Üniversiteli Gençler Çarık Sanatını Yeni Nesle Tanıtacak

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Genç Girişimciler Topluluğu, 'Tarihinle Yaşamak İster misin?' adlı projeyle Osmanlı Çarıklarını yeni nesle tanıtacak.

Üniversiteli Gençler Çarık Sanatını Yeni Nesle Tanıtacak
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Genç Girişimciler Topluluğu, "Tarihinle Yaşamak İster misin?' adlı projeyle Osmanlı Çarıklarını yeni nesle tanıtacak. "Bana bakma ayağıma bak" sloganı ile başlatılan proje ile gençlerin sosyal hayata da daha fazla etki etmesi amaçlanıyor.

KSÜ Genç Girişimciler Topluluğu tarafından başlatılan proje, Avşar Kampusu Prof. Dr. Nafi Baytorun Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Çarığın tanıtımın yapıldığı sunumun ardından konuşan KSÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Eyicil, çarık sanatını icra eden fedakar insanların bulunduğunu söyleyerek, Kahramanmaraş'ın ayakkabıcılıkta ön sıralarda yer almasının köklü geçmişiyle ilgili olduğunu kaydetti.

İl Kültür Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı ise KSÜ Girişimciler Topluluğu'na, geçmişlerine sahip çıkarak hazırladıkları bu projeden ötürü teşekkür etti. Bir insanın tarihiyle yürümek istemesini büyük bir fazilet ve erdem olarak değerlendiren Küçükdağlı, "Geçmişi olmayanın, mazisi olmayanın atisi olmaz. Onun için kültür noktasına geldiğimiz vakit, kültür insan hayatında yaşanan her şeydir. Yani geçmişte yaşanan yiyilen, içilen, giyilen, kap kacak kılık kıyafet hepsi kültürdür. Onun için bu çarıkta bizim
özümüzde olan, bize ait olan, hakikaten hem şıklığı, hem sanatı, hem sağlığı ile çokta önemli olan bir ayakkabıdır ve yaşatılması gerekir" dedi.

Dünyaya kendi kültürümüzü tanıtmak için, önce kendi tarihimizi ve kültürümüzü bizim yaşamamız gerektiğine değinen Küçükdağlı, "Karşıya bir şeyi anlatmadan önce kendimiz yaşamalıyız, bir şeyi savunuyor bu benim tarihim diyorsak önce biz yaşayacağız., sahip çıkacağız. Bugün biz tarihimize, kültürümüze sahip çıkmazsak yarın biz tarih olduğumuzda bize kim sahip çıkacak. Bu nedenle tarihimize sahip çıkacağız" diye konuştu.

Öğrencilerin hazırladığı projenin, hem el sanatlarının yaşatılması hem de tanıtım için büyük bir adım olduğunu dile getiren Küçükdağlı, yeterli çoğunluluk sağlandığı takdirde, Halk Eğitim Merkezi'nde kurs açılması için çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.
Küçükdağlı'nın ardından kürsüye gelen, çarık sanatını yaşatan Kopar ailesinin dördüncü kuşak temsilcisi Hüseyin Kopar, öğrencilere çarıkla ilgili bilgiler verdi. Yüzüklerin Efendisi, Hary Potter, Truva gibi gişe rekorları kıran filmlere tasarım yaptıklarını aktaran Kopar, bu gün ise dünyanın bir çok ülkesinde Kahramanmaraş'ın Osmanlı çarıklarını tanıttıklarını ifade etti. Tamamen doğal ortamlarda ve arsenik madde kullanmadan çarıkları ürettiklerini belirten Kopar, öğrencilerin de atölyelerine gelerek çalışmaları görebileceğini söyledi. Kopar şunları söyledi:
"Amerika'da Chicago'da, Boston ve Nev-Yor'ta üniversitelerde Osmanlı Çarıklarını tanıttık. Ardından Londra'da Oxford'da ve Almanya'da Frankurt çarıkların nasıl üretildiğini anlattık sergiledik. Artık Almanya'da müzede çarıkları satmaya başladık. Son olarak ta İrlan'da Dublin Üniversitesinde İrlandalı öğrencilere Osmanlı Çarığı'nı öğrettik. Yani bunu dünyaya tanıttık. Biz çarığı üretirken, tamamen doğal hiçbir arsenik madde kullanmadan öğretiyoruz. Sizler de dilediğiniz takdirde atölyelerimize gelip
inceleyebilir, hatta satışlarını yapabilirsiniz."

Kopar, öğrencilerin daha aktif hale gelmesi için, ürünlerini KSÜ Genç Girişimciler Topluluğu üyelerine bir yıl boyunca yüzde 50 indirimle vereceklerini de açıkladı. Programda, öğrencilere uygulamalı olarak ustalar tarafından çarık yapımı anlatılırken, programın son bölümünde ise çekilişle çeşitli hediyeler dağıtıldı.