Bursa Kent Konseyi'nde Gündem Çevre

Bursa Kent Konseyi Arazi Kullanımı ve Su Kaynakları Çalışma Grubu tarafından düzenlenen toplantıda, Bursa'nın su kaynakları ve çevre konusu masaya yatırıldı.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Büyükşehir Belediyesi'nin çevre odaklı çalışmalarından bahsederek, Akçalar'da plansız fabrikalar olduğunu, yasa gereği sanayilerin kendi atıklarını kendilerinin temizlemesi gerektiğini hatırlattı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin şehir merkezinde sanayi kurulmasını durdurduğunu ve bu kuruluşların atıklarını temizlemeleri konusunda uyarıldığını ifade eden Pala, Akçalar'da da evsel atık suların arıtılması konusunda tesis açılabilmesi için çalışmalar yapıldığını bildirdi.
Çınarcık Barajı'nın çok amaçlı bir baraj olduğunu belirten Pala, özellikle enerji üretiminde barajın kullanılacağını ifade etti.
Bursa Kent Konseyi Arazi Kullanımı ve Su Kaynakları Çalışma Grubu Temsilcisi Ayhan Sarıbıyık, su kaynakları, su kirliliği kontrolü, yasa ve yönetmelik kriterleri ve susuzluğun önemini vurguladı. Sarıbıyık, '2070 Yılında Dünyamız' konulu bir sunum yaparak, Çınarcık köyünün sulama suyuna kavuşması gerektiğini ifade etti.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Demir, taş ocakları ve maden ocaklarının işletilmesi yöntemleri, bu ocakların çevreye verdiği tahribatlar ve ıslah edilme yöntemleri, yeşillendirme çalışmaları gibi konular hakkında bilgiler verdi. Bursa'nın sularının mikrobiyolojik açıdan problemli olmadığını söyleyen Demir, kalite farklılıkları yüzünden şişe sularının tercih edildiğini sözlerine ekledi. Demir, Uluabat Gölü'nden barajdaki tesisin ameliyat izi gibi kötü göründüğünü belirterek, buranın yeşil alanla kapatılması gerektiğine işaret etti.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı da özel olarak Uluabat Gölü ile ilgili çalışmalar yaptığını ve Uluabat Gölü Yönetim Planı'nın aktif üyesi olduğunu belirtti. Kirlenmeyi yakından takip ettiğini belirten Arıcı, sanayi, dereler ve tarım gibi nedenlerle kirlenmelerin yaşandığını, en önemli kirleticilerin de Mustafakemalpaşa Çayı ve Akçalar Beldesi atıksularından kaynaklandığını belirtti. Akçalar'a yapılacak bir arıtma tesisinin bu kirliliği önleyeceğini bildiren Arıcı, Büyükşehir Belediyesi'nden buraya yapılacak arıtma tesisine öncelik verilmesini talep etti. Yaz aylarında Uluabat Gölü'nün oksijensizlik nedeniyle çok hareketsiz olduğunu da kaydeden Arıcı, Çınarcık Barajı'ndan salınacak suyun gölün hareketliliğini sağlayacağını belirtti.
TEMA Vakfı Bursa Temsilcisi Dr. Şaban Uyar ise, '21 Mart Dünya Ormancılık Günü' ve '22 Mart Dünya Su Günü'nün önemine dikkat çekerek, taş ocakları ve mermer ocaklarının ciddi tehditler doğurduğunu, bu konuda birçok kurumun mücadele ettiğini söyledi. Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği konusunda Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan Uyar, Maden Kanununun 7. maddesinin 1. fıkrasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin iyi bir gelişme olduğunu vurguladı.
Türkiye'de denetim sorunu yaşandığını ifade eden Uyar, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nde eleman ve araç yetersizliği nedeniyle denetim yapılamadığını ve bu durumun sıkıntı oluşturduğunu, konunun ruhsatlarla ilgili İl Özel İdaresi'ne raporlarla götürülmesi gerektiğini belirtti.