesirli derneğin yaptığı faaliyet de tüm Türkiye'ye duyurulmuş oluyor. Bunun çok önemli bir reklam ve tanıtım avantajı olduğunu kaydeden Dilek Türker, "Bunun için ayrı bir mutluluk ve kıvanç yaşıyoruz" dedi. Proje sorumlusu Şennur Şanlı ise projenin başarıya ulaşması ve Türkiye'deki örnek proje olarak televizyonlarda gösterilmesinin kendileri için çok büyük gurur kaynağı olduğunu belirtirken, önümüzdeki dönemde de bu tip projelere ağırlık vererek kendilerinden sıkça söz ettireceklerini kaydetti.

PROJE NASIL ÇIKTI?
Dernek yetkilileri Hayata Artı Vakfı tarafından en iyi proje olarak gösterilen projenin çıkış fikrini anlattı. Su kaynaklarının giderek azalmasının dünya ve ülke gündeminde hızla en ön sıraya tırmandığı, Türkiye'deki tatlı su kaynaklarının azalmasındaki en büyük etkenlerden birinin sulu tarımda kullanılan yöntemler olduğundan hareketle damla sulamayla alakalı bu projenin geliştirildiği belirtildi. "Bir Damla Bin Verim" projesinin su kaynaklarının azalması sorununa tarımda damla sulama tekniği kullanılarak çözüm üretmek amacıyla hazırlandığı bildirildi. Balıkesir'in köylerinde daha önce uygulanmayan bir yöntem olan damla sulamayı yaygınlaştırmayı hedefleyen proje, sulu tarımda kullanılan su miktarını en aza indirmeyi amaçlıyor. Damla sulama tekniği ile emek ve enerji maliyetlerinin de düşürülmesi hedefleniyor.