(özel Haber) - Enerjide Petrole Alternatif Buluş

Mersinli mucit Cevdet Başkal, ürettiği med-cezir tulumbası ile enerjide petrole ve kömüre alternatif bir buluş gerçekleştirdiğini söyledi

  Mersinli mucit Cevdet Başkal , ürettiği med-cezir tulumbası ile enerjide petrole ve kömüre alternatif bir buluş gerçekleştirdiğini söyledi . Denizlerdeki gel-git olayı ile çalışan med-cezir tulumbasından elde edilecek enerji ile Türkiye ' nin enerjide dışa bağımlılığının ortadan kalkacağını ileri süren Başkal , kendi imkanlarıyla mini bir portatifini yaptığı buluşunun geliştirilmesi için destek istedi .
Ülkelerin enerji ihtiyacı her geçen gün daha da önem kazanırken Mersinli mucit Cevdet Başkal , yeni buluşu ile petrole ve kömüre alternatif bir enerji kaynağını ortaya çıkardığını ileri sürdü . Birkaç yıldır üzerinde çalıştığı ve adına ' med cezir tulumbası ' dediği buluşunu tamamlamayı başararak patenti için müracaatta bulunduğunu belirten Başkal , bu aletin geliştirilmesi durumunda Türkiye ' nin enerjide dışa bağımlılığının ortadan kalkacağını bildirdi .
Tamamen kendi imkanlarıyla mini bir portatifini üretti ' med cezir tulumbasını ' , deniz sahiline getirerek deneme amaçlı çalıştıran Başkal , deniz suyunu belli bir yükseklikten akıtmayı başardı . Med-cezir tulumbasının , denizdeki suyun iniş-çıkışına göre çalıştığını söyleyen Başkal , " Bu dünyada bir ilktir . Bu bir maket fakat bunun daha büyüğünü yaptığımızda petrole , kömüre eş değer bir enerjiyi ortaya çıkarıyor . Bugün dalgaların 15-16 metre olduğu Norveç kıyıları gibi dalgası yüksek olan ülkelerde hemen
kullanılabilir . Bizim ülkemiz gibi dalgası kırık gelen bölgelerde de kullanılabilir . Diğerlerinden farklı özelliği şu : diğerleri çarpma ile çalışıyor , bizimki iniş-çıkış ile çalışıyor . Dünyada en iyisi diyebiliriz . Yenilenebilir enerji kaynaklarında kullanilebilecek bir alet olarak bundan iyisini Allah yapar . Çünkü iniş-çıkış ile çalıştığı gibi , aynı zamanda çarpma ile de çalışıyor , geri gitme ile yan durma ile ters durma ile de çalışabilen bir alet . Yani petrole , kömüre eş değer bir alet . Kullanabilrsek
şehirler , köyler , evler , fabrikalar kendi enerjisini kendi üretebilir . Dalgaların yüksek olduğu ülkeler , tamamen kendi enerjilerini üretebilir . Allah bazı yerlere petrol vermiş bize de deniz vermiş . Dünyada en ucuz yenilenebilir kaynaklı enerji bundan elde edilebilir . Yüzde yüz yerli bir alet . Bu suyu minare yüksekliğinde akıtabiliriz , hatta Erciyes ' in tepesinden bile akıtabiliriz " dedi .
Ürettiği aletin çalışma sistemi konusunda da bilgi veren Başkal , " Su beton gibi yerinde durmaz , sürekli hareket halindedir . Bu sihirli bir alettir . Suyun iniş-çıkışına göre çalışır . Su yükseldiğinde yükselir , indiğinde hızlı bir iniş yapar . Ben bu kuvveti tabanındaki dalga salıncağına verdim , oradan suyu akıtıyorum . Bu küçük bir maket . Bana derlerse ki , bu suyu Erciyes tepesine akıtacaksın , Ağrı Dağı ' na akıtacaksın , hiç tereddüt etmeden gelsinler yapayım . Akarı yok , kokarı yok , yenilenebilir kaynaklı ,
çevre faktörlerinden tenzih edilmiş , pırıl pırıl bir enerji . Dünyanın sonuna kadar kullanabileceğimiz , dışa bağımlılığı olmayan bir enerji " diye konuştu .
Bu aletle Türkiye ' nin dışardan para bile kazanabileceğini savunan Başkal , " Bunları imal edip , 15-16 metre dalgası olan ülkelere satılabilir . Çok ciddi bir gelir elde edilebilir . Hayatım boyunca kazandığım paraları hep bu işlere harcadım , ama hiç para kazanamadım . Fakat ben bu icatı insanlığın hizmetine sunmak istiyorum " şeklinde konuştu .
Kendisinin asıl mesleğinin kırtasiyecilik olduğunu , çocukluğunda ilkokul öğretmenin yaptığı deneylerden etkilenerek mucitliğe başladığını anlatan Cevdet Başkal , " Daha çok sayıda aletler yaptım . Patenti için müracaat ettim , bekliyorum . TÜBİTAK ' tan teşvik ve destek ödülü kazandım . Patent aldıkça devam edeceğim . Benzer 100 ' e yakın projem var . Dünyada enerji devi olarak kendini gören şirketler var . Onlar şunu bilsin ki Türk mucitler olarak biz de varız bu işte , hodri meydan " açıklamasında bulundu .