Seçim sonuçları ABD işgalinin süreceğine işaret ediyor

Bir zamanlar 'Amerikan kuklası' olarak bilinen eski başbakan İyad Allavi'nin liderliğindeki laikler koalisyonunun Irak seçimlerinden kıl payı zaferle ayrılması, ABD askerlerinin ülkeden çekilme planlarını da tehdit edebilecek siyasi belirsizliği ve muhtemel şiddet olaylarını beraberinde getirebilir.

Seçim sonuçları ABD işgalinin süreceğine işaret ediyor
  Seç ; im sonuç ; ları Cuma gecesi aç ; ıklanır aç ; ıklanmaz Başbakan Nuri el Maliki ve Hukuk Devleti Koalisyonu ' ndaki taraftarlarının itirazı geldi . Maliki taraftarları seç ; imlerde yolsuzluk yapıldığını iddia etti .

Aslına bakılırsa ağır giden oy sayım sü ; reci sırasında birç ; ok parti başarı umutlarının zayıflamasıyla , seç ; imlerde yolsuzluk yapıldığı iddialarını ortaya atmıştı . Batılı gö ; zlemciler ve bağımsız seç ; im komitesi ise bö ; yle bir durum olmadığı raporunu verdi .

Allavi , 2005 yılında yapılan seç ; imleri boykot eden 1 milyon Sü ; nni Arap seç ; menin desteğini arkasına alarak 91 sandalyeyle en yakın rakibi Maliki ' nin ö ; nü ; ne geç ; ti . Maliki mecliste 89 sandalye elde etti . Ancak 325 ü ; yeli mecliste hü ; kü ; met kurulması iç ; in gereken 163 milletvekili sayısına partilerin hiç ; biri ulaşabilmiş gibi gö ; rü ; nmü ; yor .

Iraklı uzmanlar Allavi ' nin iktidara gelebilecek bir koalisyon kurabileceğinden şü ; pheli . Laik siyasetç ; i bunu başarabilse bile , bu sü ; recin en az Temmuz ayına hatta daha sonrasına kadar devam edeceği ifade ediliyor . Dahası bu sü ; reç ; te koltuğunda oturmaya devam edecek olan Maliki ' nin kızgınlığı da ü ; lkedeki istikrara zarar verebilir .

ABD KAYGILI

ABD Bü ; yü ; kelç ; isi Christopher R . Hill ve ü ; lkedeki Amerikan gü ; ç ; lerinin tepesindeki isim General Ray Odierno , Washington ' ın Irak ' taki potansiyel şiddetle ilgili kaygılarını dile getirmek iç ; in yayımladıkları aç ; ıklamada , seç ; imin bü ; tü ; nlü ; ğü ; nü ; ö ; verken siyasi partilerin ortalığı alevlendirici sö ; z ve eylemlerden kaç ; ınmasını istedi .

Seç ; imlerin Irak ' ta mezhep temelli siyaset anlayışına son vereceği yö ; nü ; nde gü ; ç ; lü ; umutlar vardı . Ancak her ne kadar 2005 seç ; imine damgasını vuran Şii partilerin seç ; imler ü ; zerindeki hakimiyeti sona erdiği gö ; rü ; lse de ü ; lkedeki bö ; lge ve mezhep farkı temelli ayrışmalar ve Kü ; rtler ile Araplar arasındaki ç ; atışmalar iyiden iyiye ö ; n plana ç ; ıkmaya başladı .

