Kapanan 10 büyük internet sitesi

Bir zamanlar onlardan büyüğü yoktu ama acı sondan kaçamadılar: İşte internetin 'unutulan' yıldızları

.com alan adlarının 25. yılında akla bugüne kadar açılan ve kapanan sayısız .com sitesi geliyor.

Symbolics'in ardından başka internet siteleri de .com alan adını kullanmaya başladı. Yıllar geçtikçe bu isim internet ile özdeşleşen bir hal aldı; en popüler siteler .com ile bitiyordu.

İnternetn gelişme çağında ".com patlaması" yaşandı ve pek çok online iş, hızlı bir yükselişi ardından çökerek kapandı. İşte o kapanan sitelerden önemli 10 tanesi...


1 Ready2Shop.com


Online bir giyim mağazası olan Ready2Shop.com 1999'da başladı.
Çıplak bir çiftin kavunlar ve pişmiş yumurtaları uygun yerlerde tuttuğu reklamlarıyla dikkat çeken bu site çok popülerdi. Bir yıl sonra kapanan sitenin yapımcıları TV hayatına atıldı.


2. QXL.com

Bu site "Quick-sell" yani hızlı-sat şeklinde telaffuz ediliyordu. Online hayatına 1997'de başladı. İngiltere'de başarılı bir online alışveriş sitesi olan QXL.com, ülkesinde eBay'den 2 yıl önce faaldi. Ancak pazarı eBay'e kaptırdı ve 2001'deki krizi atlatmasına karşın 2008'de kapandı.


3. Clickmango.com


Arkasına sermaye desteğini alarak 2000 yılında hızlı bir çıkış ile başladı. 1 Milyon dolar ofis vb'ye harcandıktan sonra siteye pek bir sermaye kalmadı. Online dükkanda satılan vitamin ve gıda takviyeleri yapılan masraf ile yarışamadı ve bu dev çıkış 3 ay sonra sona erdi.


4. Freeserve.com


1998'de açılan bu site sadece 6 ayda 1 milyon aboneye ulaştı. Siteye abonelik ücreti telefon gaturasına yansıyordu. Ancak sadece bir buçuk yıl sonra, .com balonu patlayında France Telecom'a satıldı.


5. Boxman.com


1997'de başlayan bu site iTunes'un atası denebilir. Müzik, film ve bilgisayar oyunları satıyordu. Ancak yatırımcılardan yeterli fon sağlayamadığı için 2000 yılında kapandı.


6. Petspark.com


2000'de kurulan ve Pets.com ile başarılı bir ortaklık yaparak gelişen bu site, ortağı battığında aynı kaderi paylaştı. Online evcil hayvan ürünleri satışında iyiydi, hayvan severler için sosyal bir ağ bile kurdu. 2004 yılında kapandı.


7. Broadcast.com

Last.fm ve Spotify'ın atası olan bu site AudioNet.com olarak 1995'te hayata başlamıştı. Önemli isimler tarafından kuruldu, multimedya reklamları başlattı, televizyon, radyo, maçlar, CD'ler ve kitaplarla beslendi. 1999'da ise Yahoo tarafından satın alındı.


8. Beenz.com


Yapılan alışverişleri sanal para ile ödüllendiren bu site ilk başlada çok tuttu. Alınan puanlar ile gerçek ürün satın almak mümkündü ama bankaların online alışverişte kredi kartı kullanımındaki düzenlemeleri ile darbe aldı, 2001 yılında satıldı ve ortadan kalktı.


9. Foodoo.com


2000 yılında kurulan bu site online bir yemek tarifleri deposuydu. Dönemin ünlü isimlerini bünyesine kattı, yemek ile ilgili bol bol içerik sundu. Sitenin düşüşünü engellemek için büyük bir mebla toparlandıysa da bu fayda etmedi.


10. Boo.com


Bu site 1998 yılında dünyanın ilk gerçek online spor giyim ve moda perakendecisi olma hedefiyle yola çıktı. Teknik sorunlar sebebiyle 1999'a kadar başlayamadı ve başladığında da içerdiği yoğun grafik sebebiyle ekranlara çok yavaş yansıyabildi. 2000 yılında kapanan sitenin kullandığı Flash günümüzde yaygın ve başarılı bir yazılım.