HSYK toplansaydı Öz de Şanal gibi görevinden alınacaktı

Dün toplanamayan Hakimler ve Savcılar Kurulu Toplansaydı Ergenekon savcısı Zekeriya Öz de Savcı Osman Şanal gibi görevinden alınacaktı.

HSYK toplansaydı Öz de Şanal gibi görevinden alınacaktı
HSYK'daki toplantı krizi giderek büyüyor. Müsteşar Kahraman, cenazeye katılacağını bildirip toplantıya katılmayınca, hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Şayet Kahraman toplantıya katılsaydı, görevinden el çektirilen Savcı Osman Şanal ile birçok yargı mensubuna yönelik kararname çıkarılacaktı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK), üye Ali Suat Ertosun'un neden olduğu "toplantı krizi" sürüyor. Yüksek kurulun geçen salı günkü toplantısında Ertosun, bir kararname taslağının gündeme alınmasını istemiş, bunun üzerine Müsteşar Ahmet Kahraman toplantıyı terketmişti. Müsteşar Kahraman, Ertosun'u protesto edip kurulun dünkü toplantısına da katılmadı. Bunun üzerine kurul üyeleri, Kahraman hakkında suç duyurusunda bulundu.
Kurulun doğal üyesi olan Kahraman, dünkü toplantıya katılsaydı eğer, aralarında Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz ile Erzincan Başsavcısı Cihaner'le ilgili iddianame hazırlayan Erzurum Savcısı Osman Şanal ve daha bir çok yargı mensubu ile ilgili kararname çıkarılacaktı.

ÖZBEK'TEN SUÇ DUYURUSU HAZIRLIĞI

Olağan toplantıları salı ve perşembe günleri yapılan HSYK'nın Başkanvekili Kadir Özbek, dün yaptığı açıklamada Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kahraman'ın dünkü toplantıya katılmadığına ilişkin HSYK'nın seçilmiş üyelerinin tutanak tuttuğunu ve bu durumun yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurulduğunu söyledi. Özbek, "Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında suç duyurusunu yapmak durumundayız. Bu durumun sonu ona gidiyor" dedi. Özbek daha önce yaptığı bir açıklamada da, "Sanıyorum bizi gözden çıkardılar, bize kararname çıkartmak istemiyorlar anladığım kadarıyla" diye konuşmuştu.

TUTANAK TUTULDU


HSYK'nın diğer üyeleri tarafından yapılan ortak açıklamada, kurulun dün olağan toplantısının olduğu anımsatıldı.
Toplantı gündeminin önceki gün Adalet Bakanlığı'ndan istenmesine rağmen gündemin verilmediği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"Kurulun sekretaryasını yapan Personel Genel Müdürlüğü aranmış, 'neden gelmedikleri' sorulduğunda, 'Müsteşar Ahmet Kahraman ve tüm müsteşar yardımcılarının cenazeye gittikleri, Bakanlıkta olmadıkları, müsteşarlığa vekalet edenin bulunmadığı, bugün toplantı yapılamayacağı yolunda kendilerine talimat verildiği' ifade edilmiştir. Müsteşar Ahmet Kahraman ve müsteşar yardımcılarının hiçbirinin olmaması ve müsteşarlığa vekalet edenin de bulunmaması nedeniyle toplantı yapılamadığına ilişkin olarak Kurulun seçilmiş üyeleri tarafından tutanak tutulmuştur."

TÖRENE KATILACAĞI BİLİNİYORDU

Adalet Bakanlığı, Müsteşar Ahmet Kahraman'ın bir cenazeye katılmak üzere Konya'ya gittiği için HSYK'nın dünkü olağan toplantısına katılamadığını bildirdi. Açıklamada, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütürken Yargıtay üyeliğine seçilen Yargıtay 17. Hukuk Dairesi Üyesi Hüseyin Yıldırım'ın babasının vefat ettiği belirtildi. Açıklamada, "Hüseyin Yıldırım ile mesai arkadaşı olarak çalışan Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Müsteşar yardımcılarının cenaze merasimine katılacağı HSYK Başkanvekilliği'ne bildirilmiştir" denildi.