Seç ; im sonuç ; ları bir bakıma Maliki ' nin vatandaşlarına gü ; venlik , hizmet ve istihdam sağlayamamasından duyulan memnuniyetsizliğe işaret ediyor . Ancak Irak kamuoyu bir yanda kutlama yaparken bir yanda da korkuyor . Kais Cihad isimli bir Iraklı , seç ; im sonuç ; larını bekleyen 43 kişinin bir bombalı saldırıyla hayatını kaybetmesine atıfla , &ldquo ; Diyala ' da kimse mutlu olmadı&rdquo ; dedi . &ldquo ; Bu kanlı bir zafer . Biz artık seç ; imlerle ilgili sorunların sona ermesini ve Iraklıların kanının dö ; kü ; lmesini ö ; nleyecek bir hü ; kü ; met kurulmasını istiyoruz . &rdquo ;

' KAPIMIZ HERKESE AÇ ; IK '

Allavi ise koalisyon sü ; recinde kendisiyle ç ; alışmak isteyecek bü ; tü ; n partilere kapısının aç ; ık olduğunu sö ; yledi . Ancak bu hedefe ulaşılabilmesi iç ; in Allavi ' nin sadece Maliki ' nin değil Kü ; rtlerin ( 43 sandalye ) ve Amerikan karşıtı Şii din adamı Mukteda el Sadr liderliğindeki Irak Ulusal Birliği ' nin ( 70 sandalye ) de dü ; şmanlığını aşması gerekiyor .

Ö ; te yandan Maliki ö ; fkeli bir dille seç ; im sonuç ; larını kabul etmeyeceğini , bunların ö ; n sonuç ; lar olduğu aç ; ıklamasını yaptı . Geç ; en hafta Başbakan oyların yeniden sayılması talebine cevap verilmesi gerektiğini aksi takdirde ü ; lkede &ldquo ; şiddete dö ; nü ; ş&rdquo ; yaşanacağını ifade etmişti . Ancak Cuma yaptığı aç ; ıklamada yasal kanallarla muhalefet edeceğini sö ; yledi .

Birleşmiş Milletlerin Irak gö ; zlemcisi Ad Melkert , oylamada ve oy sayımında herhangi bir yolsuzluk olmadığını duyurdu ancak sonuç ; lardan memnun olmayan partilerin ö ; nü ; mü ; zdeki ü ; ç ; gü ; n iç ; inde itiraz etmeleri bekleniyor . Sonuç ; lar daha sonra Irak Yü ; ksek Mahkemesi ' nde değerlendirilecek .

Parlamentodaki iki sandalyelik avantajı sayesinde hü ; kü ; met kurma gö ; revi ilk olarak Allavi ' ye verilecek . Allavi Kü ; rt İttifakı ' yla mü ; zakerelere başladı bile .

18 EYALET , DÖ ; RT GRUP

Seç ; im sonuç ; ları Irak ' ın 18 eyaletindeki seç ; menin dö ; rt siyasi grup arasında bö ; lü ; ndü ; ğü ; nü ; gö ; steriyor . Ü ; lkenin en kalabalık şehri Bağdat ' ı ve başkentin gü ; neyindeki altı Şii ağırlıklı bö ; lgeyi Maliki kazanırken , Allavi , Sü ; nni nü ; fusun yoğun olduğu kuzeydeki ve batıdaki beş bö ; lgede sandıktan ö ; nde ç ; ıkan isim oldu . Irak Ulusal Birliği bir bö ; lgenin liderliğini elde ederken , Kü ; rt İttifakı kuzeydeki ü ; ç ; bö ; lgeyi kazandı .

Allavi ' nin Kerkü ; k ' te elde ettiği sonuç ; lar şaşırtıcı derecede gü ; ç ; lü ; oldu . Ancak Kerkü ; k ve ç ; evresindeki Nineveh ve Diyala bö ; lgesinde elde edilen bu sonuç ; lar ve dolayısıyla gelen yolsuzluk iddiaları , buralarda şiddetin artabileceği yorumlarına neden oluyor .

Bazı gö ; zlemciler Allavi ' nin destek toplamakta zorlanacağını ve Maliki ' nin başbakan olarak geri dö ; nebileceğini savunuyor . Allavi hü ; kü ; met kurma gö ; revinde başarısız olursa Maliki ' nin el Sadr ' la işbirliği yapacağı konuşuluyor .