Litvanya'nın Bağımsızlık Günü Bursa'da Kutlandı

Litvanya Cumhuriyeti'nin 20. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Bursa'da bağımsızlık günü resepsiyonu verildi.

Litvanya'nın Bağımsızlık Günü Bursa'da Kutlandı
İlk defa Ankara dışında verilen resepsiyona Litvanya Türkiye Büyükelçisi Darius Pranckevicius, AK Part Bursa milletvekilleri Mehmet Tunçak, Mehmet Emin Tutan, Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda işadamı katıldı. Türkiye ve Litvanya milli marşlarının okunduğu resepsiyonda konuşan Litvanya'nın Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan, Bursa'da bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Litvanya'nın 20. bağımsızlık günü resepsiyonunun Bursa'da verilmesinin uygun görüldüğünü belirten Tunakan, bu mutlu günde düzenlenen geceye katılan herkese teşekkür etti.

Litvanya Türkiye Büyükelçisi Darius Pranckevicius ise kendileri için önemli olan kutlamayı ilk defa Ankara dışında güzel ve önemli bir şehir olan Bursa'da yaptıklarını ifade etti. Türkiye'nin her zaman tarihi ve siyasi olarak Avrupa'nın bir parçası olduğunu dile getiren Pranckevicius, "Kahve içme, lale dikimi, kurutulmuş meyve yeme alışkanlığı ve çeşit çeşit baharatlar gibi Osmanlı dünyasına has özelliklerin etkisi, Avrupa'nın günlük yaşamında hala mevcuttur. Türkiye'nin, Litvanya'nın NATO'ya uyumu için
destek verdiğini vurgulamak isterim. Şimdi sıra Türkiye'ye Avrupa Birliği'ne giden yolda destek verme sırası Litvanya'dadır" dedi.

AK Parti Bursa milletvekili Mehmet Tunçak ise Litvanya'nın resepsiyonunu ilk defa Ankara dışında Bursa'da vermesinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin AB serüveninde Litvanya'nın dostluğuna güvendiğini ifade eden Tunçak, Bursa'nın da gerek Türkiye'de gerekse Avrupa'da parlayan bir yıldız şehir olmasına vesile olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Büyükelçi Pranckevicius tarafından Vali Yardımcısı Usta ve milletvekilleri Tunçak ve Tutan'a desteklerinden ötürü nişan verildi.

"2005'TE YAŞANMIŞ OLAYLARI GEÇMİŞTE YAŞANMIŞ OLARAK ALGILIYORUZ"

Programın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Pranckevicius, Devlet Bakanı Faruk Çelik'in 2005 yılında sözde Ermeni soykırımı iddialarını meclisine taşıyan Litvanya'ya tepki amacıyla resepsiyonuna ilgi gösterilmemesi yönündeki açıklamalarına, "2005 yılında mecliste böyle bir madde görüşülmüştü. Mecliste siyasi kararlar hakkında çok şeyler alınabiliyor. Hükümetim, sözde Ermeni soykırımı hakkında bir tarihi kurum oluşturulup bu konuların araştırılmasını istedi. Bu şekilde siyasi kararın alınmasını uygun gördü. Bakan Faruk Çelik'in bu kendi görüşüdür. Bir şey diyemem. 2005 yılındaki olayları, geçmişte yaşanan olaylar olarak algılıyoruz. Bundan 5 yıl önceki görüşme, ancak o zaman gündeme getirilseydi doğru olurdu. Şu anda gündeme gelmesi gerekmeyen bir konu" diye konuştu.