Fransız Büyükelçi, Askeri Fırkateynle İskenderun'a Geldi

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie'nin de içinde bulunduğu 'Jean Bart' adlı fırkateyn, İskenderun limanına demirledi.

Fransız Büyükelçi, Askeri Fırkateynle İskenderun'a Geldi
Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie'nin de içinde bulunduğu "Jean Bart" adlı fırkateyn, İskenderun limanına demirledi. Büyükelçi ile askeri gemideki komutanlar, kaymakamlık, Deniz Üs Komutanlığı ve belediyeyi ziyaret ettiler.
Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie ile Jean Bart fırkateyni komutanı Gills Bozdevezi ve ateşeler, İskenderun'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdiler. Kaymakam Cemil Aksak tarafından karşılanan Emie, tarihi binaya hayran kaldı. Emie, Türkiye ve Fransa arasında 500 yıllık bir tarihi ilişkinin bulunduğuna dikkat çekerek "Bu ilişkiler son zamanlarda ivme kazanıyor. Fransa'da düzenlenen Türkiye mevsimi çerçevesinde, bu esnada 80'den fazla şehirde Türkiye'yi tanıtan faaliyetler düzenleniyor. Size Fransa'nın dostluk, iş birliği mesajlarını getirmekten çok mutluyum. Ayrıca ziyaretin bir diğer gerekçesi de bölgedeki kalkınma faaliyetleriyle ilgili bilgi edinmek. Sonuçta bölge stratejik bir öneme sahip" dedi.

Gazetecilerin, ABD ve Avrupa ülkelerin parlamentolarında sözde Ermeni soykırımı kararları alınmasına ilişkin sorusunu yanıtlayan Emie, NATO çerçevesinde dost ve müttefik olan 2 ülkenin ilişkileri değerlendirmenin kendisine ait olmadığını belirterek, "Her 2 ülkenin ortak ikili ilişkileri var. Fransa'dan bahsedebilirim. Sayın Cumhurbaşkanı Fransa'daki bu konudaki yasama faaliyetlerini dondurma kararı aldı. Şu anda mevcut parlamento başkanının yönettiği bir komisyon, parlamentoların tarih ve hafızayla
ilgili karar almasını yerinde bulmadıklarını kararlaştırdı ve tarihin tarihçilere bırakılması gerektiği yönünde beyanda bulundu."

Bölgenin demir çelik ve enerji alanında etkinliğinin arttığını kaydeden Büyükelçi Emie "Bununla birlikte sanayi gelişiyor, liman faaliyetleriniz artıyor, arka bölgelerinde de tarım alanları mevcut, onların da faaliyetleri artıyor. Turistik açıdan da bölgeniz gelişiyor. Birkaç tane otelin inşat projesinden bahsedildi buradayken ve Suriye ile vizenin kalkması, gidiş gelişleri, alışverişleri de yoğunlaştıracak. Evet geleceğe umutla bakabilirsiniz. İyi ilişkilerimiz global krize çok iyi dayandı. Şu anda ticaret hacmimiz 10 milyar euroya ulaştı. Fransa, Türkiye ürünlerinin dünyada ikinci pazarı konumundadır. Fransasız yatırımcılar Türkiye'deki yatırımlarıyla 100 bin istihdam sağladı. Her ailenin 5 kişiden oluştuğunu düşünürsek Fransız şirketleri 500 bin kişiye yaşama imkanı sağlıyor demektir" şeklinde konuştu.

Emie, gazetecilerin İskenderun'a askeri gemiyle gelmesiyle ilgili sorusunu şöyle cevaplandırdı: "Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin gelişmesi acısından bir mesaj getirdim. Beraberimde ticaret ataşeliğimizden görevliler de vardı. Fransız yatırımcıların bu bölgeye ilgisini arttırmak, bu bölgeye sağlamak için imkanlara baktık. Askeri gemiler bir sembol, Fransız bayrağını taşıyor. Fransa'nın toprağının, dost bir ülkeye ziyareti olarak görülebilir."

Jean Bart firkateyni komutanı Gills Bozdevezi de, "Fransa'nın bir parçası dost ülkelere gidiyor. Limanlarına gittiğinde bu ayrıca dostluk ve iş birliği imkanlarının tescili, her 2 ülke askerleri arasındaki iş birliği nişanesi olarak görülüyor" dedi.