Romanlardan Başbakan'a 'Göbekli' Açılım Teşekkürü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'açılım' kapsamına Romanları da dahil etmesi 15 bin Roman'ın yaşadığı Adana'da sevinç ve coşkuyla karşılandı.

Romanlardan Başbakan'a 'Göbekli' Açılım Teşekkürü
Roman vatandaşların sorunlarının tespit edilmesi amacıyla aralık ayında yapılan ''Roman Çalıştayı''nın ardından 'Roman Açılımı' kapsamında hayata geçirilecek konuların kamuoyuna açıklanacağı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı büyük buluşmaya hazırlanan Adanalı Romanlar, kendilerini önemseyen Başbakan'a teşekkür ettiler. Romanlar Derneği binası önünde toplanan yüzlerce Roman vatandaş, ilk kez bir hükümetin seçim dönemi olmadan kendileriyle ilgilenmesini göbek atarak kutladı. Adana Romanlar Derneği tarafından Akıncılar Mahallesi'nde düzenlenen toplantıda biraraya gelen Romanlar, kendilerine mal olmuş "İlle de Roman Olsun" şarkısıyla göbek attılar. Alana gelen çok sayıda kadın, kız, yaşlı, genç, çocuk hep birlikte açılımı kutladı. Şarkının yeni versiyonu ve davul ile çalınmasıyla Romanlar coştu.

Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Demir ile Roman olan Demirciler Kaynakçılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Şaban Bek, Roman şarkısı ile bir süre oynadıktan sonra Türk bayrağı ile oyuna devam etti. Başkan Demir, Türk bayrağını öperek duygulu anlar yaşadı.
Türk bayrağı ve Atatürk posterleri ile donatılan kürsüde konuşan Demir, cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Başbakan'ın ve hükümetin Romanlar ile ilgilendiğini belirterek, "Daha önce vekiller seçimde gelir ve daha sonra bir daha uğramazdı. Bu zamana kadar kimse bizim sorunlarımız ile ilgilenmedi. Ancak ilk kez bir Başbakan açılım yapacağını açıklayarak bizim sorunlarımızla ilgilendiğini gösterdi. Bir Başbakan bizi ilk kez muhatap aldı" dedi.

14 martta İstanbul'da Roman Çalıştayı yapılacağını, burada Romanların sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağını anlatan Demir, "Bu çalıştaya biz de davet edildik. 13 mart günü buradan otobüslerle İstanbul'a gideceğiz. Orada yaşadığımız tüm sorunları anlatacağız. Biz buraya geleli 50 yıl oldu. Ancak kimse bizimle ilgilenmedi. Ama şimdi sorunlarımıza değiniliyor. Bizim nüfusumuz çok arttı ama yerimiz aynı kaldı. Çok sorunlarımız var. Açılımın içinde ne var bilmiyoruz ama sorunlarımızın dinlenmesi bile bizi sevindirdi. Biz oraya gidip neler yaşadığımızı size anlatacağız. Başbakan'ın bizimle ilgilenmesi bizi çok mutlu etti. Başbakan'a teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Roman Abdullah Demirci ise yıllardan bu yana Romanların hep hor görüldüklerini ifade ederek, "Hastanede, okulda, her yerde bizi hor görüyorlar. Ama şimdi Başbakan bize elini uzattı. Açılım yapılarak bizim sorunlarımız çözülürse çok sevineceğiz. Başbakan'a teşekkür ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Roman müziği eşliğinde Romanlar oynamaya kaldığı yerden devam ettiler. Yaşlı bir Roman'ın açılımdan dolayı keyifle göbek atması dikkat çekti.