Müzayede sayesinde 3 tane kız yurdu yapılacak

67 eserin toplam 2 milyon 250 bin liraya alıcı bulduğu BBOG kampanyası kapsamında düzenlenen müzayedede toplanan gelirle yapılacak yurt sayısı 3'e çıktı.

Müzayede sayesinde 3 tane kız yurdu yapılacak
Hava soğuk... O kadar ki, Hilton Convention Center’ın kapısından titreyerek giriyordu içeri herkes. Ama hepsinin yüzünde bir o kadar da sıcak gülümsemeler. Bu gece onlar için farklı ve özel; hiç görmedikleri, barınma sıkıntısı nedeniyle okula gidemeyen kız çocuklarını sevindirecekler. Milliyet gazetesinin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile yürüttüğü Baba Beni Okula Gönder (BBOG) kampanyasının beşinci yılında, Milliyet Sanat dergisinin ‘sanat eğitime destek veriyor’ sloganıyla başlattığı projenin müzayedesi var bu akşam. Bu müzayededen toplanacak gelirle inşa edilecek, kızların yeni yurt binası...

Sanatın farklı dallarından 11 sanatçı ve 56 profesyonel ressamın çalışmalarını kapsayan 67 eserin satışa sunulduğu gecede, sanat ve iş dünyasından pek çok isim kız çocuklarına destek olmak için oradaydı. Salonun dört bir yanı kız çocukları için satışa sunulacak olan eserlerle çevriliydi. Gecede, Türk sineması iki ayrı starla temsil ediliyordu: Türkan Şoray ve Hülya Avşar. Sadettin Saran ile birlikte kız çocuklarına destek vermek üzere gelen Hülya Avşar’ın ardından müzayedeye fırçasıyla katkıda bulunan Şoray girdi salona. Geceye katılan davetli profilinin çeşitliliği dikkat çekiciydi. Kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunmak için düzenlenen Milliyet’in bu özel müzayedesi ressamından işadamına, oyuncusundan yazarına, reklamcısından devlet adamına aynı anda aynı mekânda görmeye alışık olmadığımız çok sayıda ismi ‘kız çocukları’ için bir araya getirdi.
Müzayede öncesinde Türk sinemasının genç ustalarından Çağan Irmak’ın BBOG’nin beşinci yılı için hazırladığı, Nilüfer’in bestesini yaptığı ve seslendirdiği şarkısıyla, Sevinç Erbulak’ın sesiyle katkıda bulundukları tanıtım filmi gösterildi.
Gösterimin ardından yapılan konuşmalardan sonra müzayede başladı. Bu müzayedede amaç, mümkün olan en uygun fiyata değil, en yüksek fiyata eser sahibi olmaktı. Müzayedeyi yöneten Aziz Karadeniz’in zile her basışı, bir tuğla daha ekliyordu yurt binasına. Bu heyecan gece boyunca devam etti; yurt için bir oda, bir oda daha, ilk kat, ikinci kat, çatı tamam... Hedef, ortalama 700 bin TL toplayıp bir yurt yaptırmaktı. Ancak, bağışçılar o kadar heyecanlıydılar ki müzayedenin ilk yarısı bitmeden, ilk yurt tamamlanmıştı bile. Bununla da kalmadı. Türkan Şoray’ın çaldığı son zil sesi duyulduğunda 3 kız yurdunun yapımına yetecek bir gelir elde edildi: 2 milyon 250 bin TL

Toplanan en büyük destek
Bu rakam bugüne kadar eğitime destek amacıyla düzenlenen bu formatta bir müzayedede bir defada toplanan ‘en büyük destek’ olarak da kayda geçti. Biri fotoğraf diğeri resim olan iki çalışmasıyla müzayedeye destek veren Ceyda Düvenci’nin sunuculuğunu üstlendiği gece Candan Erçetin’in konseriyle sona erdi. Erçetin geniş bir repertuvar sunduğu konserinde birbirinden güzel şarkılarını, bu kampanyaya tabloları satın alarak destek veren davetliler ve elbette ‘kız çocukları’ için seslendirdi.
Görünmese de adı her geçtiğinde, uzun uzun alkışlanan çok özel bir kişi daha vardı geceye adını yazdıran: Türkan Saylan...

Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner konuşmasında şunları söyledi:
“Bizlerin yapacağı mütevazı katkılar, atacağımız ufacık bir adım, Türkiye’nin bir başka köşesinde, çocukların hayatında çok büyük değişikliklere yol açıyor. Biz 5 yıl boyunca yaptığımız her yurt ziyaretinde, burs alan öğrencilerle her görüşmemizde, bilfiil bu değişikliğin tanığı olduk. Fark yaratmış olmanın, çocukları tarlalardan, ahırlardan hatta bazen çocuk yaştaki evliliklerin eşiğinden, sınıflara kavuşturmanın büyük hazzını yaşadık. Bu akşam bu sevinci hep beraber inşa edip, inşallah ümidi gerçeğe dönüştüreceğiz. Seneye hep birlikte yurdumuzu ziyaret edip, çocuklarımızla tanışma fırsatı bulacağız. Rahmetli Türkan Saylan’ı saygıyla anmadan geçemeyeceğim. Onun enerjisi, kararlılığı her zaman bizim için itici bir güç oldu. Hastalığının en zor günlerinde dahi bizleri yalnız bırakmadı. Aynı azimle çalışmalarımıza devam etti. Tüm Türkiye gibi Milliyet ailesi de Türkan hocaya çok şey borçludur. 2005 yılının Nisan ayında, 59’uncu hükümetin Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik ile Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, bu seferberliğin ilk adımlarını attık. Sayın Çelik sadece bir Bakan’ın gerekliliği dışında, bir kız çocuk babası olarak da kalbinden, gönlünden inanarak yanımızda oldu.”
Hanzade Doğan Boyner konuşmasının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’i sahneye davet ederek kendisine plaket takdim etti.

Gecede AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’le sohbet eden Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, “Çok güzel bir kampanya. Reklam filminde, Kars’taki çocuğun, müzikle beraber söylemi çok hoşuma gidiyor. Türkiye’nin geri kalmış bölgelerinde çok güzel şeyler yaptılar. Ben de Aydın Doğan Vakfı olarak, 6 yurt yaptırarak bu kampanyaya iştirak ettim. Kampanyaya emeği geçen bütün hayırseverleri canı gönülden destekliyorum” dedi.
PROF. DR. AYSEL ÇELİKEL:
Çağdaş toplumun anahtarı eğitim
Gecede bir konuşma yapan ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel , insana yaraşır yaşam sürebilmenin gereğinin özellikle kız çocuklarının eğitiminden geçtiğini vurgulayarak, “Çağdaş, demokratik toplum oluşturmanın anahtarı eğitim. Okula gitmek yerine törelerin kurbanı olan kız çocuklarının ezilmelerini önlemek için oluşturulan önemli bir proje bu. Bu gece desteklerinizle kız çocuklarımıza bir yurt daha yapma fırsatına kavuşacağız. Destekleriniz, toplumumuzun, demokrasimizin, cumhuriyetimizin çağdaşlaşmasınadır” dedi.
Türkan Şoray’ın tablosu için nefes kesen çekişmeGecenin en çok gelir getiren eseri Türkan Şoray’ın fırçasından çıkan iri gözlü bir kız çocuğu tablosu oldu. Aziz Karadeniz, Türkan Şoray’ı da sahneye davet ederek, eserin satışını birlikte gerçekleştirdi. Tablo için ilk olarak 100 bin TL teklif sunuldu. Bu teklife 110 bin TL ile karşılık geldi. Hemen ardından tablonun fiyatı 120 bin TL’ye yükseltildi. Bu rakamı 130 bin TL izledi. Çekişme burada da sonlanmadı. Sıradaki rakamlar 140 bin TL ve 150 bin TL. oldu. Tam da bu esnada Aziz Karadeniz, tabloya 200 bin TL veren olup olmadığını sordu salona. Ve arka masalardan bir bayrak havaya kalktı! Bayrağın sahibi sürpriz bir isimdi; çağdaş sanatın genç ve önemli temsilcilerinden Haluk Akakçe. Büyük alkışın ardından tablonun satışı Türkan Şoray’ın zili çalmasıyla sona erdi. Şoray, Akakçe’ye hitaben “Kız çocukları için yaptığınız bu desteğe teşekkür ediyorum” dedi.
300 kız öğrenciye barınma imkânı
Türkiye’de hâlâ yüz binlerce kız öğrenci barınma sorunu nedeniyle eğitimine devam edemiyor. Milliyet gazetesinin düzenlediği müzayededen elde edilen 2 milyon 250 bin TL’lik gelirle her biri 100 öğrenci kapasiteli 3 kız yurdu inşa edilecek. Bu öğrencilerin eğitimlerini tamamlamasıyla yerlerine gelecek yeni kız öğrencilerle kısa vadede binlerce kız öğrenciye barınma imkânı sağlanacak.

