Salih Memecan, Üniversite Öğrencileri İle Söyleşi Yaptı

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü Ekonomi Topluluğu tarafından, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşide karikatürist Salih Memecan öğrencilerle biraya geldi.

Karikatürün gerçeği yansıtmak için değil, abartmak, dalga geçmek için yapıldığını ifade eden Memecan, bir şeyleri karikatürle anlatmanın yazıyla anlatmaktan daha kolay olduğuna dikkat çekti. Çocukluğunda kekeme olduğunu söyleyen Memecan, bundan dolayı çizim yapmasının kabiliyetten değil mecburiyetten ortaya çıktığını belirtti. Duygularını konuşmak yerine çizerek anlatmayı tercih ettiğini vurgulayan Memecan, karikatürist olmak için sürekli çizmek gerektiğini ifade etti.
1971 yılında ilk profesyonel karikatürünü çizdiğini belirten Memecan, "Karikatürist olabilmek için, çizebilmek, komik ve bilgili olmak gibi üç şeye ihtiyacınız var. Bir şeyleri çizerek anlattıkça çizmek sizin için çok kolay bir hale gelecek. Komik olmak derken demek istediğim şey esprili olmak. Yani farklı olan şeyi yakalamak. Karikatür çizmek için ilham gelmesini beklemeyin. Masanın başına oturun mutlaka bir şeyler çıkar. Bana hep o kadar okudun ama neden işini yapmıyorsun diye soruyorlar. Okumasaydım, eğitim almasaydım bunları ortaya çıkaramazdım. Eğitimli ve bilgili olmak çok önemli. Siz birileriyle dalga geçerken sizle dalga geçilmesini istemiyorsanız bilgili olmanız şarttır" şeklinde konuştu.
Karikatüristliğin her zaman, her yerde çizebilmek gibi güzel bir yanı olduğuna dikkat çeken Memecan, "Hiçbir zaman bana karikatür çizdiğim gazete şunu çizme demedi. Çünkü benim bir kitlem var. Gazetedekilerde, zaten bu adamı sevenler karikatürleri için bu gazeteyi alıyor diyorlar. Bugüne kadar gazeteye gönderdiğim hiçbir karikatür bana geri dönmedi. Benim dünya görüşümle yakın olduğu için şimdikileri daha yumuşak çiziyorum. Bu da benim en doğal hakkım. Elbette ki bana karşı olanları biraz daha sert çizdiğim zamanlar oluyor" diye konuştu.
Söyleşinin sonrasında Ekonomi Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Rüstem Yanar tarafından karikatürist Salih Memecan'a hediye takdim edildi.