Tbmm Araştırma Komisyonu, Kütahya'nın Madenlerini İnceledi

Türkiye Büyük Millet Meclisi, (TBMM) madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemleri belirlenmesi amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu Kütahya'da incelemelerde bulundu.

Tbmm Araştırma Komisyonu, Kütahya'nın Madenlerini İnceledi
  TBMM ' de madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Milletvekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu ile Komisyon üyeleri Kütahya ' ya gelişlerinde Seyitömer Linyit İşletmelerindeki incelemelerin ardından Vali Şükrü Kocatepe ' yi makamında ziyaret ettiler .

" KÜTAHYA ' DA 34 ÇEŞİT MADEN VAR "
Kütahya ve Madencilik hakkında genel bilgiler veren Vali Şükrü Kocatepe , " Kütahya ' mız yer altı kaynakları açısından Türkiye ' mizin en önemli illerinden biri . Kütahya ' da 34 çeşit madenin olduğunu biz biliyoruz . Bunlardan belli başlı işletilenler krom , manyezit , bor , gümüş , linyit gibi madenler . Bizim 42 adet maden ocağımız var . Bunlardan 24 adedi Linyit işletmesi , bir kısmı özel bir kısmı da devlet işletmesi olarak şu anda faaliyette bulunuyorlar . Valilik olarak Aralık 2009 ' dan itibaren 1 ay içinde ilimiz sınırları içindeki Maden ocaklarını Vali yardımcımız başkanlığında ve teknik elemanların katılımıyla , bunların iş güvenliği ve diğer teknik donanımları olarak bulundurulması gereken asgari şartlar itibariyle denetlemesini yaptık ve kendilerine tebligatlarda bulunduk . Yapılan denetimler sonunda bulundurması gerekken teknik özelliklerde eksiklikleri olduğu için 3 linyit işletmesinin de faaliyetini durdurduk . Biz Valilik olarak ilimiz sınırları içindeki madenleri yasal çerçeve ve iş güvenliği açısından asgari şartlarda çalışmalarını temin için gereğini yapıyoruz " dedi .
Komisyon Başkanı Milletvekili Altan Karapaşaoğlu , bu komisyonun , yurt içinde ve yurt dışında madenciliğin araştırılması için oluşturulduğunu belirtti . İnceleme gezilerinde , sektörün temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları yerinde tespit ettiklerini ifade eden Karapaşaoğlu , Türkiye ' de madenciliğin arzu edilen seviyede olmadığını , teknik , finansman ve yasal anlamda birtakım problemler görüldüğünü kaydetti .

" MADENCİLİK TÜRKİYE EKONOMİSİNİN ALT YAPISIDIR "
Karapaşaoğlu , komisyon üyeleri ile birlikte geziler düzenleyerek madencilerin sıkıntıları yerinde dinleyip eksiklikleri tespit etmeye çalıştıklarını , bu çalışmaların aynı zamanda maden sektöründe çalışan insanları , işveren sendikalarını ve işçileri dinlediklerini bildirdi .
Madenciliğin olduğu bölgelerde sosyal aktivitenin daha canlı , işsizlik oranın da daha az olduğunu ifade eden Karapaşaoğlu , ' ' Madencilik , Türkiye ekonomisinin alt yapısıdır . Madencilikten dünyadaki uygulamaları baz alarak yararlanacağımız miktar , ilk 5 yıl içerisinde iyi düzenlemeler yapılırsa , 50 milyar dolar civarında olabilir . Bu rakam bizim de cari açığımızı karşılayacak boyuttadır . Ayrıca teknolojimiz gelişecek , sanayide kullanacağımız ham maddelere ulaşma imkanımız olacak . Madenciliğin önünü açtığımız takdirde madenciliğin uç ürünlerinin de önü açılmış olacak " şeklinde konuştu .
Vali Şükrü Kocatepe ' ye yapılan ziyarette Komisyon Başkanı Milletvekili Altan Karapaşaoğlu , Komisyon üyeleri Eskişehir Milletvekili Emin Nedim Öztürk , Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan , Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan , Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen , Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ve komisyon uzmanı Haluk Kurnaz bulundu .