Saat’in tablosu ÇYDD’ye
Müzayedede kimi sanatseverler satın aldıkları tabloları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışladılar. Bedri Baykam’ın müzayedeye özel olarak yaptığı ve Türkan Saylan ile çekilmiş bir fotoğrafını kullandığı tablosu ile “Aşk-ı Memnu” dizisinin başarılı oyuncusu Beren Saat’in “Nur” adlı tablosu, satın alanlar tarafından ÇYDD’ye bağışlandı.
Müzayedenin sonunda gecenin düzenlenmesinde mekânını açan Hilton İstanbul’a, dekorasyon konusunda destek veren A46’ya, plaketlerin hazırlanmasında katkıda bulunan Okur Ofset’e, Punto Baskı Çözümleri’ne, Deyim Sanat Galerisi’ne, Reklamiş’e, FG Stüdyo’ya, ses ve ışık düzeni için Playback’e de teşekkür edildi.
Eserleri satılan sanatçılar
Abidin Dino, Ahmet Elhan, Ahmet Güneştekin, Ahmet Oran, Alp Tamer Ulukılıç, Altan Erkekli, Ayşegül Sağbaş, Bahar Kocaman, Barış Sarıbaş, Başak Köklükaya, Bedri Baykam, Beren Saat, Beyhan Murphy, Bubi, Burcu Perçin, Canan Tolon, Ceyda Düvenci, Cemal Hünal, Devrim Erbil, Ebru Uygun, Ekin Onat, Ekrem Yalçındağ, Elif Uras, Erinç Seymen, Ertuğrul Ateş, Feridun Düzağaç, Figen Cebe, Gülsün Karamustafa, Halil Akdeniz, Haluk Akakçe, Hüsamettin Koçan, İlke Kutluay, İsmet Doğan, Kezban Arca Batıbeki, Komet, Koray Ariş, Mehmet Çetiner, Mehmet Güleryüz, Mehmet Sağbaş, Mehmet Turgut, Mehmet Uygun, Melissa Mey, Mithat Şen, Murat Germen, Mustafa Ata, Mustafa Horasan, Mustafa Karyağdı, Özdemir Altan, Pınar Ceylan, Pınar Kür, Rengim Gökmen, Rukiye Üstündağ, Seçkin Pirim, Selma Gürbüz, Serpil Akgün, Şebnem Bozoklu, Şenol Yorozlu, Tomur Atagök, Tuncay Takmaz, Tuya Naz Düzağaç, Tülin Onat, Türkan Şoray, Utku Varlık, Yavuz Bingöl, Yavuz Tanyeli, Yiğit Yazıcı, Yusuf Taktak, Zeynep Dilek Çetiner.