Maliye müfettişleri skandala el koydu

İsrail'e ihale edilen M-60 tanklarının modernizasyon projesi, Maliye müfettişleri tarafından denetleme altına alındı.

Maliye müfettişleri skandala el koydu
İhale kapsamındaki 170 tanktan modernizasyonu tamamlandığı gerekçesiyle teslim edilen 100'ün üzerindeki tankın 32'sinde geri vites problemi çıktı. Geriye kalan tanklar için Kayseri'de düzenlenmesi planlanan imza programı 7 Nisan'a ertelendi. Ancak, resmi imzaların aşama aşama süreç içerisinde atıldığı ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de nihai onay imzasını attığı öne sürüldü.

ZIRH TRANSFERİ SÖZDE KALDI

Resmiyette teslim alındığı belirtilen tankların sorunları saymakla bitmiyor. Geri vites problemi nedeniyle daha önce teslim edilen tankların üçte biri transmisyon arızası veren tankların hedef belirlemede kullanılan 'periskop' ünitelerinde de sorun çıktığı belirtiliyor. Proje kapsamında IMI firmasının Türkiye'ye zırh teknolojisi vereceği bizzat zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından açıklanmasına rağmen bu sözün 2010 yılı Mart ayı itibarı ile henüz gerçekleşmediğine işaret ediliyor.

KARŞI ÇIKANLAR DEVRE DIŞI

Ölü yatırım olarak değerlendirilen projeye karşı çıkan bürokratların da tek tek bu süreçte devre dışı bırakıldığı kaydediliyor. M-60 tank modernizasyonu ihalesine karşı çıkan proje sorumlusu olan Sadık Yamaç'ın projeden uzaklaştırıldığı ifade ediliyor. Ayrıca halen Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Faruk Özlü’nün de projeye karşı çıktığı gerekçesiyle Savunma Sanayi İcra Komitesi'ne alınmadığı iddia ediliyor. İhaleyle ilgili tartışmalar sürerken çok önemli bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı. Maliye müfettişlerinin skandal ihaleyi denetlemeye aldığı belirlendi. Maliye müfettişlerinin denetlemesinin savunma ihalelerinde bir ilk olduğu belirtilirken, denetlemenin başlamasının da ön incelemede ciddi usulsüzlüklerin tespit edilmiş olabileceği değerlendirmesine neden oldu. Müfettişlerin ‘Barış Kartalı’ ve bir savunma ihalesini daha denetime aldığı belirtildi.

BALYOZ TUTUKLUSU

Türkiye'yi yüz milyonlarca dolar zarara sokan projenin muhatapları da tartışmalı hale geldi. Projenin Genelkurmay adına muhatabı olan emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Balyoz’dan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kutluk'un adı Özden Örnek'in komutanlığında yapılan "Hassas Personel Listesi" başlıklı değerlendirmede darbe hazırlıklarında görev alacak personel anlamına gelen 'Hassas Durumu Pozitif" olarak yer almıştı. Yine Kutluk'un adı, İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nda ortalığı karıştırmakla görevli sözde tarikat lideri İskender Evrenosoğlu'nu yöneten kişi olduğu iddiaları ile de gündeme gelmişti. Projenin yönetiminde Tümgeneral Alpaslan Erdoğan, Hv. Tuğgeneral Atilla Öztürk ve Kurmay Albay Ahmet Topdağı da yer almıştı.

Bu tanklarla savaşa girilmez

MHP İzmir Milletvekili ve emekli Tümgeneral Erdal Sipahi, "Biz o dönemde uyarmıştık. Bu tanklarla savaşa bile girilmez" dedi. M-60 tanklarının modernizasyonu ile ilgili sürecin başından beri hatalı olduğunu beliren Sipahi, "Bu modernizasyona uzmanlar karşı çıktı. Ama kimse dinlemedi. Bir gizli el bu işi İsrail firmasına verdirdi. İsrail'in batmakta olan firması bu ihale sayesinde kurtarıldı. İsrail'e teknoloji kazandırılmış oldu" diye konuştu. Sipahi "Bu tanklarda sorun çıkması beni şaşırtmıyor. Çünkü ucube bir tank ortaya çıktı. Bu tanklarla savaşa girilmez. Çünkü bu tanklara güven olmaz. Türkiye'nin 800 milyon doları çarçur edildi. Türkiye'de 170 tane hurda kazandırıldı" diye konuştu. "Bugün Gazetesi'ni bu olayın üzerine gittiği için kutluyorum" diyen Sipahi, "Bu konu çok önemlidir. Konuyu Meclis gündemine taşıyacağım. Milli Savunma Bakanı tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi vereceğim" dedi.

Bugün