Kurtlar Vadisi'nde Abdulhey'in dirilmesine uzmanlardan tepki

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde karakter oyuncularından birinin doktorlar tarafından 5 dakika kalbinin durdurulup tekrar hayata döndürülmesi acil tıp uzmanlarının tepkisine neden oldu.

Kurtlar Vadisi'nde Abdulhey'in dirilmesine uzmanlardan tepki
  Ö ; zel bir TV kanalında yayınlanan Kurtlar Vadisi Pusu filminde Abdü ; lhey karakterini canlandıran oyuncunun ö ; ldü ; kten dakikalar sonra tekrar canlandırmasına doktorlar tepki gö ; sterdi . Dizide Abdulhey ' in senaryo gereği bir doktor tarafından kalbi durduruldu .

5 dakika sonra kalbi tekrar ç ; alıştırılan Abdulhey hem hayata hem de diziye dö ; ndü ; . Tıp dü ; nyası bu durumun kabul edilmesinin mü ; mkü ; n olmayacağını kaydetti . Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı ve Selç ; uk Ü ; niversitesi Meram Tıp Fakü ; ltesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç ; . Dr . Başar Cander , senaryo gereği yapılan bu olayın son derece yanlış olduğunu sö ; yledi . Doç ; . Dr . Başar Cander , ' Diğer ü ; lkelerde yayınlanan dizilerdeki tıp sahnelerine bakıldığı zaman son derece gerç ; ek uygulamalar gerç ; ekleştirilmektedir . Bizim ü ; lkemizde yayınlanan dizilerde ise tıp sahneleri adeta cahilce ç ; ekiliyor . Diziyi izleyen insanlar bu sahnelerden etkilenip acaba doktorların yapacağı bir şey var da yapmıyorlar mı sorusunu , hem kendilerine hem bu işi canla başla yapan hekimlerimize soruyor . ' ifadelerini kullandı .

Doç ; . Dr . Cander , ' Bö ; yle bir saç ; malık Dü ; nya ' nın hiç ; bir ü ; lkesinde gö ; rü ; lmez . Bir hastanın kalbi kimi zaman 4 dakika kadar durduktan sonra tekrar atmaya başlayabilir . Fakat bu durumun olması iç ; in hastanın durumu , pozisyonu , mü ; dahale koşulları ile ilgili şartlar bü ; yü ; k etken olur . Ancak dizide olduğu gibi ö ; nce kalbin durdurulması ardından 5 dakika sonra tekrar kişinin hayata dö ; ndü ; rü ; lmesi mü ; mkü ; n değildir . Bu hem tıp dü ; nyasına yapılan bir saygısızlık , hem de insanları yanlış bilgilendirmektir . ' dedi . Doç ; . Dr . Caner , yayınlanan dizilerde olası tıp sahnelerinde kendilerine mü ; racaat edilmesi halinde en doğru şekilde sahnenin ç ; ekilmesi iç ; in yardımcı olacaklarını da ifade etti .

ATUDER Yö ; netim Kurulu Başkanı ve Selç ; uk Acil Tıp Uzmanları , Selç ; uk Ü ; niversitesi Meram Tıp Fakü ; ltesi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç ; . Dr . Başar Cander , ' İzleyenler bu sahneyi gö ; rdü ; ğü ; zaman demek ki insan 5 dakika sonra bile tekrar hayata dö ; nebiliyormuş diyebilir . Bu tü ; r hataların yapılması hasta yakınları ile hekimleri karşı karşıya getirir . Tamiri mü ; mkü ; n olmayacak ü ; zü ; cü ; sonuç ; lar bile yaşanabilir . Bu tü ; r hayati ö ; nem taşıyan sahneler de uzman hekimlerden destek alınmalıdır . ' dedi .