Öğrenci Kredileri İçin Yasa Değişikliği Teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, yükseköğretim öğrencilerinin aldığı kredi miktarının asgari ücretin yarısından az olamayacağını hüküm altına alan bir yasa değişiklik teklifi hazırladı

Öğrenci Kredileri İçin Yasa Değişikliği Teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, yükseköğretim öğrencilerinin aldığı kredi miktarının asgari ücretin yarısından az olamayacağını hüküm altına alan bir yasa değişiklik teklifi hazırladı.
Konuyla ilgili hazırladığı teklifi CHP milletvekillerinin desteği ve gerekçeleriyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunan Güvel, yükseköğretim öğrencilerine burs-öğrenim kredisi adı altında yapılan yardımların yetersiz kaldığını vurguladı.
Güvel, Yükseköğrenim öğrencilerine geri ödeme koşulu ile verilen öğrenim kredilerinin her yıl değişen oranlarda artırıldığını, Bakanlar Kurulu Kararlarıyla, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun bütçe olanakları çerçevesinde söz konusu artışları yaptığını ancak gerek kredi miktarı gerekse artış oranlarının ihtiyacı karşılayamadığını belirtti. Sözkonusu artışların belli bir düzende ve oranda olmasının öğrenciler açısından daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını kaydeden Güvel, "Gelir düzeyi düşük öğrenciler için aldıkları burs ve öğrenim kredisi yaşamsal önem taşımaktadır. Ülkemizde gelir dağılımındaki bozukluk ve pek çok ailenin yoksulluk sınırı altında yaşadığı dikkate alınırsa bu ailelerin çocuklarının öğrenimlerini sürdürebilmeleri ve Anayasa ile güvence altına alınan eğitim hakkından yararlanabilmeleri için Devlet desteğinden başka bir çare bulunmamaktadır" dedi.
Öğrencilere verilen öğrenim kredisinin Kurum'un vizyonunda yer alan 'yüksek öğrenim öğrencilerinin öğrenim hayatlarını kolaylaştırmak ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak' hedefiyle ve eğitimde eşitlik ilkesiyle örtüşmediğini aktaran Güvel, şunları söyledi:
"Bu nedenle söz konusu miktarın artırılması ve asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen asgari ücretin yarısı kadar olması gerekliliği vardır. Bu miktar yetersiz geliri olan veya gelir sahibi olmayan bir öğrencinin sağlıklı bir öğrenim süreci geçirmesi için yeterli olmasa da göreli olarak gereksinimlerinin bir kısmını karşılayabilecek tutardır. Halihazırda yükseköğrenim öğrencilerine aylık 200 TL öğrenim kredisi verilmektedir. Kredi miktarları yıllar içinde artırılmış olmakla beraber gereksinimleri karşılayacak düzeyden çok uzaktır. Yükseköğrenimin ülkemizin geleceği açısından taşıdığı önem ortadadır. Eğitime yapılan hiçbir yatırım ülkemizin geleceği açısından bir kayıp yaratmayacaktır. Verilen öğrenim kredileri borç niteliğindedir. Kurum, öğrenciye kredi olarak verdiği tutarı yıllık enflasyon oranında yürüttüğü faiz ile birlikte geri almaktadır. Bu nedenle tasarımızla öngörülen tutar artışı bütçeye ağır bir yük getirmeyecektir. İlk dört yıl için gerçekleşecek artış tutarı kadar Kurum bütçesine ödenek konulması gerekecek, dördüncü yılın sonunda yapılan geri ödemeler ile verilen krediler geri alınabilecektir. Bu nedenlerle 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu'nun 14'üncü maddesine istinaden verilen öğrenim kredisinin ve Kurum'ca verilen aylık burs ve öğrenim kredisi miktarının alt sınırının Asgari Ücret Tespit Komisyonunca 16 yaşından büyükler için saptanan aylık asgari ücretin yarısından az olamayacağı hüküm altına alınmalıdır."