Sağlık Çalışanları Hükümeti Protesto Etti

Sağlık çalışanları, haklarının ellerinden çalındığını belirterek hükümeti protesto etti.

Sağlık Çalışanları Hükümeti Protesto Etti
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi üyeleri, Sağlık Bakanlığı'nı hedef alarak hükümeti protesto etti. Vatandaşlarında destek verdiği kalabalık adına basın açıklamasını SES İzmir Şubesi Temsilcisi Psikolog Dr. Mevlüt Ülgen yaptı. 14 Mart Sağlık Haftası'nı kutlayamadıklarını dile getiren Dr. Ülgen, şöyle konuştu: "Sağlık ortamı hükümetin uyguladığı politikalarla giderek ticarileşmekte, piyasanın vicdansızlığına, aç gözlülüğüne terk edilmektedir. Hükümetin 'Sağlıkta Dönüşüm' adıyla uyguladığı politikalar İMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü politikalarıdır. Hükümet kendi dönemlerinde sağlık harcamalarının iki üç kat arttığı ile övünüyor. Size soruyorum bu paralar nereye gitti? Sağlık çalışanlarının maaş ve ücretleri mi arttı? Hastanelerde kuyruklar mı kalktı? Herkes istediği yerde istediği gibi ücretsiz tedavi mi oluyor? Biz, sağlık çalışanları olarak sağlıkta katkı payı ve her türlü ilave ücretler kaldırılsın diyoruz."

Sağlık hakkının güvenceye alınmasını istediklerini anlatan Ülgen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tam gün yasası iptal edilsin. Meclis alt komisyonda olan Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarısı geri çekilsin. 4-b, 4-c, 4929, vekil, taşeron adı altında güvencesiz çalıştırılmaya son verilsin istiyoruz."

Hastane bahçesinde gerçekleşen protestoya bazı vatandaşlar da destek verdi. Halime Gümüştaş isimli vatandaş, 26 yaşındaki kızının rahatsızlığı yüzünden 3 ay önce yeşil kart başvurusunda bulunduğunu ancak bir türlü sonuç alamadığını belirterek şunları söyledi: "Üç ay önce evde hasta olan kızım için yeşil kart başvurusunda bulundum ancak bir sonuç alamadım. Koşuşturmadan şeker ve tansiyon hastası oldum, 4 çocuğum var ve bakımları zor. Devlet bana ne yapmam gerektiği konusunda yol göstermelidir."
Münire Aslan isimli vatandaş ise kısa bir zaman önce işten çıkarılıp tüm yasal haklarının kendisine verildiğini ancak işsiz olduğu zamanlardaki hükümetin başlattığı 3 aylık sağlık haklarından yararlanma süresinin bitimine tepki gösterdi. Çalıştığı fabrikadan çıkarıldığını anlatan Aslan, şöyle konuştu: "Tazminatım verildi. İşsizlik maaşım ödeniyor. Ancak kendim böbrek hastasıyım. Üç ile 6 ay arasında belirsiz zamanlarda taş döküyorum. İşsiz olduğum zamanlardaki üç aylık muayene sürem bittiğinde bana kim
yardım edecek."

Sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle hükümeti sağlık politikalarından eleştirdiklerini ifade etmek amaçlı Sağlık Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakacaklarını açıklayarak eyleme son verdi.