Topraksız Kültürle İhracatlık Çilek Yetiştirdi

Mersin'in Anamur ilçesinde İpekbey firması sahibi İbrahim İpek, bölge üreticisine örnek olmak amacıyla topraksız kültürde çilek yetiştiriciliğinin ilk adımını attı.

Topraksız Kültürle İhracatlık Çilek Yetiştirdi
Kurulan 5 dönümlük serada ilk çileklerin hasadı yapılırken, sera bölge üreticisinden yoğun ilgi görüyor.

Eski ve verim alınamayan bir muz serasını nasıl değerlendirebileceğini araştırdığını, konunun uzmanlarından bilgi aldığını belirten İpek, "5 dönümlük sera oldukça eski ve verim alınamayan bir seraydı. Bulunduğu noktanın toprak yapısı da tarıma çok da elverişli gözükmüyordu. Ben böyle bir seranın nasıl değerlendirilebileceğini araştırdım. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızdan bilgi aldım. Verim alınamayan seranın topraksız çilek serası olarak değerlendirilebileceğini öğrendim" dedi.

Önce akıl almaz gibi görünen bu değişikliği radikal bir karar alarak gerçekleştirmeye koyulduğunu ifade eden İpek, "Bu 5 dönümlük sera için 250 bin TL masraf çıktı. 180 bin kök çilek, topraksız kültürle yetiştirilmek üzere raflara konuldu. Özenle bakıldı. Meyveleri olgunlaştı. Ve ilk çileklerimizi yedik. Burada oldukça kaliteli, ihracata uygun çilek üretmeyi başardık" diye konuştu.

Topraksız çilek serasından yıllık 150 bin TL gelir elde etmeyi hedeflediklerini dile getiren İpek, "Kısmetse çok yakında tamamı ihraç olacak çileklerimiz, Rusya, Ukrayna, Romanya ve Arap ülkelerinde görücüye çıkacak. Tadı oldukça lezzetli olan çileklerin beğeniyle tüketileceğine inanıyoruz" dedi.

İpek, çilek serasını incelemeye gelen Erdemlili üreticilere tavsiyelerde bulunarak, alternatif ürünleri değerlendirmeleri ve üretim yapacakları toprağın yapısına göre ürün tercihi yapmaları tavsiyesinde bulundu.