Söke'de Dünyada Ve Türkiye'de Tarım Politikaları Konferansı

Söke Ticaret Odası konferans düzenledi. Konferansta ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi iktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Çakmak konuşmacı olarak yer aldı.

Söke'de Dünyada Ve Türkiye'de Tarım Politikaları Konferansı
Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda gerçekleşen konferansın konusu 'Dünya'dan Türkiye'ye tarım ve tarım politikalarında gelişmeler' oldu. Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran, Meclis Başkanı Behlül Er'in yanı sıra Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, SÖGİAD Başkanı Salih Deniz Günal, Söke Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler üyeleri Ticaret Odası Yönetimi ve üyeleri katıldı.
Açılış konuşmasını Meclis Üyesi Yusuf Günal yaparken, daha sonrasında kürsüye gelen Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran, ''Tarım ülkemiz ve ilçemiz için büyük önem arz etmektedir. Çünkü Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı geçimini tarımdan sağlamaktadır. Sanayi üretiminin birçoğunun hammaddesi tarımdan sağlanmaktadır. En önemli iş ticaret kaynağımız tarımdır. Tarım ürünleri Türkiye'nin ihracatında önemli rol oynamaktadır. Milli gelirin yaklaşık %27'si tarımdan sağlanmaktadır. Birçoğu mevsimsel de olsa büyük bir istihdam kapısıdır. Söke'ye bakacak olursak, ilçemizde tarıma dayalı bir ekonominin ve tarıma dayalı bir sanayinin geliştiğini görmekteyiz. Ovamız 450 Bin dönümlük sulanabilir arazisiyle Türkiye'nin 3. Büyük ovası olup, ilçemiz ve Ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. İlçemizin gayri safi milli hasılanın yüzde 70'ini tarım gelirleri oluşturmaktadır" dedi.
Ticaret odası başkanı Süleyman Toyran'ın konuşmasının ardından ODTÜ İktisadi ve idari bilimler fakültesi iktisat bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Çakmak, davetlilere Dünya'da ve Türkiye'de Tarım politikaları konusunda bir sunumda bulundu. Tarım üzerine izlenimleri dile getiren Çakmak, 'Dış ticaret politikaları hep değişim içerisinde ama AB her ne kadar tarım ve gıda sektöründe iyi ekonomi sahibi gibi görünse de AB net bir ithalatçıdır. Et sektöründe özellikle ithalatçıdır. Ticarette birçok ülke kendilerini toparlayabilmek için yeni politikalar yürütüyorlar. Gelişmiş ülkelerden ise ABD ve AB biraz daha kendini koruyabilmeye yönelik davranıyor. Bizde ve bizim gibi gelişme halinde olan ülkelerse ise, hatayı kabullenmeme gibi bir yaklaşım tarzı var" diye konuştu.
Türkiye'nin AB'ye girim süreci içerisinde üyeliği kabul edilmeme nedenleri arasında Tarımın yer almayacağını belirten Prof. Dr Erol Çakmak; şunları söyledi: "Bizim ülkemizde 6 milyona yakın bir nüfus tarım işçisi olarak görülüyor. Bu oranın 2,5 milyonu ücretsiz aile işçisidir. Bunlarında yüzde 70'ini kadın işçiler oluşturuyor. Ülkemiz, tarım ve gıda mallarının toplamında net ihracatçıdır. Son yıllarda ise bu oran oldukça çok azaldı. Yani ihracat ile ithalatımız hemen hemen aynı oranda seyrediyor. Önemli olan oranların birini yükseltmek veya düşürmek değil, her iki oranı da yükseltmeye çalışmaktır. Ama ne yazık ki, biz bunu bir türlü beceremiyoruz"
Konuşmasında Tarımda kısa dönemde herhangi bir çözümün olmayacağını ancak uzun vadede ciddi anlamda önlemlerin alınarak sorunların çözümüne kavuşulabileceğini belirten Prof. Dr. Erol Çakmak, 'Sorunun çözümünde çözüm bulmak değil, çözüm üretmek gerekiyor'' şeklinde konuştu.