Bm'nin Yerel Siyaset Ve Karar Almaya Kadının Katılımının Artırılması Projesi Trabzon'da Anlatıldı

Birleşmiş Milletler'in (BM) Yerel Siyaset ve Karar Almaya Kadının Katılımının Artırılması Projesi Trabzon'da anlatıldı.

  Zorlu Grand Otel ' de düzenlenen proje tanıtımında konuşan Proje Danışmanı Billur Güngören , Avrupa Birliği ( AB ) adayı bir ülke olarak Türkiye ' de kadınların gerek ulusal gerekse yerel düzeyde temsil oranı çok düşük olduğunu hatırlattı . 2005 yılı bin yıl Kalkınma Hedefi Raporu ' nda ( BKHR ) belirtildiği üzere , Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti kadınların parlamentoda temsiline yönelik 2015 yılı için yüzde 17 hedef belirlediğini kaydeden Güngören " 2007 Genel Seçimleri ' nden sonra , Parlamento ' daki kadın mevcudiyeti iki katına çıkarak , sayı olarak 50 kadın ile Parlamento ' daki toplam sandalye sayısının yüzde 9 , 1 ' ine ulaşıldı . Ancak yerel düzeyde , 2009 Yerel Seçimleri öncesinde , kadınların karar alma süreçlerine katılımı oldukça düşüktü , belediye başkanlarının yüzde 0 , 56 ' sı , il genel meclisi üyelerinin yüzde 1 , 81 ' i ve belediye meclis üyelerinin yüzde 2 , 42 ' si sadece kadındı . Etkili seçim kampanyaları yürütebilme eksikliğinin yanında , siyasi ve seçim süreçlerine dair zayıf bilgi sahibi olma , kadınların siyasi alanda seslerinin duyulmasında karşılaştıkları zorluklar arasında . 2009 Yerel Seçimleri sonucunda , belediye başkanlarının sadece yüzde 0 . 9 ' u , il genel meclisi üyelerinin yüzde 3 . 2 ' si ve belediye meclisi üyelerinin 4 . 2 ' si kadın . Mevcut durum kadınların siyasete katılımının artırılmasının nasıl zorlu bir süreç olduğunu ve taraftarlık aktivitelerine yoğunlaşılmasına büyük ihtiyaç olduğunu gösteriyor " dedi .
Güngören , Cinsiyet Güçlendirme Ölçütü ' nün ( GEM ) de bulunduğu , 2009 yılı İnsani Gelişme Raporu ' nda , Türkiye ' nin dünya sıralamasında 182 ülke arasında 79 . olarak yer aldığını kaydederek " GEM , kadınların ve erkeklerin ekonomik ve siyasi yaşama aktif olarak katılma yeteneklerini ve onların ekonomik kaynaklar üzerindeki hakimiyetini ölçer . Küresel olarak Türkiye , ilgili GEM istatistiklerinin mevcut olduğu 109 ülke arasında , 101 . sırada yer alıyor . Bu açıdan , sadece İran , Fas , Cezayir , Suudi Arabistan , Mısır , Bangladeş , Yemen , Türkiye ' nin gerisinde kalıyor " diye konuştu .
UNDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi ( 2008-2010 ) olarak amaçlarını anlatan Güngören " Kadınların her seviyede devlet mekanizmasındaki sayılarını arttırmakla birlikte , kadınların yönetimde daha yüksek oranlarda katılımını ve kapasitelerinin güçlendirmektir . Bu projede , yerel karar alma seviyesinde kadınların siyasete katılımını teşvik amaçlı , dayanak noktası olarak , kadınların oy vererek ; savunucu , aktivist , siyasi parti üyesi ve aday olarak katılımına yönelik çalışmalar yapıyoruz . Bu kapsamda ulusal ve yerel seviyede medya kuruluşları ile birlikte bir iletişim stratejisi geliştirmeye çalışıyoruz " şeklinde konuştu .
Güngören , projenin pilot bölgeleri olarak Adana , Eskişehir , İzmir , Trabzon ve Şanlıurfa ' yı seçtiklerini sözlerine ekledi .